Sinsi Hastalık: Hepatit
Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, hastaların kolay kolay Hepatit B'den haberdar olmadıklarını belirterek, "Hastalar tesadüfen karşımıza geliyor.
SİNAN ÖZMÜŞ - Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, hastaların kolay kolay Hepatit B'den haberdar olmadıklarını belirterek, "Hastalar tesadüfen karşımıza geliyor." dedi.
Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2-3 milyon Hepatit B taşıyıcısı olduğunu belirterek, kronik hepatitlerin bir süre sonra siroz ve karaciğer kanserine dönüşebildiğini bildirdi.
Hepatit B hastalığının genel özelliğinin çok sessiz seyretmesi olduğuna dikkati çeken Tabak, bir çok hastanın siroz ve karaciğer kanseri gelişmeden, kolay kolay hepatit B'den haberdar olmadığını vurgulayarak, "Hastalar tesadüfen karşımıza geliyor. Kan bağışı sonrası yapılan bir tetkik, evlilik öncesi yapılan bir test, ameliyat öncesi bir test veya basit bir check up durumunda hastalar hastalığından haberdar oluyor." ifadesini kullandı.
"Büyük bir kısmı sağlıklı taşıyıcı"
Tabak, hepatit hastalığının virüsünün kanla, cinsel yolla, gebelik döneminde anneden çocuğa geçebildiğini söyledi. Tabak, bununla ilgili ne kadar çok bilgilendirme ve uyarılma yapılırsa o kadar iyi olacağına işaret etti.
Kendilerinden şüphe edenlerin çok basit ve devlet tarafından karşılanan iki testi yaptırarak, sonuçları doktorları ile paylaşması gerektiğini belirten Tabak, "Test sonuçları pozitif olan her hastanın hastalığı ilerleyecek, siroza ya da karaciğer kanserine dönüşecek diye bir şey yok. Büyük bir kısmı sağlıklı taşıyıcı. Ancak öncelikle bir test yaptırmaları lazım." dedi.
"20-21 yaşında olanların yüzde 90'nı Hepatit aşılı"
Tabak,Türkiye'de 1998 yılından bu yana Hepatit B aşısının rutin çocukluk aşıları arasında olduğunu vurgulayarak, bugün 20-21 yaşına girenlerin yüzde 90'ının bu aşıyı yaptırmış durumda olduğunu bildirdi.
Kronik Hepatit B'nin tedavisinde neredeyse tek tabletlik ilaçlarla artık baskı alınabilen ve kontrol edilebilir bir noktaya gelindiğinin altını çizen Tabak, 20 yıl sonra bu hastalığın tedavisinde çok farklı bir noktada olacaklarına inandığını kaydetti.