Sağlık meslek mensuplarına yeni hak getirildi

Sağlık meslek mensuplarına yeni hak getirildi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, Sağlık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de tebliğ edildi. Yeni düzenlemeyle dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, Sağlık Bakanlığı'ndan alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest olarak icra edebilecekler.

Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, 29 Mart 2025 tarihli ve 32856 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile sağlık meslek mensubu olan dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar mesleki yetkinlikleri çerçevesinde "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" adı altında Sağlık Bakanlığı'ndan alacakları ruhsat ile mesleklerini serbest olarak icra edebilecek.

420 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN YENİ İSTİHDAM ALANI

Yönetmelik'e göre sadece aynı meslek unvanına sahip, en fazla üç sağlık meslek mensubu bir araya gelerek müşterek sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Müşterek açılacak sağlık meslek hizmet biriminin ruhsatı her bir sağlık meslek mensubu için ayrı düzenlenecek.

Yeni sağlık meslek hizmet birimlerinin açılmasıyla söz konusu mesleklere istihdam alanı oluşmasının yanı sıra destek hizmetlerine yönelik sağlık personeli, sekreter ve temizlik görevlisi gibi iş alanlarında da istihdam olacak. Sağlık meslek hizmet biriminde fizyoterapist yanında fizyoterapi teknikeri, klinik psikolog yanında psikolog, odyolog yanında odyometri teknikeri, ergoterapist yanında ergoterapi teknikeri çalışabilecek.

YETKİ DIŞINDA TIBBİ UYGULAMA YAPILMAYACAK

Sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi kapsamında hizmet verilecek. Hekim tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet sunulacak. Yetki dışında herhangi bir tıbbi uygulama yapılmayacak. Sağlık meslek hizmet birimlerinde ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılmayacak.

İLERİ SEVİYE TIBBİ DONANIM GEREKTİREN DURUMLARDA HİZMET SUNULAMAYACAK

Sağlık meslek hizmet birimlerinde şu durumlarda sağlık hizmeti sunulamayacak: Hekim müdahalesi ve ileri seviye tıbbi donanım gerektiren durumlar, hayati tehlike arz eden akut ve kronik durumlar. Sistemik enfeksiyon bulgusu gösteren durumlar. Yaralanma, travma veya anafilaktik reaksiyonlar gibi acil durumlarda ilkyardım dışındaki uygulamalar. Tıbbi teşhis gerektiren işlemler. Sağlık meslek mensubunun, yetki ve donanımı dışında olan her türlü tıbbi müdahale gerektiren durumlar.

BİNA DIŞ TABELADA "ÖZEL SAĞLIK MESLEK HİZMET BİRİMİ" İBARESİ YAZILACAK

Sağlık meslek hizmet birimlerinin bekleme salonlarında görünür olması kaydıyla hastaların geri bildirimde bulunabileceği "Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi" ibaresi yazılı olan entegre karekod bulunması zorunlu olacak. Sağlık meslek hizmet biriminin tabelaları ile basılı ve elektronik ortam materyallerinde, sağlık meslek mensubunun adı ve unvanı dışında başka bir isim, meslek adı veya uzman ibaresi kullanılamayacak. Bina dış tabelada "Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi" ibaresi bulunacak.

BAKAN MEMİŞOĞLU: 420 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN YENİ İSTİHDAM ALANI

Sosyal medya hesabından yönetmelik değişikliğini paylaşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı;

"Bugün Resmİ Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile;

  • 9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz.
  • Sağlık hizmetlerimizi daha yaygın ve erişilebilir hâle getirecek uygulamaları mümkün kılıyoruz.

Bizler, millete hizmetin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor; bu mesuliyetin bilinciyle canla başla çalışıyoruz.

Yeni Yönetmelik'in ülkemiz, milletimiz ve büyük sağlık ailemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Kaynak: AA / Serhat Yılmaz - Sağlık
500

Yorumlar (22)

Haber Yorumlarıgolebicemarti golebicemarti:

Bu meslek gruplarının en az 4 yıl eğitim alanlarına kontenjan dahilinde imtihânla en az 2 yıl daha eğitim verilerek Doktor'luğa geçiş hakkı sağlanmalı diye düşünüyorum. Saygılarımla.

Yorum Beğen47
Yorum Beğenme162
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıXYZ.:

Çüüüüşşşş!!!!

yanıt9
yanıt1
Haber YorumlarıAli Umut Yalgin:

Doktorluk 500 puanla derece yapmış öğrenciler alınıyor. Sizin o dediğiniz üniversiteler 1 milyonuncu öğrencileri alıyorlar. Bu dediğiniz faciadan başka birşey değil.

yanıt13
yanıt3
Haber Yorumlarımz99rmm5m4:

Kardeş tıp fakültesi orda, gitmene engel yok.

yanıt13
yanıt2
Haber YorumlarıNetherill:

olurmu öyle şey direk cerrah ünvanı versinler :) yatay geçişle inşaat mühendisliği okutulup deprem bölgelerine bina yaptırsınlar. yaşlılığa doğruda milletvekilliği adaylığı önceliği tanısınlar :)

yanıt6
yanıt0
Haber YorumlarıHakan B.:

Hahhahahaha bu üst seviye komik şakanız çok iyiymiş! Ne gerek var arkadaş okumasına, 10 yıl saha tecrübesi olan hemşireler falan doğrudan doktor olsun. Daha çok tıp doktoru için üniversite lerin alt yapısını genişletir iyileştirir kontenjan arttırırsın. Yuzde25 de beğeni almış...

yanıt4
yanıt1
Haber Yorumlarıbahar k:

o biraz fazla olabilir ama doktorların yapabildiği muayenelerin bir kısmını yapabilirler. optisyenler göz ölçümü yapıp gözlük yazabilir mesela aslında.

yanıt3
yanıt1
Haber Yorumlarımz99rmm5m4:

Tıp Fakülteleri seni bekliyor. Önünde engel yok.

yanıt5
yanıt1
Haber YorumlarıNetherill:

artık şehir hastanelerinde bile devlet destekli reçeteleri bıraktılar özel (paralı) ilaçlar yazıyor doktor. yada kendi muayenesine yönlendiriyor. inanılmaz bir sağlık sistemi çöküşü var iyice perişan durumda

Yorum Beğen35
Yorum Beğenme6
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıRasim Karakaya:

İleri seviyede tıbbi donanım gerektiren durumlarda hizmet sunulamayacak demek, hemşire evde iğne yapamaz demektir. Ki zaten doğrusu da budur. Çünkü kimin neye alerjisi olduğu belli değildir, hatta 20 kere aynı ilacı iğne olup 21 incide alerjisi depreşip hayatını kaybedenler var. Bu nedenle her türlü iğne enjeksiyon acil donanımı olan hastanede yapılmalıdır. Simdi siz bu yetkiyi hemşire ebeye verirseniz, hemşire acil donanım filan dinler mi? Basar iğneyi. Bu da alerjik ölümlerin artması demektir

Yorum Beğen22
Yorum Beğenme8
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title