Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Kkka Vakasında En Tecrübeli Ülke Türkiye"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr.

AYŞE YILDIZ - Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakasının dünyada 35 ülkede görüldüğünü, Türkiye'nin bu hastalıkta dünyada en çok tanı koyan ülke olduğunu belirterek, "KKKA vakasında en tecrübeli ülkeyiz. Benzer hastalıklara hazırlık yapmamız için de önemli bir deneyim." dedi.

Ergönül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA için riskli döneme girildiğini, kenelerin aktive olmasına bağlı olarak bahar aylarında başlayan sürecin ekim ayına kadar sürdüğünü dile getirdi.

KKKA'nın 2002'de ilk kez görüldüğü Türkiye'de 15 yılda 10 binin üzerinde vaka olduğunu ve 500 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Ergönül, "Geçen sene 340 vaka görüldü. Bu yıl yaptığımız matematiksel tespitlere göre 300 civarında vaka bekliyoruz." diye konuştu.

"10 bin vaka, bu dünyadaki en yüksek rakamdır. Bu vakaların tümünün laboratuvar tanısı kesinleşmiştir ve böyle bir kayıt sistemi hiçbir ülkede yok. Türkiye'de vaka sayıları azalmaya başladı." diyen Ergönül, hastalık süresinin toplam 10 gün olduğunu ve erken başvurulduğunda tedavi edildiğini anlattı.

Hastalığın ilk görüldüğü dönemde vakaların Ankara'ya geldiğini hatırlatan Ergönül, Samsun, Çorum, Sivas ve Tokat'ta da tedavi merkezleri kurulduğunu aktardı.

Ergönül, vakaların sık görüldüğü 2007, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında en çok ölümlerin olduğuna dikkati çekerek, o dönemde gereksiz yere ilaç tartışması olduğunu, bazı sağlık çalışanlarının dahi hayatını kaybettiğini söyledi.

İlaca kişisel, politik, sosyal nedenlerle karşı gelindiğini ifade eden Ergönül, şunları kaydetti:

"Tüm dünyada bu ilaca Türkiye dışında karşı gelen ülke olmadı. Ruslar, İranlılar ilacı kullandılar. Bu nedenle ölüm oranları çok daha düşük. Ama ülkemizde bir kesim buna ısrarla karşı çıktı. Rakamlara bakılacak olursa bu bölgesel olarak da görülecektir. Kimi zaman ilacın etkili olmadığı iddia edildi. Oysa ilacın etkili olduğunu gösteren yayınlarımız vardı. İlacın erken verilmesi durumunda koruyuculuğu var. Dünyada ilacı erken dönemde alan sağlık çalışanlarından bir tek ölüm vakası yok."

"KKKA 35 ülkede görülüyor"

Ergönül, özelikle İç Anadolu'nun kuzeyi, Karadeniz'in güney kesimlerinde vatandaşların kene tutulmasına karşı dikkatli olması ve uzun kollu giysiler giyerek, vücutlarını kontrol etmesi gerektiğini belirtti.

Erken tanının tedavi imkanı sağladığını bildiren Ergönül, "Kırım Kongo için riskli döneme girdik. Vatandaşlarımız dikkatli olmalı ama salgın olmayan bölgedeki insanların gereksiz paniğe kapılmaması gerekiyor. İstanbul'u düşünün, bugüne kadar KKKA vakası görülmemiştir. Virüs taşıyan kene yoktur." dedi.

Afrika, Asya ile Avrupa'nın az gelişmiş ülkelerinde görüldüğünü anlatan Ergönül, son olarak da İspanya'da, Madrid'de KKKA'nın görüldüğünü, eskiden daha çok yoksul ve geri kalmış ülkelerde görülürken artık Avrupa'nın gelişmiş ülkelerine de sıçradığını söyledi.

Ergönül, "Dünyada 35 ülkede KKKA vakası görülüyor. Türkiye, dünyada en çok KKKA vakası tanısı koyan ülkedir. KKKA vakasında en tecrübeli ülkeyiz. Benzer hastalıklara hazırlık yapmamız için de önemli bir deneyim. İlk başlarda şaşkındık. Türkiye bununla mücadele etmeyi öğrendi, farkındalık arttı." bilgisini verdi.

"Ebolanın kuzeni"

Hastalık belirtisi bulunananlara hiç vakit kaybetmeden hastaneye başvurmalarını öneren Ergönül, şöyle devam etti:

"Erken tanı konulursa tedavi etmek kolay. Bunun, tıpkı gripte olduğu gibi virüs ilacı var. Erken safhada ilacı kullanmak gerekiyor. Türkiye'den önce hastalığın ölüm oranı Çin'de yüzde 80'di. Türkiye deneyim kazandıktan sonra yüzde 5'e düştü. Bu durum Türkiye'deki sağlık hizmetinin başarısını gösteriyor. Benzeri Ebola için geçerli. Ebolaya çok benzeyen bir hastalık, kuzeni diyebiliriz. Ebolanın ölüm oranı yüzde 90 iken Afrika'da, Amerika'da sağlık çalışanlarında görülmüştü ve yüzde 10'a düştü oran çünkü verilen hizmetle de çok yakından ilişkili. Hizmetin geri kaldığı bölgelerde ölüm oranı yüksek."

Kkka Vakasında En Tecrübeli Ülke Türkiye
Kaynak: AA / Sağlık
title