Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kara: Alınan kararların etkisini 7 ila 10 gün sonra göreceğiz
Artan koronavirüs vakalarından sonra yeni kısıtlamalar getirilirken, alınan tedbirlerin yeterli olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara alınan kararlarının etkisinin 7 ila 10 gün sonra görülmeye başlanacağını belirtti.
Türkiye genelinde artan koronavirüs vakaları yeni tedbirleri de beraberinde getirdi. İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeye göre bazı iş yerleri kapatılırken, hafta sonu da belirli saatler arasında sokağa çıkılmasına karar verildi.
"ÖNLEMLERİN ETKİSİNİ EN ERKEN 7 İLA 10 GÜN SONRA GÖRECEĞİZ"
Bu tedbirlerin yeterli olup olmayacağı merak konusu olurken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara tedbir kararlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Alınan önlemlerin etkisinin en erken 7 ila 10 gün sonra görüleceğini belirten Kara vatandaşlara uyarılarda da bulundu.
"KAYIPLARMIZ YÜKSELİYOR"
Evlerde de kış aylarının bireysel geçirilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kara, "Rakamların büyüyor olması gerçekten tedirginlik yaratıyordu, uzunca bir zamandır var. Bizim rakamlarımızın yükseliyor olması önemli ama kayıplarımız yükseliyor. Kayıpları önleme şansımız maske ve mesafeye dikkat edersek olabilir" dedi.
"SAYILAR ÇOCUKLARIN OKULA GİDİŞİNE DE ENGEL OLMAYA BAŞLIYOR"
Kara, "Bir kayıplarımızın yükselmesi, ikincisi bu salgın döneminde de sağlık hizmetlerinin verilebilirliğinin devam etmesi. Belli bir noktadan sonra hastanelerin yatakları dolmaya başladıkça, gelen hastaların sayısı hızla artarken istediğiniz şekilde hizmet vermeniz mümkün olmuyor. Bizim hep birlikte bu dönemde bu sayıyı kayıplarımız için, ya da sağlık personeli için değil geleceğimiz olan çocuklar için de. Sayılar o kadar yükseldi ki çocukların okula gidişine de engel olmaya başlıyor" ifadelerini kullandı.
"YAZ AYLARI BİZİM AÇIMIZDAN AVANTAJDI"
Rakamsal değerleri söyleyebilme şansının olmadığını belirten Kara, "Ankara örneğinden gidecek olursak yaz ayları bizim açımızdan avantajdı. Açık havadaydık, virüsün bulaşma şansı azdı. Kış aylarında ısı düştüğünde bu süre bir kaç dakikaya düşüyor. Yaz aylarında Ankara'daki vakaların büyük bir kısmının düğün mevsimi ile ilişkili olduğunu gördük. Ankara'da insanlar sokakta maskeye dikkat ediyordu ama bir araya geldiklerinde lokanta, kafelerde oturma süreleri uzamıştı. Temaslıları incelediğimizde buraların odak olduğunu gördük" şeklinde konuştu.
"AVRUPA'DA BİRİNCİ ODAK LOKANTA VE KAFELER"
Kara açıklamalarının devamında, "Avrupa'ya baktığımızda birinci odak lokanta ve kafeler. Masalar arasındaki mesafeyi bir metre üzerine çıkartamıyorsak, çapraz oturamıyorsak, genel olarak geçirdiğimiz süreyi bir saatin altına indiremediğimizde lokanta ve kafelerin saatleri de kısıtlandı. Biz yaz aylarındaki avantajı iyi kullanamayınca bizim odalara girip camları kapatmaya başladığımızda sayılarda yükselme oldu" dedi.