Ramazanda Makarna Yiyerek Tok Kalın!
Makarnanın karbonhidrat açısından zengin olması, Ramazanda da tüketildiği takdirde çok fazla acıkılmamasını sağlıyor.
Uzun süre tokluk veren karbonhidrat deposu makarna ile Ramazanda 17 saatin çok fazla acıkmadan geçirilebileceği belirtilirken, sağlıklı bir şekilde beslenmenin de sağlanacağı belirtiliyor. Selva Gıda Genel Müdürü Mehmet Karakuş, Türk mutfağının en eski yemekleri arasında yer alan makarnanın dengeli ve sağlıklı beslenmede büyük önem taşıdığını kaydetti. Diyetisyen Seçil Kenar da oruç tutanlar için makarnanın ana yemek olarak diğer besin gruplarıyla birlikte tüketildiğinde çok faydalı olduğunu vurguladı.
Ramazan sofralarında ana yemek olarak makarnanın tüketilmesi öneriliyor. Uzun süre tokluk ve enerji veren karbonhidrat deposu olan makarna ile Ramazanda 17 saatin çok fazla acıkmadan ve enerjik olarak geçirilebileceği belirtilirken, sağlıklı olarak beslenmenin de sağlanacağı kaydedildi. Makarnanın tarifini değiştiren sektörünün yenilikçi markası Selva Gıda’nın Genel Müdürü Mehmet Karakuş, Türk mutfağının en eski yemekleri arasında yer alan karbonhidrat zengini makarnanın dengeli ve sağlıklı beslenmede büyük önem taşıdığını belirterek, bu durumun beslenme uzmanlarınca da kabul edildiğini kaydetti. Türkiye’de yıllar itibariyle makarna tüketiminin artış gösterdiğini dile getiren Karakuş, yıllık kişi başına tüketimin 6.1 kg seviyesine ulaştığına dikkat çekti. Ancak bu rakamın yeterli olmadığına işaret eden Karakuş, “Birçok dünya ülkesine göre bu rakam oldukça düşüktür. Türkiye’de beslenme bilincini ve doğru tüketimi insanlara anlatabilirsek kişi başı tüketimin birkaç yıl içerisinde 8 kg’a kadar çıkabileceğini düşünüyoruz” dedi.
“Makarna sağlık için hafif diri yenmeli”
Diyetisyen Seçil Kenar da, makarnanın kompleks bir karbonhidrat olduğunu vurgulayarak, oruç tutanlar için makarnanın ana yemek olarak diğer besin gruplarıyla birlikte tüketildiğinde çok faydalı olduğunu kaydetti. Makarnanın tok tutma özelliğine sahip olduğunu dile getiren Kenar, makarnayı ana yemek olarak değerlendirmeyi öneriyor.
Un pirinç gibi beyazlaştırılmış diğer tahıllara göre lif içeriği daha yüksek, demir başta olmak üzere mineral ve B grubu vitaminleri bakımından daha zengin olan makarnayı tercih etmenin çok sağlıklı olduğunu kaydeden Kenar, “Aynı zamanda makarnanın aynı gruptaki tahıllara göre glisemik indeksi daha düşük; bir başka deyişle kan şekerini yavaş yükseltiyor. Makarna, bu özelliğinden dolayı şeker hastaları için de tercih edilebilir bir ana yemek. Makarnanın düşük glisemik indeksini korumak için de çok fazla haşlanmamalı. Aldante ya da hafif diri olarak tüketildiğinde makarnanın düşük olan glisemik indeksi korunuyor böylece kan şekeri de dengeli yükseliyor” diye konuştu. Diyetisyen Seçil Kenar, ayrıca makarnayı diğer besin gruplarıyla birlikte yemeyi de öneriyor. Kenar, “Yoğurt, peynir, tavuk, kıyma, sebze gibi diğer besin gruplarıyla birlikte makarna ana yemek olarak yendiğinde dengeli beslenmenin altın kurallarına uyulmuş oluyor. iki dilim fırın makarna, bir kase yoğurt ve yanında salata yiyen ya da Çoban Kavurmalı makarnayı yoğurtla ve salatayla birlikte yiyen biri bir öğünde vücudun alması gereken tüm besin ihtiyacını karşılıyor” diye konuştu.
Diyetisyen Seçil Kenar
Kaynak: