Haberler

Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak İçin HPV Aşısının Önemi Vurgulandı

Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak İçin HPV Aşısının Önemi Vurgulandı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayındır Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Nicat Çobanoğlu, rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısının 9-15 yaş arası iki doz, 15 yaş üstü için ise üç doz uygulanması gerektiğini açıkladı. Düzenli tarama ve muayenelerin önemine dikkat çekti.

Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Nicat Çobanoğlu, rahim ağzı kanserinden korunmak için gereken Human Papilloma Virüsü ( Hpv ) aşısının 9-15 yaş arasında iki doz, 15 yaş üzerinde ise üç doz olarak uygulanması gerektiğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, serviks (rahim ağzı), kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri ve yüksek riskli HPV enfeksiyonlarıyla bağlantılı bir hastalık olarak öne çıkıyor.

Erken evrede belirti göstermemesi nedeniyle hastalığın düzenli taramalar sonucunda erken teşhis edilmesi, büyük önem taşıyor. Rahim ağzı kanserini tarama ve önleme programlarının ve HPV aşılamasının mevcut olduğu ülkelerde, hastalığın görülme sıklığı ve ölüm oranları azalıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Ömer Nicat Çobanoğlu, rahim ağzı kanserinin farkındalık ayı kapsamında, bu hastalığa karşı alınması gereken tedbirlerden bahsetti.

Sadece düzenli jinekolojik muayene ve tarama programlarıyla bu hastalıkta erken teşhisin mümkün olduğunu vurgulayan Çobanoğlu, kanserden korunmada en etkili yolun HPV aşısı olduğunu bildirdi.

Çobanoğlu, düzensiz kanamalar, cinsel ilişki sonrası kanama, anormal vajinal akıntılar ile kasık ve bel ağrısını, kanserin ilerleyen dönemlerde ortaya çıkan belirtiler olarak sıraladı.

En sık HPV'nin 16 ve 18 tipleri görülüyor

Rahim ağzı kanserinde temel nedeninin, yüksek riskli HPV enfeksiyonları olduğuna dikkati çeken Çobanoğlu, "HPV'nin 16 ve 18 tipleri, vakaların yüzde 80'inden sorumlu. HPV enfeksiyonlarının yüzde 80 ile 90'ı, 2-3 yıl içinde negatife dönse de bu durum, hastanın tamamen virüsten arındığı anlamına gelmez. HPV, genellikle cinsel yolla bulaşır ve kondom kullanımı, tam koruma sağlamaz." ifadelerini kullandı.

Rahim ağzı kanserine yakalanmayı artıran risk faktörlerine değinen Çobanoğlu, şunları kaydetti:

"Sigara, HPV'nin kanserojen etkisini 2-4 kat arası artırarak önemli bir risk faktörünü oluşturur. Cinsel partner sayısındaki artış, erken yaşta cinsel aktiviteye başlama veya doğum yapmak, çoklu doğum sayısı, genital uçuk ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların tekrarı, düşük sosyoekonomik koşullar ve kötü hijyen de kanser riskini yükseltir."

Çobanoğlu, bağışıklık sisteminin kemoterapi veya Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu (AIDS) gibi durumlar nedeniyle baskılanmasının, rahim ağzı kanseri gelişiminde önemli bir rol oynayabildiğini vurguladı.

Rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkili yolu HPV aşısının miktarından bahseden Çobanoğlu, " Aşı, 9-15 yaş arasında iki doz, 15 yaş üzerinde ise üç doz olarak uygulanmalı. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için hiçbir şikayet olmasa bile 3 yılda bir pap smear ve HPV testi yapılmalı. Risk grubundaki kişiler ise daha sık tarama ve değerlendirmelere tabi tutulmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Maşallah Dağ - Sağlık
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title
Close