Haberler

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan: Aşı karşıtlığı ve düzensiz göç artan kızamık vakalarının nedeni

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ülkede artan kızamık vakalarının aşı karşıtlığı ve düzensiz göçle bağlantılı olduğuna işaret ederek "TEİS olarak, vatandaşlarımıza kendilerinin ve çocuklarının aşılarını kontrol için aile hekimlerine danışmalarını, eksik olan, zamanı gelmiş aşılarını kontrol etmeleri gerektiğini hatırlatarak, toplum sağlığı için aşılanmak gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatıyoruz" dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası ( Teis ) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ülkede artan kızamık vakalarının aşı karşıtlığı ve düzensiz göçle bağlantılı olduğuna işaret ederek "Teis olarak, vatandaşlarımıza kendilerinin ve çocuklarının aşılarını kontrol için aile hekimlerine danışmalarını, eksik olan, zamanı gelmiş aşılarını kontrol etmeleri gerektiğini hatırlatarak, toplum sağlığı için aşılanmak gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatıyoruz" dedi.

Teis Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye'de artan kızamık vakaları ile ilgili açıklama yaptı. Saydan, konuya dair bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

"DÜNYADA TOPLUMLAR ARASINDA ORTAYA ÇIKAN AŞI KARŞITLIĞI VE KARARSIZLIĞI GİDEREK ARTIYOR"

"Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu tür hastalıkların önlenebilirliği aşı ile mümkün. Bu nedenle ailelerin çocuklarını mutlaka aşılatmaları gerekiyor. Aşılanmama neticesinde görüldüğü gibi salgın ortaya çıkıyor. Son yıllarda, dünyada toplumlar arasında ortaya çıkan aşı karşıtlığı ve kararsızlığı giderek artıyor. Aşılanmamış veya eksik aşılı kişiler nedeniyle; küresel dolanımın artması, göçler, savaşlar nedeniyle aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıkların görülme riski yükseliyor.

"ÇOCUKLARIN AŞILANMASINDAKİ HUKUKİ VE VİCDANİ MESULİYETİN AİLELERİN İNİSİYATİFİNDE OLMAMASI GEREKİYOR"

Nüfusun yüzde 25'inden fazlası çocuk olan ülkemizde de maalesef bu aşı karşıtlığı giderek artıyor. Aşı karşıtlığının bilimsel bir dayanağı olmadığı gibi çocuklarımızla birlikte tüm toplumun sağlığı da hiçe sayılıyor. Çocukların aşılanmasındaki hukuki ve vicdani mesuliyetin ailelerin inisiyatifinde olmaması gerekiyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı çocukluk çağı aşı takvimi içinde de yer alan, 9'uncu ay ile 1, 4 ve 6'ncı yaşlarda uygulanan kızamık aşıları, çocukları viral bir hastalık olan kızamıktan yüzde 99 oranında koruyor.

"AŞILANMANIN BİR HEDEFİ KENDİMİZİ KORUMAKSA DİĞER ÖNEMLİ HEDEFİ DE TOPLUMUN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUMAKTIR"

Toplum sağlığı için en önemli unsurlardan biri hastalıkların önlenmesidir. Her zaman, bir hastalığı önlemek, hastalık oluştuktan sonra onu tedavi etmekten daha iyidir. Aşılanmanın bir hedefi kendimizi korumaksa diğer önemli hedefi de 'toplumun bağışıklık sistemini' korumaktır. Ülkemizde kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi hastalıklarının aşıları ücretsiz şekilde aşı takvimimizde bulunuyor. Ailelerin bu aşıları çocuklarına yaptırmaları ve toplum sağlığının korunmasını sağlamaları gerekiyor.

"DSÖ, TÜRKİYE'DEKİ KAMPLARDA KALAN SURİYELİLERDE KIZAMIK, VEREM VE ÇEŞİTLİ BULAŞICI DERİ HASTALIKLARINA RASTLANDIĞINA DİKKAT ÇEKMİŞ DURUMDA"

Türkiye'ye giren sığınmacı sayısı gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de nüfusu 3,5 milyonu geçen Suriyeli sığınmacı bulunuyor. 0-14 yaş arası çocuk sayısı ise 1 milyon 300 binin üzerinde. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye'deki kamplarda kalan Suriyelilerde kızamık, verem ve çeşitli bulaşıcı deri hastalıklarına rastlandığına dikkat çekmiş durumda. Bu yüzden aşılanmanın önemi daha da artıyor.

"Teis OLARAK TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN AŞILANMAK GEREKTİĞİNİ BİR KEZ DAHA ÖNEMLE HATIRLATIYORUZ"

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, vatandaşlarımıza kendilerinin ve çocuklarının aşılarını kontrol için aile hekimlerine danışmalarını, eksik olan, zamanı gelmiş aşılarını kontrol etmeleri gerektiğini hatırlatarak, toplum sağlığı için aşılanmak gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatıyoruz."

Kaynak: ANKA / Sağlık
title
Close