Haberler

Sağ kolu ve bacağı aşırı titreyen genç, beyin piliyle hayata tutundu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da bisikletle geçirdiği trafik kazası sonrası beyninde meydana gelen hasar nedeniyle sağ eli ve sağ bacağında aşırı titreme oluşan 20 yaşındaki Aşır Dalmış, beynine yerleştirilen pil ile hayata yeniden "merhaba" dedi.

Antalya'da bisikletle geçirdiği trafik kazası sonrası beyninde meydana gelen hasar nedeniyle sağ eli ve sağ bacağında aşırı titreme oluşan 20 yaşındaki Aşır Dalmış, beynine yerleştirilen pil ile hayata yeniden "merhaba" dedi.

Yaklaşık 5 yıl önce bisiklet sürerken trafik kazası geçiren ve beyninin sol tarafındaki hasar nedeniyle vücudunda aşırı derece titreme oluşan Dalmış, 5 yılda 5 beyin ameliyatı geçirdi.

Bu sürede herhangi bir iyileşme gözlenmeyen Dalmış'a, beyin pili takılması kararlaştırıldı.

Yaklaşık 2 ay önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Uçar, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özkaynak ve ekibi tarafından ameliyata alınan Dalmış'ın beynine elektrot yerleştirildi.

Ameliyatın ardından yüzde 80 oranında iyileşme gösterdiği bildirilen Dalmış, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde beyin pili takılan 50'nci hasta oldu.

Dalmış, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal'ın, ameliyatı gerçekleştiren Uçar ve Özkaynak birlikte düzenlediği basın toplantısına katıldı.

Ameliyattan önce çok zor durumda olduğunu dile getiren Aşır Dalmış, "Yazı yazamıyordum, yemek yiyemiyordum. Şimdi hemen hemen hepsini rahatlıkla yapıyorum, kendim yiyorum, kendimi ifade edebiliyorum. Ameliyattan sonra çok daha iyi oldum." dedi.

Babası Ersin Dalmış da oğlunun beyin pili takılmadan önce sağ kolu ve sağ bacağının 30 santim oynadığını, merdivenlere çıkamadığını, tuvalete gitmekte bile zorlandığını söyledi.

Oğlunun altıncı ameliyattan sonra sağlığına kavuştuğunu anlatan Dalmış, "2 ayda inanamayacağımız bir seviyeye geldi, ilerleyen zamanlarda daha da iyi olacağını umut ediyoruz." diye konuştu.

Yaklaşık 8 saatlik ameliyatla sağlığına kavuştu

Prof. Dr. Tanju Uçar da birtakım hareket bozuklukları, epilepsi, parkinson, kontrolsüz hareketsizlik gibi rahatsızlıklarda beyin pili uygulamasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde de 2015 yılından bu yana beyin pili uygulamasını yaptıklarını anlatan Uçar, iyi bir ekip kurduklarını ve 50'nci hastayı beyin pili uygulaması ile sağlığına kavuşturduklarını kaydetti.

Bu operasyonun her hastaya uygulanmadığını dile getiren Uçar, şunları söyledi:

"Uzun bir süreç. İlk işimiz doğru hastayı seçmek, ikinci işimiz hastanın üzerinde çalışmak. Yani elektrotu yerleştirdiğimiz nokta beyinde çok küçük bir nokta, hem sağda hem de solda var. Doğru bir şekilde bu noktaya ulaşıp, etrafa zarar vermeden elektrot beynin içine yerleştiriliyor. Hastaların büyük bir kısmı uyanık olarak yapılıyor. Onlarla konuşuyoruz, sohbet ediyoruz. Her yaptığımız hareketten sonra test ediyoruz, doğru bir noktada mıyız, doğru yere mi gidiyoruz, bakıyoruz."

Uçar, Dalmış'ın ameliyatının da yaklaşık 8 saat sürdüğünü belirtti.

Parkinson gibi bazı hastalıklarda hastaya beyin pilini yerleştirdikten hemen sonra iyileşme görüldüğünü ancak bu tür titreme vakalarında iyileşmenin süre aldığını aktaran Uçar, iyileşmenin aylar içerisinde gerçekleştiğini kaydetti.

Türkiye'nin her yerinden hasta kabul ettiklerini dile getiren Uçar, uygulamanın pahalı bir işlem olduğunu ancak SGK tarafından ödendiğini söyledi.

"Başarılı bir sonuç elde ettik"

Prof. Dr. Sibel Özkaynak da Aşır Dalmış'ın kendilerine geldiğinde hayatını sürdüremeyecek durumda olduğunu belirtti.

Dalmış'ın rahatsızlığının ilaçla tedavisinin mümkün olmadığını vurgulayan Özkaynak, tedavi seçenekleri arasında beyin pili takılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu ifade etti. Özkaynak, "Beyin pili ile istemsiz hareketleri önledik. Başarılı bir sonuç elde ettik." şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal da hastanede hemen hemen her alanda önemli ve başarılı işlere imza atıldığını kaydetti.

Beyin pili uygulamasının da başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini ve merkezde 50'nci vakaya ulaşıldığını belirten Ünal, ülke genelinde bu sayıya ulaşan merkez sayısının çok az olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Sağlık
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Eski bakan da duruşma salonunda

Yenidoğan Çetesi'nde ambulans şoföründen ilk itiraf: Hasta yönlendirerek para kazandığımı kabul ediyorum

Örgüt yöneticisi ambulans şoförü, nasıl para kazandığını anlattı

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

title