Hastalara rahat nefes aldıran yeni yöntem iltihabı söküp alıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden 6 bilim insanı, akciğer zarı iltihapları ve sıvı birikimini önlemek için yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. Patent süreci başlayan çalışmada hayvan deneyleri yapılıyor.

Malatya'da iki üniversiteden 6 bilim insanı, akciğer zarı iltihapları ile akciğerde sıvı birikiminin önlenmesi için yeni tedavi yöntemi geliştiriyor. Akciğer enfeksiyonları ve akciğerde sönme ile sıvı birikiminin tekrarlanmasını önleyecek yöntemde hayvan deneylerine başlandı. İnönü Üniversitesi ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden uzmanların geliştirdikleri yöntemin patent alma sürecini de başlattı.

Hastalara rahat nefes aldıran yeni yöntem iltihabı söküp alıyor

"TIBBİ TALK PUDRASI İSMİ VERİLİYOR"

Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, akciğeri saran ve plevna adı verilen iki zar arasında bulunan boşluktaki sıvının aşırı miktarda biriktiğinde ya da tekrarlayan birikimler olduğunda boşaltılması gerektiğini belirtti. Çeşitli yöntemlerle bu sıvının boşaltıldığını anlatan Parlakpınar, "Akciğer sönmesi ve çökmesine pnömotoraks diyoruz. Pnömotoraksın engellenmesi ya da kronik hale dönüşmüşse bunların tedavi edilmesi amacıyla plevral boşluğu ortadan kaldırmak için akciğer zarını yapıştırmaya yönelik tedavilerden biri olan kimyasal mikropartikül ajan kullanılıyor buna tıbbi talk pudrası ismi veriliyor." dedi.

Hastalara rahat nefes aldıran yeni yöntem iltihabı söküp alıyor

AKCİĞER ZARI YAPIŞTIRILIYOR

Prof. Dr. Burhan Ateş ile Malatya Turgut Özal Üniversitesinden Öğretim Üyesi İdil Karaca Açarı ve ekibiyle yaklaşık 5 yıldır yeni yöntem üzerinde çalıştıklarını aktaran Parlakpınar, geliştirdikleri steril talk uygulamasına ilişkin şunları söyledi: "Akciğerde sıvı birikimine yol açan hastalıklar, mezenkimal bölgeden kaynaklanan kanserlerde olabilir, akciğer zarının içerisine sıvı biriktiğinde akciğerler yeterince fonksiyonunu yerine getiremiyor. Kronik pnömotorakta yani akciğerde çökme oluyor. Akciğer boşluğundaki sıvı alındıktan sonra tekrarlamaması, akciğerlerin rahat çalışabilmesi için akciğeri saran zarın, plevranın yapıştırılması lazım. Biz kimyasal yapışma anlamında kimyasal ajan kullanarak bunu yapıyoruz. Bu işlem yapıldığında akciğer zarı tekrar sıvıyla dolmayacak, kullanılan steril talk maddesinin kayganlaştırıcı etkisinden dolayı akciğerler çalışırken rahat şekilde fonksiyonunu icra edecek.

Hastalara rahat nefes aldıran yeni yöntem iltihabı söküp alıyor

Patentini aldığımız çalışmaya modifiye talk uygulaması diyoruz. Biz antibakteriyel ajan ekleyerek, modifiye ettik. Steril talk uygulaması bir yöntemken, antibiyotik uygulaması ikinci sırada uygulanan yöntemlerden. Biz ikisini bir arada kullanarak, aynı partikül içerisinde birbirilerinin etkisini artırmak suretiyle bir yapı elde ettik. Ortamda öldür ve ortamda temizle prensibiyle bunlar sağlandı, polimer yapıda mikro partikül elde edildi. Şu an deney hayvanları üzerinde çalışmamız devam ediyor. İnsanlarda kullanılmadan önce yapılması gereken zorunlu testler var. Yurt dışı patent sürecine geçtik."

Hastalara rahat nefes aldıran yeni yöntem iltihabı söküp alıyor

"PLÖREDEZ ADI VERİLEN ENFEKSİYONLARDA RAHATLIKLA KULLANILABİLİYOR"

Prof. Dr. Süleyman Köytepe, akciğer zar iltihabında etkin kullanılabilecek bir partikül elde ettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Plöredez adı verilen enfeksiyonlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Partikül boyutu kendi özelliğini bozmadan sürekli antibakteriyel etki gösterebilecek yüzey kaplamasıyla geliştirildi. Elde ettiğimiz materyal kendi antibakteriyel özelliğini daha uzun süre tuttuğu için hem tedavi yaklaşımını kısaltmakta hem de daha etkili tedavi olanağı sunmakta. Şu an hayvan testleri devam etmekte, olumlu sonuç alındığında ilaç literatürüne girme şansı bulunmakta."

Hastalara rahat nefes aldıran yeni yöntem iltihabı söküp alıyor

Hastalara rahat nefes aldıran yeni yöntem iltihabı söküp alıyor
Kaynak: AA / Orhan Yoldaş - Sağlık
500

Yorumlar (19)

Haber YorumlarıAlkurt:

Helal olsun Doktorlarimiza.. Gururumuzsunuz

Yorum Beğen185
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıKarl Yobazboğan:

Bu tedavi akciğer kanseri olan hastalara yaklaşık 60 yıldan beri yapiliyor. Hatta şu anda talkum ( turcesi pudra) bleomyzin kullanıyor. Yani Türkiye dünyadan 50 sene geride.

yanıt6
yanıt17
Haber YorumlarıZırtapoz Zırtapoz:

Evet güzel buluş yapmışlar. İşte böyle gelin doktor abiler.

Yorum Beğen141
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıCENGİZ HAN:

Helal Olsun.

Yorum Beğen115
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAydin Ayaydin:

tebrikler, basarilarinizin devamini dilerim...

Yorum Beğen102
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıHesap kullanıcısı null:

Bilim herşeydir bilim adamları ve doktorlar sayesinde şifa buluyoruz

Yorum Beğen60
Yorum Beğenme11
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıDiYaRBaKıRLı:

Şifa ALLAHtan dır onlar vesile oluyorlar sadece

yanıt17
yanıt2
Haber YorumlarıEbu Huzeyfe:

Tebrikler kurtuluş hem bilim de hem kur’an da ! Dünya için bilim ahiret için ilim

Yorum Beğen61
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıYasar Unal:

Allah razı olsun. Çok önemli bir buluş. Pek çok can kaybına mal oluyor bu durum.

Yorum Beğen45
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıNaim Cosar:

Tebrikler mutlu ettiniz bizi ????

Yorum Beğen41
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title