Trabzon'da Sağlık Hizmeti Alan Yabancı Uyruklu Sayısı Arttı
Sağlık Bakanlığının son yıllarda önemli yatırımlar yaptığı Trabzon'da, 2015'te bin 958 yabancı uyruklu hastaya sağlık hizmeti sunuldu.
Sağlık Bakanlığının son yıllarda önemli yatırımlar yaptığı Trabzon'da, 2015'te bin 958 yabancı uyruklu hastaya sağlık hizmeti sunuldu.
Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Uluslararası Hasta Koordinasyon Biriminde görevli Uzman Sevgi Çiçek, Malezya'dan Bükreş'e seyahat ederken rahatsızlanan Rumen yolcu Angela Ducu'yu tedavi gördüğü Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ziyaret etti.
Çiçek, Ducu ile eşi Romanya Eskrim Milli Takım Antrenörü Petre ve oğlu Aleksander Ducu'ya geçmiş olsun dileklerini ileterek çikolata hediye etti.
AA muhabirine açıklama yapan Çiçek, Trabzon'da Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesinde uluslararası hasta birimi bulunduğunu söyledi.
Hastanelerin bu birimlerinde beşer olmak üzere toplam 15 kişinin görev yaptığını belirten Çiçek, birimlerin Uluslararası Hasta Koordinasyon Birimi ile entegre şekilde çalıştığını vurguladı.
Çiçek, yabancı uyruklu kişilere sağlık hizmeti sunulması noktasında herhangi bir problem olunca ortak hareket ederek çözmeye çalıştıklarını anlatarak hastaların bakımı, tercüman yardımı ve kayıtların tutulması gibi süreçleri birlikte yönettiklerine dikkati çekti.
Sadece sağlık hizmeti almak için geçen yıl Trabzon'u ve sağlık tesislerini 350 yabancı uyruklunun tercih ettiğini anımsatan Çiçek, şöyle devam etti:
"Bize ulaşan yabancı uyruklu vatandaşlarla randevulu şekilde çalışıyoruz. Sadece sağlık hizmeti almak için gelenlerin çoğunluğunu Azerbaycan ve Gürcistan vatandaşları oluşturuyor. Bu kişilerin yanı sıra turist olarak gelen bin 608 kişi de Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı 12 hastaneden sağlık hizmeti aldı. Sağlık hizmeti alanlar sıralamasında Suudi Arabistan, Gürcistan ve Azerbaycan uyruklular ilk üç sırada bulunuyor."
Çiçek, 2014'te ise bin 440 yabancı uyruklu kişiye sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında hizmet ulaştırıldığını dile getirerek, "Geçen yıl sağlık hizmeti alan yabancı uyruklu hasta sayısı, önceki yıla göre 518 kişi arttı. Genel anlamda bir artışımız oldu. Türkiye genelinde kamu hastanelerine başvuru yapan yabancı uyruklu hasta sayısında, özele göre artış yaşandı. Kamu hastanelerinin yabancı uyruklu hastalara sunduğu hizmet yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseldi" dedi.
Yaklaşık üç yıl önce kurulan birimde görevli kişileri, yabancı dil bilenler arasından tercih ettiklerini belirten Çiçek, "40 sağlık personelimize ise 3 ay süreyle İngilizce dil eğitimi aldırdık. Bu da sağlık personelini, yabancı uyruklu hastayla iletişim kurması anlamında kuvvetlendirdi. Arkadaşlarımızın, kursta öğrendiklerini kullanmaya başladıklarını ifade etmeleri sevindirici" diye konuştu.
Çiçek, personele hastane terminolojisini öğretmek amacıyla proje hazırladıklarını ifade ederek, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteklediği projeyi yıl içinde hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti.