Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Genel Kurul'da gerginlik: 'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri paniğe soktu

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri panikletti

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Ramazan Ayında Diş Sağlığını Koruma Tavsiyeleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toygar: "Dişler, ramazan ayında daha çok bakım, özen ister. Bütün gün hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı mikroorganizmaların yerleşmesine dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir. Bunun için iftardan sonra, yatarken ve sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı" "Ramazan ayında diş sağlığı için karbonhidratlı, şekerli veya nişastalı gıdalar tüketilmemeli"

RAMAZAN ERCAN - Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, dişlerin ramazan ayında daha fazla bakım istediğini belirterek, "Bütün gün hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı mikroorganizmaların yerleşmesine, dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir. Bunun için iftardan sonra yatarken ve sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı" dedi.

Nurselen Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında sahurda yemek yenildikten sonra bütün gün dişlerin fırçalanmayacak olmasının bu ayda ağız bakımını daha da önemli kıldığını söyledi.

İftarda ve sahurda yenilen yiyeceklerin diş ve ağız bakımı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Toygar, şöyle konuştu:

"Dişler, ramazan ayında daha çok bakım özen ister. Günün büyük bir bölümünde vücuda su girmeyeceği için mineral kayıpları yaşanacaktır. Bütün gün hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı mikroorganizmaların yerleşmesine, dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir. Ramazan ayında diş sağlığı için karbonhidratlı, şekerli veya nişastalı gıdalar tüketilmemeli. Makarnalardan, pilavlardan, böreklerden, ağır kızartmalardan kaçınılmalı. Bunların tüketimi çok da uygun değil. Çünkü eğer bunlar yenilir ve dişler fırçalanmazsa bütün bir gün ağızda bu gıda artıkları ve asit yapıcı organizmalar birikir ve dişlerin çürümesine neden olur. Ağız ortamını değiştirir, ağzın direncini düşürür ve dişlerde plak, diş taşı dediğimiz oluşumlara neden olur. Diş taşı oluşumları da diş etlerinin çekilmesine ve vaktinden önce dişlerin sallanmasına yol açar.

Bütün gün ağız hijyeni sağlanamayacağı için mutlaka alınan besinlere, gıdalara çok dikkat edilmeli. Daha hafif, protein ağırlıklı gıdaların alınması yararlı olacaktır. Protein ağırlıklı gıdalar aynı zamanda ağzın da olmak üzere bütün bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Hafif sebze türü gıdalar tercih edilmeli. Çünkü bunlar karbonhidratlı, şekerli, nişastalı, hamur işlerinden uzak gıdalar olup uzun süre çiğnenebilen ve ağızda hem diş etlerine masaj yapıcı hem de dişleri temizleyici gıdalar olduğu için daha uygun olacaktır."

"Gece yatarken ve sahurdan sonra dişler mutlaka fırçalanmalı"

Gün içerisinde yapılamayan diş fırçalamalarının gece yatarken ve sahurdan sonra mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Toygar, şöyle devam etti:

"Ne yenilirse yenilsin mutlaka sahurdan sonra diş fırçalanmalı. Fırçalamalar herhangi bir şekilde değil diş hekimlerinin önerdiği yöntemlerle en az 3 dakika yapılmalı. Ağız çalkalandıktan sonra oruç dönemi ağız hijyenini sağlayıcı gıda alınmayacağı için sahurda yenilen yemeklere dikkat edilmeli. Ramazan boyunca vücut direnci düştüğü, susuz kaldığı için bu durum ağzın, dişin direncine de yansıyacaktır. Mineral kayıpları da olabilir.

İftardan sonra eğer kişi birşeyler yemeyecekse dişlerini fırçalamalı, yiyecekse gece yatarken ve sahurdan sonra mutlaka fırçalamalı. İftardan sonra veya sahurdan sonra dişler gargara yapılarak oral hijyen de sağlanabilir." - İzmir

Kaynak: AA / Sağlık
title