Spor Öncesi Egzersiz Sakatlanmayı Önlüyor
YÜZME, plaj voleybolu, bisiklete binme gibi daha çok yaz aylarında yapılan sporların sakatlanmalara zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Z. Uğur Işıklar, spor öncesi yapılacak egzersiz, su tüketimi hatta spor saatinin seçiminin bile sakatlıkların önüne geçebileceğini belirtti.
YÜZME, plaj voleybolu, bisiklete binme gibi daha çok yaz aylarında yapılan sporların sakatlanmalara zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Z. Uğur Işıklar, spor öncesi yapılacak egzersiz, su tüketimi hatta spor saatinin seçiminin bile sakatlıkların önüne geçebileceğini belirtti.
Yaz sporlarında yaşanabilecek sakatlanmalar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Z. Uğur Işıklar, aileleri çocuklarını uygun spora yönlendirmeleri konusunda uyardı. Çocukların eklem, kas ve tendon yapısıyla genetik özellikleri değerlendirildikten sonra uygun spor dalına yönlendirilmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Z. Uğur Işıklar, "Her uzun boylu çocuk basketbol için uygun aday değildir. Spor aktivitesi için asgari sağlık şartlarının sağlanmadığı çocuklarda sakatlanma oranı çok daha fazla görülmektedir" dedi.
"AĞIR SPORLAR KAS YIRTILMALARINA NEDEN OLUYOR"
Kış boyunca hareketsiz kalan kişilerin yaz aylarında aniden spora başlaması sakatlanmalara davetiye çıkardığını anlatan Prof. Dr. Işıklar, "Özellikle ağır sporlar sonrasında kas yırtıkları ve kas içinde kanamalar sık olarak yaşanan sorunların başında gelmektedir. Spor öncesi esneme-germe- ısınma spor sonrasında ise soğuma egzersizleri sakatlanmaların önüne geçebilecek önlemlerin başında gelmektedir. Isınma hareketleri, kalp ve dolaşım sistemini hızlandırarak kaslara ulaşan oksijen miktarını artırır. Kasların esnekliğinin artması ve verimli çalışmasına olanak sağlayan ısınma ve esneme egzersizleri gibi spor sonrası soğuma hareketleri de kalp atım hızının sağlıklı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olmaktadır" diye konuştu.
"ZORLAYAN STİLLERDE YÜZMEYİN"
Vücuttaki bütün kasları koordineli olarak çalıştıran yüzmenin; diz, bel, sırt, eklem ve kemik hastalıklarında tavsiye edilen sporların başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Işıklar, "Bununla birlikte ısınma ve germe hareketleri yapılmadan yüzülmesi farklı sakatlıklara yol açabilmektedir. Yüzmede omuz bölgesi çok kullanıldığında bu bölgede daha fazla sakatlık yaşanmaktadır. Menüsküs sorunu olanlar kurbağalama stili, omuz rahatsızlığı olanlar ise serbest stil yüzmeden zarar görebilmektedir. Yüzerken yaşanabilecek sakatlanmaların önüne geçebilmek için kelebek gibi kasları aşırı zorlayan stillerden uzak durarak yüzme öncesi ısınma - germe egzersizlerinin yapılması önemlidir" ifadelerini kullandı.
"SUYA ATLAYARAK GİRMEYİN"
Derinliği 2 metrenin altında olan sularda balıklama ya da çivileme atlayışların sağlık sorunlarına yol açtığının altını çizen Prof. Dr. Işıklar, "Zemine çarpılan bölgeye göre ayak bileği, omuz, baş ve omurgada travmalara bağlı yaralanmalar yaşanabilmektedir. Suya atlamadan girmek atlanacaksa da 2 metreden derin suların tercih edilmesi gerekmektedir" dedi.
"VOLEYBOL KEYFİ OMZUNUZU SAKATLAYABİLİR "
Plaj etkinliklerinin en keyiflilerinden biri olan voleybol özellikle omuz sakatlanmalarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Işıklar, "Top seviyesinin genelde baş üzerinde olması omuz eklemlerini zorlayabilmektedir. Kumda hareket etmenin zorluğu fazladan efor sarf edilmesine neden olacağından kaslarda zedelenmeler yaşanabilmektedir. Aşırı hareketlerden kaçınarak, güneşin ve sıcağın yoğun hissedilmediği saatlerde plaj voleybolunun oynanması daha sağlıklı bir seçenektir" diye konuştu.
"BİSİKLETİ BOYUNUZA UYDURUN"
Yaz aylarında yapılan bisiklet gezileri yanlış kullanım nedeniyle özellikle dizlerde rahatsızlıklara zemin hazırlayabildiğini vurgulayan Işıklar, "En çok yapılan yanlışların başında ise başkasının boyuna göre ayarlanmış bisikleti kullanmak gelir. Özellikle düşme korkusu yüzünden selenin alçak tutulması dizlerin gereğinden fazla kırılmasına neden olmaktadır. Uzun süre bu pozisyonda bisiklet kullanmak dizlere aşırı yük binmesine yol açarak ağrılara yol açabilmektedir. Pedala basarken dizlerin düz konumda olması da önemli ayrıntılar arasındadır" diye konuştu.
"TENİSİ UYGUN RAKETLE OYNAYIN"
Raketi yanlış tutmanın dirseğin dışında ve ön kolda şiddetli ağrılara neden olan "tenisçi dirseği" rahatsızlığına neden olabildiğini ifade eden Işıklar, "Özellikle tenise yeni başlayan çocukların ilerde dirsek rahatsızlığı yaşamaması adına anne babaların dikkatli olması gerekmektedir. Daha çok aktivite sırasında ağrıya neden olan tenisçi dirseğinin tedavisinde dirseği yoran aktivitelerden uzak durarak ağrı sırasında buz uygulaması olumlu sonuçlar vermektedir" değerlendirmesinde bulundu.
SPORDAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Işıklar spor yaparken sakatlanmamak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Spora başlamadan önce sağlık kontrollerinizi yaptırın. Doktorunuzun uyarısını dikkate alarak kendinize uygun sporu seçin. Yapılacak sporla ilgili ayakkabı ve ekipmanları bir uzmana danıştıktan sonra belirleyin. Spordan önce ısınma ve germe, spordan sonra ise soğuma egzersizlerini ihmal etmeyin. Yorgun ve ağrınız varken spora ara verin. Ağrının önemli bir sorunun işareti olabileceğini unutmayın. Antrenmanların çok sık yapılmamasına özen gösterin. Beslenme düzeninize dikkat edin. Kalori ihtiyacı karşılanmadan yapılan sporlarda doku onarım için yeterli enerjiyi temin edemeyebilir. Bu da kasların çökmesine neden olabilir. Spor sırasında sıvı ve elektrolit kaybını yaşanacağından su başta olmak üzere bol sıvı tüketin. Rutin yaptığınız sporu kademe kademe artırın. Vücudunuza birden yüklenmeyin ve ulaşamayacağınız hedefler seçmeyin."
- İstanbul