Organ Bağışı Haftası
ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz: "Bağışlanmayan organlar, toprak olmaktadır" "Yetişmiş hekim ve deneyimli personelimizin sayısı yeterlidir. Hastanelerimizde organ nakliy...
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, beyin ölümü gerçekleşen bir insanın bağışlanan organlarının en az 6-7 kişiye hayat verdiğini belirterek, "Bağışlanmayan organlar ise toprak olmaktadır" dedi.
Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de organ bağışının artması için insanların daha fazla bilinçlenmesi ve empati kurması gerektiğini söyledi. Avrupa ülkelerinde organ bağışının Türkiye'ye göre fazla olduğunu belirten Yılmaz, "Avrupa'da beyin ölümlü her 4 kadavradan 3'ü bağışlanmaktadır. Ülkemizde ise her beyin ölümlü 4 kişiden sadece birinin organları bağışlanmaktadır" diye konuştu.
Beyin ölümü gerçekleşen bir insanın organlarının en az 6-7 kişiye hayat verdiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bağışlanmayan organlar ise toprak olmaktadır" ifadesini kullandı.
Türkiye'de organ nakli merkezlerinin sayı bakımından yeterli olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Yetişmiş hekim ve deneyimli personelimizin sayısı yeterlidir. Hastanelerimizdeki organ nakliyle illgili donanımımız da yeterlidir ama yapılan organ nakli sayısı azdır. Sağlık Bakanlığımız bu konuda çaba sarfetmektedir. Örneğin, organ nakli için Kayseri'de de helikopter ve uçak tahsisi yapılmaktadır. Yapılan helikopter ve uçak tahsisiyle bir başka yerdeki beyin ölümlü hastanın organları anında alınmaktadır ve ihtiyacı olan merkezlere gönderilmektedir. Sağlık Bakanlığı, bu konuda çok büyük aşama kaydetmiştir, çok büyük ve yararlı koordinasyon sağlamıştır ama tüm bu çabalara rağmen yeterli organ temin edilememektedir. Halkımızdan bu konuda daha hassas davranmalarını bekliyoruz."
Kayseri'de 20 yılı aşkın süredir organ nakli yapıldığını ifade eden Yılmaz, kentte yaklaşık 4 yıldır ise organ bağışlanmadığını söyledi. Yılmaz, Türkiye'deki 81 ilin 29-30'unda organ bağışı yapıldığını belirterek, "Avrupa'da yüzde 80 kadavradan nakil yapılmaktadır, yüzde 20 ise canlıdan nakil yapılmaktadır. Ülkemizde ise bunun tam tersidir" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun, organ bağışı ve naklinin dini açıdan caiz olduğu konusunda fetvası olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, "Kayseri Müftümüz de bu konuda zaman zaman mesajlar vermektedir. Nitekim, Organ Bağış Haftası dolayısıyla Sağlık Bakanlığımızın düzenlediği toplantıda Diyanet İşleri Başkanımız da 1979 yılındaki fetvayı hatırlattı ve dinimiz açısından organ bağışında herhangi bir engel olmadığı noktasında vatandaşları aydınlattı" diye konuştu. - Kayseri