Haberler

Kısırlık Kadında da Erkekte de Aynı Oranda"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yakut, kısırlığın toplumda bir kadın hastalığı olarak algılandığını ancak bilimsel tespitlerin bunu desteklemediğini belirterek "Kısırlık kadında da erkekte de aynı oranda" dedi.

ÖMER ERİM BAŞTIMAR - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yakut, kısırlığın toplumda bir kadın hastalığı olarak algılandığını ancak bilimsel tespitlerin bunu desteklemediğini belirterek "Kısırlık kadında da erkekte de aynı oranda" dedi.

Yakut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genetik hastalıkların yarısına yakınının birtakım bulgularla ortaya çıkarıldığını, bunlardan bazılarının önceden gen tahlilleriyle belirlenebileceğini söyledi.

Genetik geçişli birçok hastalık bulunduğunu aktaran Yakut, kısırlığın da genetikle ilişkisinin yüksek olduğunu kaydetti.

Toplumda kısırlığın, bilinenin aksine yaygın olduğunu vurgulayan Yakut, şöyle devam etti:

"Araştırmalara göre, yeni evlenen 100 çiftten yüzde 15'inde kısırlık bulunuyor. Kadın kaynaklı ve erkek kaynaklı nedenler var. Genleri kontrol ederek ve diğer bölümlerin yaptığı testlerle kısırlığın nedenini bulabiliyoruz. Tüm testlere rağmen kısırlığın yüzde 40'ının nedeni tam bilinmiyor. Genleri kontrol ettiğimizde yüzde 60'a yakınının nedenini, sorunun kimde ve nerede olduğunu tespit edebiliyoruz. Genlerine baktığımızda, kişide bulunan bir hastalığın başka bir hastalıkla veya ailesiyle ilişkili olduğunu görebiliyoruz. Mesela kısırlık nedeniyle gelen çiftimizde tüm araştırmalara rağmen bir sorun bulamıyoruz ama genlerini kontrol ettiğimizde, ailelerine baktığımızda, kadının ailesinde bulunan bir rahatsızlık grubunun çiftin çocuk sahibi olmasını engellediğini görüyoruz. Onlar, bu genleri taşıdıklarının farkında değil."

"Kısırlık toplumda bir kadın hastalığı olarak algılanıyor"

Kendilerine başvuran hastalardan edindikleri izlenimlere göre, kısırlığın toplumda bir kadın hastalığı olarak algılandığını ifade eden Yakut, bilimsel tespitlerin bu düşünceyi desteklemediğini belirtti.

"Kısırlık, kadında da erkekte de görülür. Kısırlık, kadında da erkekte de aynı oranda." diyen Yakut, sperm sayısındaki yetersizlik ve kalitesindeki sorunlar belirlendiğinde bunun doğal olarak erkekten kaynaklandığını aktardı.

Erkekten kaynaklanan kısırlıkta genetik nedenler olabileceği bilgisini veren Yakut, bu tür tespitlerde doğum uzmanlarıyla da görüşerek erkek hastaya ona göre yol haritası çizdiklerini söyledi.

Kadından kaynaklı kısırlıkta ise genetiğin daha çok etkili olduğunu vurgulayan Yakut, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Genetik kökenli kısırlıklar tespit edildiğinde bir kısmının önlemini almak mümkün oluyor. Daha hiç gebe kalmadan sağlam çocuğu olacak olan embriyoyu tespit edip onu rahme eklebiliyorsunuz. Bu şu anda mümkün ve yapıyoruz da zaten ama maliyeti biraz yüksek. Türkiye'de sağlık alanında gelişmeler devam ediyor. Artık isteyen çiftler, genlerindeki hastalıkları öğrenebilme, bazı hastalıklarının çocuklarına geçmesini engelleyebilme imkanına sahip. Bize başvuran çiftlere veya diğer hastalara genetik danışmanlık da veriyoruz. Hastalarımızın genetik yapılarına bakarak hastalıklarına büyük oranda çözüm buluyoruz."

Yakut, erken tanının kanserde olduğu gibi genetik hastalıklarda da hayati önemi bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close