Haberler

Sağlık İletişimi Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Daha nitelikli, etik ve doğru sağlık iletişiminin sağlanabilmesi amacıyla, alana ilişkin akademisyenler, meslek örgütü temsilcileri, gazeteciler ile bakanlık yetkilileri sempozyumda bir araya geldi.

Daha nitelikli, etik ve doğru sağlık iletişiminin sağlanabilmesi amacıyla, alana ilişkin akademisyenler, meslek örgütü temsilcileri, gazeteciler ile bakanlık yetkilileri sempozyumda bir araya geldi.

Sağlık İletişimi Sempozyumu (SiS-2015), Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Sağlık iletişimi hakkında her türlü konu, alanın uzmanları olan gazeteciler, akademisyenler, Bakanlık, kamu kurumu, özel kuruluş, sivil toplum örgütü yetkili ve temsilcileri ile akademisyenler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından masaya yatırıldı.

Sempozyumda, 44 akademik sunum, 3 özel oturumda 12 davetli konuşmacı ve 2 özel panelde yedi konuk sağlık iletişiminin farklı boyutlarını irdeledi.

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, bu etkinliğin sağlık iletişimi alanında bir ilk olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Akademik çalışmalar arasında önemi hızla anlaşılmaya başlayan sağlık iletişimi konulu araştırmalarda fakültemiz birçok yeniliğe öncülük etmiştir. Fakültemizin sağlık iletişiminin özellikle medya alanına yönelik olarak çalışmalara ağırlık verdiğini söyleyebiliriz. TÜBİTAK'tan da destek almış olan bu çalışmalar alanın ilkleri olmuştur."

Sempozyum Organizasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Yüksel de sağlık iletişimi akademisyenlerini bir araya getirmek için sosyal medya üzerinden "Sağlık İletişimi Akademisyenleri" isimli bir grup oluşturduğunu anlatarak, burada alandaki profesyonelleri bir araya getiren bir sempozyum yapılmasına karar verdiklerini ifade etti.

Gelecek yıl Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların da desteği ile daha büyük bir toplantının planlandığını vurgulayan Yüksel, şöyle konuştu:

"Bu konuya ilgi duyan herkesi Facebook üzerindeki 'Sağlık İletişimi Akademisyenleri' özel grubumuza üye olmaya davet ediyoruz. Sağlık iletişimcilerinin iletişim platformu olarak herkesin burayı takip etmesini diliyoruz. Bundan sonra sağlık iletişimcilerinin daha sağlıklı bir iletişim ağı içerisinde çalışmalarını yürüteceklerine inanıyorum.

Biz bir anlamda bu toplantıyla sağlık iletişimcileri arasında bir iletişim ve buluşma köprüsünün temellerini attık. Bundan sonra da bu iletişim ağının daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini düşlüyoruz."

Medya temsilcileri "sağlık haberciliğini" anlattı

"Sosyal Medya ve Teknoloji" konulu bildirilerin sunulduğu sempozyumda, Sağlık İletişimi Derneği (SİLDER) Başkanı İbrahim Ersoy, "Bir bilim haberciliği olarak sağlık haberciliği" başlıklı konuşma yaptı.

Doç. Dr. Şükrü Torun'un başkanlığındaki "Sağlık Haberciliği ve Sağlık İletişimi" konulu panelde ise iki akademik bildirinin yanı sıra sağlık habercileri de görüşlerini dile getirdi.

Oturumda Doç. Dr. Besim Yıldırım "İletişim Fakültelerinde Sağlık Haberciliğinin Yeri ve Önemi", Esra Öz ve araştırma görevlisi Eda Turancı "Sağlık İletişimi Açısından Blogger Anne'lerin Kişisel Blogları Üzerine Bir İnceleme" adlı çalışmalarını sundu.

SİLDER Başkan Yardımcısı ve Anadolu Ajansı Muhabiri Yeşim Sert Karaaslan, "Sağlık Haberlerinin Gücü ve Medyada Bilgi Kirliliği", Hürriyet Gazetesi'nden Mesude Erşan "Sağlık Muhabirliği, Sağlık Haberlerinin Dinamikleri, Süreçleri, Handikapları ve Etik Sorunlar" konulu konuşma yaptı.

Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan'ın yönettiği "Habercilik, Muhabirlik, Sorunlar ve Öneriler" başlıklı ikinci panelde de Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) Genel Başkanı Yusuf Ziya Eraslan "Türkiye'de Sağlık Haberciliği ve Sağlık Muhabirlerinin Örgütlenme Sorunları", SMD Genel Başkan Yardımcısı Hatice Pala Kaya "Sağlık Haberlerinde Damgalama ve Etik", SMD Genel Sekreteri Selma Bıyıklı Adabaş, "Haber Ajanslarının Sağlık Haberciliğine Bakışı", TRT Haber'den İlkan Işık "Medyanın Sağlık Haberlerine Bakışı" konulu sunum yaptı.

Ayrıca, araştırma görevlisi Ferihan Özmen ve Prof. Dr. Erkan Yüksel'in birlikte hazırladıkları "Sağlık Konulu Yayın İçeriklerini Etkileyen Ticari Faktörler" üzerine bildiri sunuldu.

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close