Haberler

Mobil Ketem'ler Yollarda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı, bünyesinde bulunan 197 Kanser Tarama Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) mobil KETEM'leri de dahil etti.

Sağlık Bakanlığı, bünyesinde bulunan 197 Kanser Tarama Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) mobil KETEM'leri de dahil etti. "Bugün Gel" yazılı pembe renkli kanser tarama tırları, kadınlar için gideceği 10 şehirde meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserleri için tarama yapacak.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda gerçekleşen kanser tarama aracı tanıtımında konuşan Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, mobil araçlarla taramanın da sağlığın korunmasının önemli bir parçası olduğunu belirterek, "Eğer bir hastalık varsa, onu da erken teşhis edip koruma yapmak istiyoruz" dedi.

Kamyonlarla tarama faaliyetinin en önemli aşamasını meme kanseri taramalarının oluşturacağını ifade eden Şencan, "Vatandaşın yakınına gitmişken, taramaya ikna etmişken, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri için de aynı anda tarama yapabilecek. Tarama kültürünü geliştirmek, vatandaşın da buna olan ilgisini artırmamız gerekir. Hem vatandaşın hastaneye gelip gitmesini kolaylaştırarak, sonucu ayağına götürüyoruz" diye konuştu.

İrfan Şencan, 10 kamyonun hızlı bir şekilde sahaya ineceğini dile getirerek, yapılan çekimlerin "teletıp" yöntemiyle Hacettepe Teknokent'e gönderileceğini, sonuçların burada okunduktan sonra aile hekimliklerine bilgisinin gideceğini söyledi.

"Sonuçlara internetten de ulaşılabiliyor"

Kanser Savaş Daire Başkanı Murat Gültekin ise kanser tarama tırı içerisindeki çalışma sistemi ve özelliklerine ilişkin bilgi verdi.

Vatandaşların kamyonu gördükleri yerde doğrudan başvurabileceğini belirten Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelen hastalarımız için kamyonda kayıt, dinlenme ve bekleme odaları bulunuyor. Televizyonda kanserle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Video izletiyoruz. Kanser nasıl önlenir, nasıl bir hastalıktır, tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi veriyoruz. Hastanın internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapıyoruz. Eğer son bir yıl içerisinde herhangi bir yerde mamografi çekilmişse, 'burada tekrar mamografi çekilmesi uygun değildir' diyoruz. Bu kamyonlarda üç kanser taraması uygulayabiliyoruz. Meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri için örnekler alıp, tarama yapıyoruz."

Araçtaki jinekoloji odasında da rahim ağzı kanseri için örnek alındığını ve örneklerin Ankara'da bir laboratuvara gönderilerek analiz edildiğini aktaran Murat Gültekin, "Güvenlik kriterlerini kullanıyoruz. Hastalarımız kendileri sonuçlara internetten de ulaşabiliyor. Aile hekimleri de sonuçlara ulaşabiliyor. Bulunduğunuz yerden aile hekiminizden ya da internetten sonucu görüp, ona göre kadın doğum hekimine gidebiliyorsunuz" ifadesini kullandı.

"Çekimleri kadın radyologlar yapacak"

Meme kanseri taramalarında kullanılan mamografi cihazının son teknolojiye göre donatılmış iyi bir cihaz olduğunu dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

"Araç içerisindeki mamografi cihazı, dijital mamografi cihazıdır. Özellikle yüksek çözünürlük özelliği ile kanser yakalama oranlarında biraz daha yüksek bir orana sahiptir. Kadınlarımızın mamografi çekilirken şikayet ettiği ağrıyı en aza indiren bir cihazdır. Kadınlarımız için kamyonda üç bayan radyoloji teknisyeni çalışacak. Çekilen görüntülerle ilgili her bir teknisyenimize özel eğitim verdik. Günlük beklentimiz 30 hasta çekimi. 3G internetten anında sonuçları Ankara'ya göndereceğiz. Hem diğer KETEM'ler hem de kamyonlardan gelen sonuçlar Hacettepe Teknokent'te kurduğumuz Ulusal Mamografi Okuma Merkezi'nde okunacak.

Burada çalışan radyoloji uzmanlarımızın da Türk Radyoloji Derneği ve Hacettepe ile eğitimlerini tamamladık. Özel olarak kanser tarama mamografilerini okuma konusunda eğitim aldılar. İki radyoloji uzmanı okuyor. Görüntüleri internet ortamından aile hekimine gönderiyoruz. Herhangi bir şekilde kitle çıkarsa, o zaman filmini de Ankara'da basıp kamyonun bulunduğu, vatandaşımızın yaşadığı yerdeki aile hekimine göndereceğiz. Aile hekiminiz kapınızı çalıyor, mahallenize kamyon geliyor, dünyanın en iyi teknolojileri ile taramanız yapılıyor. Onun için 'Bugün Gel' diyoruz."

Murat Gültekin, araç içerisinde engelliler için özel bir giyinme ve dinlenme bölümü yer aldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close