Prof. Karatay TBMM'de Ezber Bozdu!
"Sağlıklı yağlardan doyana kadar yiyin. Kaloriden korkmayın"
Prof. Canan Efendigil Karatay, satış rekorları kıran dört kitabıyla Türkiye'de bir 'sağlıklı halk hareketi' başlattı.
Karatay Diyeti, Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık, Karatay Mutfağı ve Karatay Diyeti'yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var isimli kitapların yazarı olan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Efendigil Karatay, TBMM'de Türk Parlamenterler Birliği tarafından organize edilen "Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?" konulu konferansta konuştu.
Karatay, "Hastalıkların hepsinin değişik belirtilerle çıkmasının tek bir sebebi var o da yüksek miktarda şeker tüketilmesidir. Benim buradan sizlere tavsiyem acilen okullarda şekerli içecekler yasaklansın" dedi.
Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ediyor. Aşırı ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite, birçok insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor.Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, herkes için özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel vezihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor" dedi.
İsraf konusunda çağrıda bulunan Pakdil, "Dengeli beslenmenin yanı sıra insanlarımız büyük bir israf batağı içerisinde bulunuyor. Benim buradan sizlerden isteğim, israfın her türlüsüne karşı büyük hassasiyet gösterelim ve çocuklarımızı bu konuda eğitelim. Temiz su kaynaklarının tükendiği, temiz toprakların azaldığı, temiz havanın neredeyse kalmadığı bir dünyada bu nimetlerin kıymetini bilelim. İsraf etmeyelim, kirletmeyelim" şeklinde konuştu.
Bugüne kadar söylendiğinin tam tersi olarak kişilerin kahvaltıda günlük 15-20 zeytin tüketebileceğini, bir avuç fındık-fıstık tüketebileceğini söyleyen Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, doyana kadar sağlıklı yağlardan tüketilmesi gerektiğini ancak pişirirken bu besinlerin doğallığını bozmamaya dikkat etmek gerektiğini söyledi.
"GÜNDE EN AZ 20 DAKİKA YÜRÜYÜN"
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Türkiye'de ortalama 20 milyon fazla kilolu, 20 milyon obez, 10 milyon diyabet hastası olduğunu, bunların tüm sebebinin yanlış beslenme ve yanlış yaşam biçimi olduğunu söyledi. Ekmek gibi kan şekerini yükselten yiyeceklerin şişmanlığı artırdığını belirten Karatay, "Şişmanlık, obezite, karaciğer yağlanması,diyabet, hipertansiyon gibi pek çok hastalık insülin yüksekliğine bağlı gelişiyor. Bu durum rafine un, rafine şeker ve rafine tuz tüketiminin bırakılmasıyla önlenebilir. Dünya Sağlık Örgütü, (Türkiye ekmek sorununu hallederse, sağlık sorununun yüzde 30'unu da halledebilir) demektedir" diye konuştu.
Günde en az 20 dakika yürüyüş yapmayı tavsiye eden Karatay, "5 vakit namaz kılıyorsanız, camiye kadar yürüyün. Aç kalarak ve hareket etmeden kilo verilemez. Aç kalınca vücut metabolizmayı yavaşlatır ve enerjiyi saklar. O yüzden doyana kadar yenilecek. Sağlıklı yağ, sağlıklı protein ve sağlıklı karbonhidrat dengeli olarak tüketilecek. Yemek yerken kalori miktarına göre değil, kalitesine göre tüketmek önemli. Çünkü asıl önemli olan kalori miktarı değil, yediğiniz gıdanın 'glisemik indeks' yani karbonhidrat miktarıdır" dedi.
"DOĞAL BESLENİN"
Beslenmede kilo-yağ ilişkisine de değinen Karatay, yıllarca yağdan sakınılması gerektiğine dikkat çekildiğini, ancak şekerin zararından bahsedilmediğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Vücudumuz şeker yedikçe, yağ depolar. Kilo almak demek yağlanmak, kilo vermek yağların gitmesi demektir. Şeker insülini de yükselttiği için vücuda zararlıdır."
Trans yağların değil doğal sağlıklı yağların tüketilmesini, pakete giren ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini öneren Karatay, sağlıklı yağların köy tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı olduğunu, sağlıklı karbonhidratların da omega-3 açısından zengin fındık, fıstık, badem ve ceviz kuruyemişler ve ayrıca rafine işlem görmemiş buğday ve bulgur gibi tahıllar olduğunu belirtti.