Haberler

Robotik Cerrahiyle Gerçekleştirilen Kalp Ameliyatıyla Sağlığına Kavuştular

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da iki kadın, robotik cerrahiyle gerçekleştirilen kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu.

Bursa'da iki kadın, robotik cerrahiyle gerçekleştirilen kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu.

Acıbadem Bursa Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, bir ay önce göğüs ağrısı nedeniyle hastaneye gelen evli ve 3 çocuk annesi Hülya Yüksel'in yapılan tetkikler sonucunda kalbindeki ana damarın tıkalı olduğu ortaya çıktı.

İki kez kalp krizi geçirdiği ancak bunun farkına varılmadığı tespit edilen Yüksel, robotik yöntemle koroner bypass ameliyatına alındı.

Yüksel, ameliyatın ardından yaptığı açıklamada, robotik cerrahi yöntemini tercih ettiği için memnun olduğunu vurgulayarak, "Şiddetli ağrılar yaşamadım ve çok kısa sürede günlük yaşantıma döndüm" ifadelerini kullandı.

Robotik cerrahi yöntemle mitral kalp kapakçığı ameliyatı olan Zeynep Ersöz de üzüldüğünde veya yorulduğunda nefesinin aniden kesildiğini, kendini hep yorgun ve güçsüz hissettiğini aktardı.

Ersöz, "Bu yakınmalarım nedeniyle hastaneye gidince, kalbimdeki mitral kapakların artık mutlaka yenilenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca yakınmalarımın bir nedeni de kalbimdeki ritm bozukluğuymuş. Doktorumun önerisiyle robotik cerrahi yönteminde karar kıldım. Ameliyatın ardından kısa sürede günlük yaşantıma döndüm" değerlendirmesinde bulundu.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Uğur Kaya, robotik cerrahinin kalp ameliyatlarında tercih edilen bir yöntem olduğuna dikkati çekti. Kaya, şunları kaydetti:

"Yüksel'in kalbindeki bir ana damar tıkalı olduğu için tekrar kalp krizi geçirme riskinin yüksekti. Bu nedenle ameliyat kararı alındı ve robotik cerrahi yöntemle göğüs kafesini açmadan, küçük bir kesiyle koroner bypass ameliyatı yaptık. Hülya hanım kısa bir sürede kalp krizi riski ortadan kalkmış bir şekilde hastaneden taburcu oldu. Ersöz de mitral kapak darlığına bağlı olarak solunum sıkıntısı ve ritm bozukluğu yaşıyordu. Zeynep hanıma meme altından yaptığımız 3-4 santimetrelik küçük bir kesikle yeni bir kapak taktık ve kalbi dondurma yöntemiyle ritm bozukluğu sorununu ortadan kaldırdık."

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close