Sanayileşme ve Çevre Kirliliği Alerjik Hastalıkları Tetikledi
Sanayileşme ve beraberinde gelen çevre kirliliğinin çocuklarda görülen alerjik hastalıkların artışına neden olduğu bildirildi.
Sanayileşme ve beraberinde gelen çevre kirliliğinin çocuklarda görülen alerjik hastalıkların artışına neden olduğu bildirildi.
İzmir Üniversitesi Medicalpark Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ünsel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alerjik nezle, saman nezlesi, alerjik astım gibi rahatsızlıkların giderek arttığını belirtti.
Köyden kente göç, sanayileşme ve çevre kirliliği gibi faktörlerin bu hastalıkların artışında büyük etken olduğunu anlatan Ünsel, "Bu durum hekimlik pratiğimizde şu şekilde yansıyor, yeni jenerasyon daha erken yaşlarda alerjik hastalıklara yakalanırken ailedeki yaşça büyük olan diğer aile bireyleri daha geç dönemde benzer yakınmalarla hastanemize başvuruyor. Çünkü çocuklar bu olumsuz çevre koşullarına daha küçük yaştan itibaren maruz kalıyor. Dolayısıyla çiftlik yaşamı ya da köy yaşamı, çocukluk çağında sık geçirilen enfeksiyonlar alerjik hastalık görülme sıklığını azaltıyor." dedi.
Ünsel, alerji rahatsızlığıyla gelen kişilerin kollarının iç yüzünden deri üzerine yaptıkları pirck testiyle (deri testi) hastanın nelere alerjisi olduğunu tespit edebildiklerini söyledi.
Alerjinin tespitinin ardından hastaya korunma yollarını da öğrettiklerini ifade eden Ünsel, "Deri testinin duyarlılığı çok yüksek, güvenilir. Bu test 15-20 dakika içerisinde sonuç verebilen pratik bir testtir. Alerjik hastalığı olan kişiler ilaçlarını düzenli kullanmalı ve sürekli doktor kontrolünde olmalıdırlar" diye konuştu.