Ter Testi ile Erken Tanı
Prof. Dr. Öztürk: "Ter testi yardımıyla 'kistik fibrozis' yani dış salgı bezlerinin bulunduğu akciğer, pankreas, bağırsak ve ter bezi hastalıklarının önceden tespiti sağlanıyor" "Doğumdan itibaren birden çok organımızı etkileyerek bu organlarda fonksiyon bozuklukları olmaması için ter testi yaptırılmalıdır"
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, "Ter testi yardımıyla 'kistik fibrozis' yani dış salgı bezlerinin bulunduğu akciğer, pankreas, bağırsak ve ter bezi hastalıklarının önceden tespiti sağlanıyor" dedi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çok hastalığın önceden tespit edilebildiği "ter testinin" acısız ve ağrısız bir yöntem olduğunu belirtti.
Ter testi yardımıyla "kistik fibrozis" yani dış salgı bezlerinin bulunduğu akciğer, pankreas, bağırsak ve ter bezi hastalıklarının önceden tespitinin sağlandığını anlatan Öztürk, şu bilgileri verdi:
"Bu salgılar ile akciğerlerin temiz ve sağlam kalması sağlanır; toz ve yabancı cisimler, mikroplar bu akıcı salgı ile atılabilirler. Kistik fibrozisli hastalarda ise bu salgıların kıvamı artmış olup, akıcı özelliğini kaybederler. Doğumdan itibaren birden çok organımızı etkileyerek bu organlarda fonksiyon bozuklukları olmaması için ter testi yaptırılmalıdır. Bu tür testlerde hastanın herhangi bir yerine iğne batırma gibi bir durum söz konusu değil. Hastanın sadece kol bölgesine bir tane elektrot bağlayarak ve oradaki terleme sağlanarak uygulanan bir testtir. Tere bir takım ölçümler yapıyoruz. Böylece kistik fibroz hastalığının tanısına yardımcı oluyoruz. Kistik fibroz hastalığı kalıtımla geçen, akciğerleri yani solunum sistemini de ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Toplumdaki genel taşıyıcılık 200'de 1 ve 400'de 1 arasında değişir. Ter testinin 20 yaşına kadar yaptırılması uygundur."
"Ter testi klinikte çalışan doktorlara da katkı sağlıyor"
TÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Sağlık Teknisyeni Recep Taşkıran da kistik fibrozis hastalığı tanısıyla gelen hastalara ter testi uyguladıklarını söyledi.
Test yapılan hastaların tamamının 0-20 yaş aralığında olduğunu ifade eden Taşkıran, "Ter testi genellikle yirmili yaşlara yakın kişilerde koldan yapılmakta. Hasta küçük ise test bacak arka ekleminden yapılmaktadır. Hastanemize Türkiye'nin birçok yerinden test yaptırmaya gelen hastalar vardır. Bağırsak, pankreas hastalıklarında da ter testi uygulanabilir. Doktorlar çocuklardaki öksürük ve astıma kimi zaman tanı koymakta zorlanıyor. Testimiz çok az bir terle yapılabiliyor" diye konuştu. - Edirne