Şimdi dondurun sonra doğurun
Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, "Kadınlar en sağlıklı dönemlerinde yumurtalarını dondurarak iş, kariyer, sağlık gibi sorunları düşünmeden hamilelik planlarını erteleyebiliyor" dedi.
Bir süre önce sağlık sorunları nedeniyle çocuk sahibi olma planlarını ertelemek zorunda kalan kadınlara önerilen yumurta dondurma işlemi şimdilerde hamilelik için baskı altında hissetmek istemeyen tüm kadınlar tarafından tercih ediliyor.
Olası sağlık sorunlarına önlem olmanın yanı sıra kariyeri nedeniyle de çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınların anne olma hayalini güvenceye alan yumurta dondurma işlemi sağlıklı yumurtaların ileride kullanılması amacıyla muhafaza edilmesi olarak tanımlanıyor. Bu işlemin kadınlara, hamileliğini istediği zamana erteleme ya da dilediği zaman hamile kalabilme şansı verdiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Öztürk Öksüz, "Bu sayede kadınlar zamana karşı özgür olma fırsatı buluyor" dedi. Yumurtanın dondurulma zamanının büyük önem taşıdığına değinen Dr. Öztürk Öksüz, dondurulan yumurtanın dondurulduğu yaştaki biyolojik yapıyı koruduğu için geç yaşta gebelik planlayan kadınların erken yaşlarda yumurta dondurma işlemi yapmasını öneriyor.
Kimlere uygulanabilir?
Yumurta dondurma işleminin yumurtalıklarda yumurta üretimi olan herkese uygulanabildiğini belirten Prof. Dr. Aydın Arıcı, "Özellikle kısırlığa sebep olabilen radyoterapi, kemoterapi gibi tedavilere başlamadan önce, yumurtalık rezervlerini olumsuz etkileyebilecek ameliyatlardan önce işlemin yapılması uygun olacaktır. Buna ek olarak ailesel ve genetik olarak erken menopoz riski taşıyan kadınlar ve yumurtalık rezervi az olan kadınlar için de uygun bir işlem."dedi.
Bebeğin sağlığı açısından risk taşımıyor
Yumurta dondurma işlemi uygulanarak dünyaya gelen çocuklarda bu zamana kadar herhangi bir doğumsal ya da genetik hastalığa rastlanmadığını hatırlatan Prof. Dr. Arıcı, tüm dünya üzerinde tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen yaklaşık 3,5 milyon çocuğun normal yolla dünyaya gelmiş çocuklar kadar sağlıklı olduğunu söyledi.
Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Laboratuvar Sorumlusu Dr. Murat Başar, yumurta dondurma işlemi yapmayı düşünen kişiler için 5 adımda yumurta dondurma sürecini anlattı;
Yumurtalık rezervinizin belirlenmesi için pelvik ultrason ve kan tahlilleri uygulanır
En fazla sayıda olgun yumurta elde edebilmek için yaklaşık 10-12 gün hormon enjeksiyonu uygulanır ve yumurtaların gelişmeleri pelvik ultrason ile takip edilir
Yumurta toplama işlemi sedasyon anestezisi altında yapılır
Olgun ve sağlıklı yumurtalar hızlı dondurma (vitrifikasyon) yöntemi ile dondurulur
Teknik olarak dondurulmuş yumurtalar hiçbir sıkıntı olmadan uzun seneler saklanabilir. Fakat 5 yıldan uzun süre saklanacak ise Sağlık Bakanlığı izni gerekir.