Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

"Kurban Bayramı'nda Kist Hastalığı Yaygınlaşabilir"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelebi: "Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların işkembeleri mutlaka gömülmeli. Açıkta kalan işkembelerin etçil hayvanlar tarafından yenmesi ve parçalanması durumunda parçalanan işkembelede bulunan kistin doğaya salınması nedeniyle hastalığın insana bulaşma riski var"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Genel Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Fehmi Çelebi, Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların işkembelerinin gömülmesi gerektiğini belirterek, açıkta kalan işkembelerde bulunan kist hastalığının insanlara bulaşma riski bulunduğunu bildirdi.

Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, kist hastalığının parazitlerle yayıldığını kaydederek, parazitlerin genellikle etçil hayvanların bağırsaklarında yaşadığına dikkati çekti.

Parazitlerin bağırsaklardan dışarı atıldığını vurgulayan Çelebi, "İnek, koyun ve keçi gibi otçul hayvanların beslenmeleri esnasında hayvanların karaciğerine yerleşirler ve burada su kesecikleri oluşturarak hayvanların ölümüne neden olur. Bu tür hayvanlardan yayılan kist hastalığına insanlar da yakalanabilir" ifadesini kullandı.

Kist hastalığı nedeniyle bayramda kesilecek kurbanların sakatat ve işkembelerine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Çelebi, şunları belirtti:

"Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların işkembeleri mutlaka gömülmeli. Açıkta kalan işkembelerin etçil hayvanlar tarafından yenmesi ve parçalanması durumunda parçalanan işkembelede bulunan kistin doğaya salınması nedeniyle hastalığın insana bulaşma riski var. Bu nedenle kesinlikle kurbanlıkların işkembe kısımları gömülmeli. Sakatat olarak kullanılan iç organların da mutlaka iyice temizlenmesi gerekir.

Asıl olan bu hastalığa yakalanmadan tedbir almak. Hijyen kurallarına dikkat ederek bu hastalığa yakalanma ve yayılmasını engelleme şansımız var. Hastalığın tedavisi ilaçla mümkün değil. Mutlak cerrahi müdahale gerekir. Şu anda servisimizde bu hastalıktan dolayı cerrahi müdahale yapılan ve cerrahi müdahale sırası bekleyen hastalarımız var." - Sakarya

Kaynak: AA / Sağlık
title