Haberler

Rize'de Mikrocerrahi Operasyonuyla Kopan Parmağına Kavuştu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'de, Bahattin Bilanik'in budama yaparken kopan parmağı, RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı operasyonla dikildi.

Rize'de 42 yaşındaki Bahattin Bilanik'in çay budama motoruna kaptırıp kopan parmağı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı operasyonla dikildi.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Op. Dr. Süleyman Taş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'de 4 gün önce, çay budaması yaparken parmağı kopan 42 yaşındaki Bahattin Bilanik'in, hastanelerine başvurduğunu belirtti.

Hastanın olaydan 2 saat sonra, kopan parmağı uygun şartlarda saklanarak kendilerine ulaştırıldığını anlatan Taş, "Hastamızı acilen ameliyata aldık. Mikrocerrahi operasyonu ile parmağın 2 saat içinde tekrar kanlanmasını sağlayarak eski haline getirdik. Parmak 4 saat kansız kalmış oldu. Hastayı birkaç gün daha servisimizde gözlem altında tutacağız. Hastamızın dikilen parmağının kan dolaşımı gayet iyi ve herhangi bir sıkıntısı yok" dedi.

Bu tür vakalarda sürenin çok önemli olduğunu vurgulayan Taş, bu süre 12 saati geçtikten sonra vücudun o dokuyu kabul etmesinin imkansız hale geldiğini söyledi.

Parmak, el ve ayak kopmalarında, kopan parçanın bir poşete, poşetin ise buzlu suya konulması gerektiğini vurgulayan Taş, "Böylece parçanın buzla direkt temas etmemesi sağlanmalıdır. Bu sayede mikrocerrahi ile yerine dikilen organın tutma ihtimali artırılmaktadır. Çünkü soğuk ortamda hücrelerin yaktığı enerji ve hücre ölümü azalmaktadır. En kısa sürede hastaneye başvurmaları ve kopan parçayı o telaşla unutmayıp beraberinde getirmeleri, hastalarımızın kopan organlarına kavuşmaları için oldukça önemlidir" diye konuştu.

Karadeniz Bölgesi ve özellikle Rize'de, çay tarımı yapan kişilerin çok olduğunu dile getiren Taş, şöyle devam etti:

"Bu yaralanmalar çoğu zaman çay toplama ve çay budama işlemi sırasında meydana gelmektedir. Aceleyle çay topladıkları sırada kişiler, dikkatleri dağıldığında kendilerini yaralayabilmektedir. Bu yaralanmalar mikrocerrahi gibi çok ciddi ameliyatlara ve hatta geri dönüşü olmayacak kayıplara bile sebep olabilmektedir. O yüzden vatandaşlarımıza işlerini aceleyle değil, dikkatli ve güvenli şekilde yapmalarını önermekteyiz."

-"Bu ameliyat Rize'de ilk kez yapıldı"

Taş, Türkiye'de mikrocerrahi merkezi ve bu konudaki uzman sayısının az olduğunu ifade ederek, bu ameliyatın Rize'de ilk kez yapıldığını, Rize'yi mikrocerrahi merkezi olmaya hazırladıklarını kaydetti.

Kopan parmağı ameliyatla dikilen Bahattin Bilanik ise çay motoru ile budama yaparken aniden boşluğa düştüğünü belirterek, "Çay motoru işaret parmağıma isabet etti ve parmağım koptu. Ambulansla hastaneye getirildim. Parmağıma kavuşma umudum yoktu. Çok ümitsizdim ama şu an parmağımı hissedebiliyorum. Eskiden olsa bu ameliyat için Trabzon ya da başka şehirlere gitmemiz gerekirdi. Doktoruma teşekkür ediyorum. Allah devletimizden razı olsun" dedi. - Rize

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close