Çok Yaygın Bir Sorun: "ZORBALIK"
AYNA Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi uzmanlarından psikolog Ceyda Yanar; okulda zorbalığa maruz kalmanın çocuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.
Harvard Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan son araştırma sonuçlarına göre; çocukluk döneminde zorbalığa maruz kalan bireylerin kalp hastası ve diyabet olma oranının arttığı görülmektedir.
"Zorbalık" sinema filmlerine ve televizyon dizilerine konu olmaya başladığından beri adını güncel yaşantımızda daha sık duymaya başladık.
Zorbalık;
Bilinçli ve kasıtlı olarak yapılır.
Tekrarlanır ve sürekliliği vardır.
Farklılığa tepki ve farklılığı dışlamaktır.
Fiziksel, sözel, duygusal, cinsel ve sanal zorbalık olarak gruplanabilir.
Zorbalık; bir çocuğun sistemli olarak kronik strese maruz kalmasıdır. Çocuklar kısa süreli stres durumları olduğunda bununla baş edebilirler ve hayatlarına devam edecek enerjiyi yeniden oluştururlar. Fakat kronik stres; çocuğun bağışıklık sistemini, hormonlarını ve metabolik faaliyetlerini negatif yönde etkiler. Bu süreçte çocuk;
Okuldaki etkinliklere motive olamaz.
Derse katılım konusunda güçlük yaşar.
Akademik başarısı olumsuz etkilenir.
Sınıfta olup bitenlerle ilgilenmez görünür.
Okul ve sınıf ortamında kendini güvende hissetmez.
Okula gitmek istemez.
Çocukta değişmeye başlayan bu davranışlar aile bireyleri ve öğretmenleri tarafından özenle takip edilmeli ve bu davranışların sebepleri dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır. Eğer çocuğun yaşadığı zorbalık çevresindeki yetişkinler tarafından fark edilmezse zorbalığın şiddeti artmaya başlar. Sınavlarda başarısız olan ya da öğretmenlerinin başarısız bulduğu öğrencilerin zorbalığa daha fazla maruz kaldığı bulunmuştur.
Zorbalığa maruz kalan çocukların duygusal ihtiyaçlarının fark edilmesi önemlidir. Erken dönemde yapılan müdahaleler, sorunun getirdiği etkilerin kalıcı olmasını engeller. Böylelikle yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.