Haberler

Stres Hipertansiyonu Tetikler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzun yıllardır MMT Amerikan Hastanesi'nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Ahmet Ayhan Dündar, hipertansiyon hakkında önemli bilgiler verdi.

Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişinin hipertansiyon hastası olduğunu belirten Dündar, "Hipertansiyonu olan hastaların 30 dakika orta yoğunlukta egzersize girmesini kendi sağlıkları açısından iyi olacaktır. Buna yürüyüş, koşu, bisiklete binme ya da haftada 5 ila 7 gün arasında yüzme de dâhil edilebilir" dedi.

Hipertansiyon 'un (yüksek tansiyon) birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncının yüksek olma durumu olduğunu dile getiren Dündar, "Kan basıncı, kanın kan damarlarının duvarlarına karşı uyguladığı kuvvettir. Baskı, kalbin yaptığı iş ve kan damarlarının direncine bağlıdır. Amerikan Kalp Derneği (AHA) tarafından Kasım 2017'de yayınlanan tıbbi veriler, hipertansiyonu 80 milimetreden 130'un üzerinde bir kan basıncı olarak tanımlamaktadır" dedi.

HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ NELER?

Yüksek tansiyonun çoğu insanda, hiçbir belirti veya belirti göstermediğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Ayhan Dündar, " Yüksek tansiyonu olanların bazılarında baş ağrısı, nefes darlığı veya burun kanaması olabilir, ancak bu belirti ve semptomlar spesifik değildir ve genellikle yüksek tansiyon ciddi veya yaşamı tehdit eden bir aşamaya ulaşana kadar meydana gelmez" diye konuştu.

HİPERTANSİYON ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İki tip yüksek tansiyon olduğunu belirten Dündar, "Birincil (temel) hipertansiyon dediğimiz hipertansiyonda çoğu yetişkin için yüksek tansiyonun tanımlanabilir bir nedeni yoktur. Primer hipertansiyon olarak adlandırılan bu yüksek tansiyon tipi, yıllar boyunca kademeli olarak gelişir. Bir diğer hipertansiyon çeşidi ise Sekonder hipertansiyondur. Sekonder hipertansiyonda ise bazı insanlar altta yatan bir durumun neden olduğu yüksek tansiyona sahiptir. Sekonder hipertansiyon tipi, aniden ortaya çıkma eğilimindedir ve primer hipertansiyondan daha yüksek tansiyona neden olur. Çeşitli durumlar ve ilaçlar sekonder hipertansiyona yol açabilir" dedi.

HİPERTANSİYONDA RİSK FAKTÖRLERİ

Yüksek tansiyonun birçok risk faktörü olduğunu dile getiren Dr. Dündar, "Yaşlandıkça yüksek tansiyon riski artar. Erken yaşlarda ya da yaklaşık 45 yaşlarında erkeklerde yüksek tansiyon daha yaygındır. Kadınlar 65 yaşından sonra yüksek tansiyon görülme olasılığı daha fazladır. Yüksek tansiyon ailelerde genetik eğilimlidir. Aşırı kilolu veya obez olmak; kan damarlarınızda dolaşan kan hacmi arttıkça, arter duvarlarınızdaki baskı da artar. Fiziksel olarak aktif olmayan kişiler daha yüksek tansiyona sahip olma eğilimindedir. Sigara, sadece tansiyonunuzu geçici olarak arttırmaz, aynı zamanda tütün içindeki kimyasallar, arter duvarlarınızın dış yüzeyine zarar verebilir. Bu, atardamarlarınızın daralmasına ve kan basıncınızın artmasına neden olabilir. Sigara dumanı da kan basıncınızı artırabilir.Yemeklerelerde kullanılan çok fazla tuz vücudunuzun sıvıyı tutmasına neden olabilir, bu da kan basıncını arttırır. Zamanla yoğun alkol tüketimi kalbinize zarar verebilir. Yüksek stres seviyeleri kan basıncında geçici bir artışa yol açabilir. Bazı kronik durumlar böbrek hastalığı, diyabet ve uyku apnesi gibi yüksek tansiyon riskinizi de arttırabilir" diye konuştu.

HİPERTANSİYON TEDAVİSİ

Spor yaparak ve stresten uzak kalarak hipertansiyondan uzak kalınabileceğini belirten Dr. Dündar sözlerini şöyle tamamladı; "Hipertansiyonu olan hastaların 30 dakika orta yoğunlukta egzersize girmesini önermektedir. Hipertansiyonu olan hastaların 30 dakika orta yoğunlukta egzersize girmesini önermektedir. Buna yürüyüş, koşu, bisiklete binme ya da haftada 5 ila 7 gün arasında yüzme dâhildir. Stresten kaçınmak ya da kaçınılmaz stresi yönetmek için stratejiler geliştirmek, tansiyon kontrolüne yardımcı olabilir. Stresle baş etmek için alkol, uyuşturucu, sigara ve sağlıksız beslenme, hipertansif problemlere katkıda bulunacaktır. Bunlardan kaçınılmalıdır. Sigara içmek tansiyonu artırabilir. Sigarayı bırakmak hipertansiyon, kalp rahatsızlığı ve diğer sağlık sorunlarına yol açmaktadır"

Kaynak: Bültenler / Sağlık
title
Close