Haberler

Organ Nakli ile Hayata Dönen Çocuklar Esenboğa Havalimanını Gezdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Dokucu: "Geçen sene ülkemizdeki yoğun bakım yataklarından toplam elde ettiğimiz beyin ölümü raporu 1700 kişi toplamda ama bunun sadece ve sadece 370'nde nakil için müsaade edildi"

Organ nakli yapılarak hayata dönen çok sayıda çocuk ve aileleri, Esenboğa Havalimanı'nda organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Sağlık Bakanlığı, Hayata Bağış Derneği, Kamu Hastaneleri Kurum Başkanlığı, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve TAV Esenboğa Havalimanı İşletmesinin destek verdiği program kapsamında Esenboğa Havalimanı İç Hatlar Terminali'ne kurulan standda personele ve yolculara bilgilendirici materyaller dağıtılarak, organ bağışçısı olmak isteyenlerin kaydı yapıldı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Prof. Ali İhsan Dokucu, burada yaptığı konuşmada, ülkemizde organ nakli bekleyen hasta sayısının çok fazla olduğunu, 100 bine yaklaşan böbrek hastasının 22 bininin nakil beklediğini söyledi. Yeterli verici olmadığı ve kadavrik donör çıkmadığı için hastaların bir kısmının kaybedildiğine dikkat çeken Dokucu, bu durumun kamu idarecileri olarak kendilerini organ nakli konusunda çok daha hassas davranmaya ittiğini belirtti. Dokucu, Türkiye'de nakil ile ilgili rakamların daha iyi bir duruma gelmesi için çaba harcadıklarını ifade ederek, "kadavrik organ nakli ile alakalı bağışçı sayısının Türkiye'de çok çok az olduğunu" söyledi.

Dokucu, "Geçen sene ülkemizdeki yoğun bakım yataklarından toplam elde ettiğimiz beyin ölümü raporu 1700 kişi toplamda ama bunun sadece ve sadece 370'nde nakil için müsaade edildi, yani nakli yapıldı" değerlendirmesinde bulundu. Bu rakamlara göre organı alınabilecek kişilerin sadece yüzde 22'sinin organının nakledildiğini vurgulayan Dokucu, ulaşılması gereken hedefin bunun çok daha üzerinde olduğunu belirtti.

TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer de TAV olarak daha önce çeşitli sanat etkinliklerini düzenlediklerini ancak bugün "Bir bağış bir hayat kurtarır" sloganı eşliğinde bir araya geldiklerini kaydetti. Demirer, "Organ nakli ile yaşama dönen pırıl pırıl güzel çocuklara ve ailelerine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

-"Organ bağışı bir ülkenin gelişmişlik göstergesidir"

Başkent Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Hatice Akkoç da Türkiye'de nüfus başına düşen organ bağışı sayısının çok düşük seyrettiğini, milyon nüfus başına 4 civarında olduğunu, bu rakamın örneğin İspanya'da milyon nüfus başına 35 olduğunu söyledi.

Akkoç, "Türkiye'de organ nakillerine bakıyorsunuz sayı olarak, dünya dördüncüsüyüz. O kadar çok nakil yapıyoruz sayı olarak ve çok başarılıyız. Ancak kadavradan organ bağışına bakıyoruz, bunların sadece dörtte biri kadavradan organ bağışı, dörtte üçü canlıdan. Oysa bu gelişmişliğin belirtisidir. Organ bağışı bir ülkenin gelişmişlik göstergesidir. Maalesef bizim ülkemizde bu çok düşük" dedi.

Topluma güzel örnekler göstermek ve duyarlılığın artması amacıyla organ nakli olan çocuklarla birlikte bir etkinlik düzenlediklerini belirten Akkoç, bu grubun içinde kadavradan nakil olmuş, ebeveyninden alamadığı için halasından nakil olmuş, çok küçükken organ nakli yapılarak bugün 16 yaşına ulaşmış çocukların olduğunu söyledi.

Akkoç, sorunun Türkiye'de iki temel nedeni olduğuna değinerek, bunların ilkinin bilgi eksikliği ikincisinin hekime güvenilmemesi olduğunu anlattı. İnsanların "Başıma bir şey geldiğinde organlarımı alırlar mı?" endişesi taşıdıklarını söyleyen Akkoç, bu güvensizliğin doğru bilgi verilmemesinden kaynaklandığının altını çizdi.

Yapılan araştırmalara göre dini inançlardan dolayı organlarını bağışlamayanların sayısının çok az olduğunu dile getiren Akkoç, dört büyük dinin de İslamiyetin de bu konuda çok açık sureleri olduğunu, din adamlarının bunları sürekli örnek gösterdiğini Türkiye'de bu anlamda sorun olmadığını kaydetti.

Akkoç, organ bağışı gibi kan bağışı ve ilik bağışının da çok önemli olduğunu vurgulayarak, kemik iliği için kan bankaları olan belirli merkezlere bağış yapılabileceğini söyledi.

-"Bağışçılar yakınlarına da bilgi vermeli"

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimi Prof. Dr. Adnan Sayar da özellikle akciğer naklinde oranın çok düşük olduğunu çünkü bu organın sağlıklı kalmasının zaten çok zor olduğunu söyledi. Sayar, uygun akciğer bulunamaması ve bağış sayısının da yetersiz olması nedeniyle çok az sayıda hastaya nakil yapılabildiğini belirtti. Akciğer naklinin Türkiye'de henüz çok yeni olduğunu kaydeden Sayar, ancak yaşayan hastaların sayısında giderek artış olduğunu bildirdi.

Sayar, organ bağışı konusunda duyarlılığın gelişmesi için "ilkokuldan itibaren toplumsal kültürün artırılması gerektiğini, insanların iyi ve faydalı bildiği şeylerin arasına organ naklinin de eklenmesi gerektiğini" söyledi. Organ bağışçılarına da çağrı yapan Sayar, belgelere ulaşmanın zaman alması nedeniyle form doldurarak bağışçı olan herkesin mutlaka yakınlarına da bu konuda bilgi vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından TAV'ın armağanı maket uçaklarını alan çocuklar, aileleriyle birlikte Havalimanı'nı gezdi. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close