Sıcak Su Torbasını Uyku Sırasında Kullanmayın"
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Çelebi, sıcak su torbası uygulamasının uyku halindeyken yapılmaması gerektiğini belirterek, "Desteğe ihtiyacı olan hastalardaki uygulamalarda da mutlaka uyanık birinin hasta yakınında olmasını öneriyoruz" dedi.
ONUR ORHAN - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Çelebi, sıcak su torbası uygulamasının uyku halindeyken yapılmaması gerektiğini belirterek, "Desteğe ihtiyacı olan hastalardaki uygulamalarda da mutlaka uyanık birinin hasta yakınında olmasını öneriyoruz" dedi.
Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak su torbası uygulamasının halk arasında yaygın olduğunu söyledi.
Ağrıyan bölgelere tedavi amaçlı sıcak su bu tarz torbası uygulandığını anlatan Çelebi, "Bugün modern anlamda tıpta sıcak uygulaması yaptığımız bazı hastalıklar vardır. Örneğin, oturak bölgesi hastalıklarında sıcak uygulaması yapıyoruz, 'bu oturma banyosu' tarzında ifade edilmekte. Kimi yerlerde torbalar bu amaçla kullanılıyor" diye konuştu.
Çelebi, kullanılan torbaların kalite, nitelik ve onay veren makam açısından önem taşıdığını vurgulayarak, aksi halde Samsun'daki olaya benzer sıkıntılar hatta ölüme kadar yol açan hadiseler yaşanabileceğini vurguladı.
Sağlığı etkileyen her şeyin mutlaka uzman tavsiyesiyle kullanılması gereğine işaret eden Çelebi, bazı hastaların sokakta duyduğu uygulamaları daha çok önemsediğini aktardı.
Çelebi, sıcak su torbası uygulamalarında zaman zaman istenmeyen durumlarla karşılaşılabildiğini dile getirerek, "Bunda net bilimsel bir veriye dayandırılarak klasik tedavi uygulaması niteliğinde boyutu yok. Sıcak uygulamasıyla ilgili zaman zaman ısıtılmış bir kiremit üzerine oturan veya onu ağrıyan bölgeye dayayanları, yine bardak uygulaması yapanları duyuyoruz ama tabii bunların tamamı, modern tıpta tavsiye edilen uygulamalar değil. Tamamen halk arasında uygulanan şeyler. Bunları çoğu zaman dinlemiyoruz veya tercihi maalesef kendilerine bırakıyoruz" şeklinde konuştu.
-"Merdiven altı üretimlere dikkat"
Sağlığın önemine işaret eden Çelebi, şunları kaydetti:
"Bu kavramda baktığınızda standartlaşmış, rutin uygulamaya girmeyen herhangi bir şeyi, bireysel olarak ne tavsiye edebilirim, ne uygularım ne de uygulatırım ama bazen insanlar 'Hayat benim, tercih benim' diyebiliyor. Bizim tavsiyemiz, standartlaşmış, bilimsel verilerle doğruluğu ve faydası netleştirilmiş uygulamaları kabul ederek buna uygun davranmalarıdır. Yoksa merdiven altı üretimlerle elde edilmiş ürünler, 'şöyle faydalıdır' gibi süslü cümlelere kanıp hayatlarını tehlikeye sokmalarını öneremeyiz. Bu konuda dikkatli olmalılar. Bazen çeşitli yayınlarla karşılaşıyoruz. Örneğin, 'iki saatte çözüm' gibi. Eğer bu böyle olsa reklamasyona girmeyecek şekilde zaten uygulaması yaygınlaşır."
Prof. Dr. Çelebi, sıcak su torbası uygulamasına ilişkin ise "Hiçbir zaman uyku halindeyken bu tarz uygulamaların asla yapılmaması gerekiyor. Desteğe ihtiyacı olan hastalardaki uygulamalarda da mutlaka uyanık birinin hasta yakınında olmasını öneriyoruz. Yine içerisine koyulacak su, yakmayacak derecede bir ısıya sahip olmalı. Kullanacağımız torbanın da kalitesini biliyor olmamız lazım. Çok yıpranmış, eskimiş torbaları asla kullanmamamız gerekir. Sağlıklı bir yaşam için standartlaşmış, bilinen, klasik uygulamaya girmiş uygulamaları kullanalım" tavsiyesinde bulundu.
Samsun'un Bafra ilçesinde karnına koyduğu sıcak su torbasının patlaması sonucu vücudunda yanık oluşan 54 yaşındaki kadın, 5 Ocak'ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.