Türkiye, Yüz Nakillerinde Dünya Liderliğine Oynuyor
Dünyada ilk kez 2005 yılında Fransa'da yapılan yüz nakli, Türkiye'de ilk olarak 21 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirildi, bugüne kadar 7 kişinin hayatı ameliyatla değişti Türkiye'nin ilk yüz naklini yaparak tıp literatürüne adını yazdıran Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, gerçekleştirdikleri 5 nakille dünyada.
HATİCE ÖZDEMİR - SÜLEYMAN ELÇİN - Dünyada 2000'li yıllarda gündeme gelen ve ilk olarak 2005 yılında Fransa'da gerçekleştirilen yüz nakli operasyonlarına 2012 yılında başlayan Türkiye, 2 yılda 7 kişiye ulaştı.
Türkiye'nin ilk yüz nakli, 21 Ocak 2012'de Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yanma nedeniyle yüzünü kaybeden Uğur Acar'a yapıldı.
İkinci yüz nakli aynı yıl 24 Şubat'ta Hacettepe Üniversitesinde Doç. Dr. Serdar Nasır ve ekibi tarafından Cengiz Gül'e, üçüncü nakil Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan, Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer ve ekibi tarafından 17 Mart 2012'de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Hatice Nergis'e gerçekleştirildi.
Türkiye'nin 4'üncü yüz nakli ameliyatı 15 Mayıs 2012'de yine Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibince Turan Çolak'a uygulandı. 2012 yılında 4 yüz nakli ameliyatı yapılan Türkiye'de, 2013 yılında da operasyonlara devam edildi.
Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye'nin 5'inci yüz nakli 17 Temmuz 2013'te Recep Sert'e, 6'ncı yüz nakli 23 Ağustos'ta Salih Üslün'e gerçekleştirildi. Geçen yılın son yüz nakli ameliyatı, 28 Aralık'ta yine Prof. Dr. Özkan ve ekibince Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Recep Kaya'ya yapıldı.
Dünyada yüz naklinde 10 civarındaki nakille Fransa birinci sırada, Türkiye ise 7 nakille ikinci sırada bulunuyor. Dünyada bugüne kadar 30 civarında yüz nakli operasyonu gerçekleştirildi.
"Geç başladık ama iyi konumdayız"
Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüz nakilleri açısından 2012 gibi 2013 yılının da oldukça hareketli geçtiğini belirtti.
Yüz nakilleri konusunda Fransa'dan sonra ikinci sırada yer aldıklarını ancak Türkiye'nin yüz nakli operasyonuna Fransa'dan 7 yıl sonra başladığını dile getiren Özkan, "Yüz nakline geç başlamamıza rağmen duyarlı Türk halkı ve başarılı cerrahlarımızla kısa sürede önemli mesafe kaydettik, kalite açısından da çok iyi konumdayız" dedi.
Bu tür ameliyatların yapılmasında organ bağışlarının çok önemli olduğunu söyleyen Özkan, ameliyatların karaciğer ya da böbrek nakli gibi olmadığını, kadavradan bağışların artması gerektiğini vurguladı.
Akdeniz Üniversitesinde ve eşi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın başkanlığında kendisinin de yer aldığı ekip tarafından 5 yüz nakli ameliyatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Özkan, "Bu açıdan Akdeniz Üniversitesi ile ameliyatları yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi dünyada tek olma özelliği taşıyor" diye konuştu.
En kapsamlı nakiller Türkiye'de
Türkiye'nin organ naklinde çok iyi konumda olduğuna ve dünyada nakledilip de Türkiye'de nakledilemeyen organın bulunmadığına işaret eden Özkan, yüz nakilleri konusunda en kapsamlı nakillerin Türkiye'de yapıldığını bildirdi.
Türkiye'nin 4'üncü yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın ise dünyada örneği olmadığına dikkati çeken Özkan, Çolak'a göz kapaklarıyla tam yüz, saç derisinin yarısı ve kulakların nakledildiğini kaydetti.
Recep Sert ile Salih Üslün'e alt ve üst çene nakli yapıldığını anlatan Özkan, "En kapsamlı nakiller Türkiye'de gerçekleşti, dünyada ilk alt üst çene, göz kapağı ve gözyaşı kanalları nakilleri merkezimizde yapıldı" diye konuştu.
Bu tür ameliyatların sonuçlarının uzun süreçte alındığını vurgulayan Özkan, ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın ikinci yılını doldurmak üzere olduğunu, artık normal insan gibi hayatını sürdürdüğünü ifade etti. Acar'ın yüz fonksiyonlarını yerine getirebildiğini, estetik açısından da iyi göründüğünü dile getiren Özkan, ileriki günlerde estetik amaçlı küçük operasyonlar yapılabileceğini kaydetti.
Yüz nakillerinin ihtiyaçtan kaynaklanan ameliyatlar olduğunu belirten Özkan, şöyle devam etti:
"Bu ameliyatlar insanlar daha yakışıklı ya da daha güzel olsun diye değil, ihtiyaç olduğu için yapılıyor. Operasyonlarda bir yarış içinde değiliz. Nakil konusunda hastanın gerçekten bu operasyona ihtiyacının olup olmaması ve yapılan işin kalitesi önemlidir. Bunlar zorlu ameliyatlar ama Türkiye'de yapılanlar hem fonksiyonel hem de estetik açıdan çok iyi, dünyada da beğeni topluyor."
Türkiye, dünyada saygın konumda
Doç. Dr. Özkan, tıp alanında Türkiye'nin ileride bir konumda olduğunu, yüz nakilleri dışında da başarılı çalışmalara imza atıldığına işaret etti.
Bu açıdan Türkiye'nin dünyada saygınlığı olduğunu dile getiren Özkan, "Dünya bizi yüz nakilleriyle tanımadı, daha önceden de tanıyorlardı. Yüz nakilleri, çıtanın en son yükseldiği yer oldu ve saygıları daha da arttı. Gittiğimiz her yerde saygıyla karşılanıyoruz, o açıdan çok gurur verici" diye konuştu. - Antalya