Prof. Dr. Zeynep Ocak: Türkiye'de 5 milyon kişi nadir hastalıkla mücadele veriyor

Tıbbi Genetik ve Gen Hastalıkları Tanı Merkezi'nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, Haberler.com'da Meral Karadağ'ın sunduğu İyileşme Burada Başlar programına konuk oldu. Prof. Dr. Ocak, nadir hastalıklar, genetik tanı süreçleri ve kalıtsal kanser riskine dair önemli açıklamalarda bulundu. "Tek bir tüp kandan hastalıklar yüzde 99 oranında tespit edilebiliyor" diyerek erken tanının önemine dikkat çekti.
İyileşme Burada Başlar programında Tıbbi Genetik Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ocak, nadir hastalıkların tanı süreçleri, genetik testlerin gelişimi ve kalıtsal hastalık riskleri hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişinin nadir hastalıklarla mücadele ettiğini belirten Ocak, erken tanı ve taşıyıcılık taramalarının önemini vurguladı.
TÜRKİYE'DE 5 MİLYON KİŞİ NADİR HASTALIKLARLA YAŞIYOR
Dünya genelinde 300 milyon bireyin nadir hastalıklarla mücadele ettiğini belirten Prof. Dr. Ocak, "Bu rakam Türkiye'de yaklaşık 5 milyon civarında." diyerek konunun ülkemiz için de ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
TEKNOLOJİ İLE ERKEN TANIDA BÜYÜK ADIM
Geçmişte nadir hastalıkların tanısının yıllar alabildiğini hatırlatan Ocak, "Eskiden çok uzun yıllar sürecinde tanı konulabiliyordu, artık gelişen teknoloji ile tanı yaşı olabildiğince erken yaşlara çekildi." ifadeleriyle erken tanının geldiği noktayı özetledi.
TEK TÜP KANDAN YÜZDE 99 ORANINDA TANI MÜMKÜN
Gelişen genetik tarama yöntemlerinin hızlı ve kesin sonuç sağladığını vurgulayan Ocak, "Tek bir tüp kandan ortalama 1-2 ay içerisinde ne hastalığınız varsa bunu yüzde 99 oranında ortaya çıkarabiliyoruz." sözleriyle genetik tanının geldiği teknolojik noktayı anlattı.
KALITSAL KANSER RİSKİ YÜZDE 15, AİLELER TARAMAYA DİKKAT ETMELİ
Kalıtsal kanser riskine de değinen Prof. Dr. Ocak, "Tüm kanserlerin kalıtsal olma riski yüzde 15'tir. Özellikle ailede birden fazla kişide görüldüyse, belli gruplarda mutlaka genetik tarama yapılması gerekiyor." dedi ve aile hikayesinin önemini vurguladı.