Haberler

Sağlık Bakımıyla İlişkili Enfeksiyonlar Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KLİMİK Derneği Başkanı Ergönül: "Sadece sağlık çalışanları değil, hastalarını görmeye gelmiş hasta yakınları ile hastaların bizzat kendileri de her fırsatta özellikle hastanede kalırken ellerini yıkamalıdırlar.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, hastanelerde yayılan enfeksiyonların önüne geçmek için sağlık çalışanlarının yanı sıra hasta ile ziyarete gelen hasta yakınlarının ellerini sık sık yıkamaları gerektiğini bildirdi.

Ergönül, İstanbul'da yapılan Sağlık Bakımıyla İlişkili Enfeksiyonlar Sempozyumu'na ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, hastanelerde yayılabilen enfeksiyonunun ölüm oranlarında ciddi artışa neden olduğunu belirtti.

Sempozyumda bu konudaki son bilgilerin paylaşılacağını hatırlatan Ergönül, "Özellikle yoğun bakımda yatan hastalarda yüzde 5 ile 10 olmak üzere hastanenin yapısına ve büyüklüğüne göre değişen oranda hastane enfeksiyonu söz konusu" ifadelerini kullandı.

Ergönül, kişilerdeki hastalıkların sayısına göre enfeksiyonlardan etkilenme ihtimallerinin arttığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Özellikle sağlık çalışanlarının el yıkama alışkanlığıyla en ölümcül enfeksiyonların önüne geçmek mümkün. En etkili, pratik ve ucuz yöntem el hijyeninin sağlanması. El yıkamak, yıkanmasını sağlamak, sağlık çalışanlarını hastalarına dokunmadan önce el hijyeni konusunda uyarmak gerekiyor. Türkiye'de kesin veri yok ama ABD'de yıllık yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaydediyor. Sadece sağlık çalışanları değil, hastalarını görmeye gelmiş hasta yakınları ile hastaların bizzat kendileri de her fırsatta özellikle hastanede kalırken ellerini yıkamalıdırlar. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki, her işlemden önce ve sonra el yıkanırsa hastane enfeksiyonları da ciddi ölçüde azalmış olur. Çok basit, sadece 20-30 saniyemizi ayırarak aslında hayat kurtarabiliyoruz."

"Hastaneye çiçek göndermek iyi değil"

Ergönül, hastaneye gönderilen çiçeklerin de enfeksiyonu artırıcı bir faktör olarak ortaya çıktığını aktardı. Birçok hastanenin dışarıdan çiçek kabul etmediğini belirten Ergönül, "Hastalarımıza çiçek göndererek iyilik yaptığını zannederken, bir bakıma kötülük de yapabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye'de yılda en az 100-200 bin arasında sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyon vakası görülebileceğini aktararak, bu enfeksiyonların Türkiye'ye maliyetinin iki milyar doları aştığına inandığını kaydetti.

Yalçın, ayrıca belirli infeksiyonlarda (ventilatörle ilişkili pnömoniler, kan-dolaşımı infeksiyonları) daha fazla olmak üzere çok sayıda hastanın kaybedildiğinin önemli bir gerçek olduğunu belirtti. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title