Kış Aylarında Enfeksiyonlara Karşı Dikkatli Olmalı
Kış aylarının gelmesi ve soğuk havaların kendini günden günde hissettirmesiyle birlikte, yaşanan iklim değişikliği ve mevsim geçişi, insan vücudundaki bağışıklık sisteminin de önemli ölçüde gerilemesine neden oluyor.
Uzm. Dr. Mustafa Fevzi Özsoy, soğuk kış günlerinde 'kapıdaki tehlike' olarak bekleyen üst ve alt solunum hastalıkları, nezle, grip, zatürre gibi hastalıklara karşı, alınması gereken önlemler konusunda önemli bilgiler verdi.
Kış aylarında genellikle üst ve alt solunum yollarını etkileyen virüslerin yaygın şekilde görüldüğünü ve bu mevsimde birkaç kez salgın şeklinde ortaya çıkabildiğini aktaran Dr. Mustafa Fevzi Özsoy; "Kış aylarında özellikle üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Özellikle kalabalık şehirlerde kapalı alanlar, okullar ve alışveriş merkezleri gibi ortamlar, enfeksiyonun yayılması için en uygun alanlardır. Özellikle kış aylarında en sık görülen nezle; genelde virüslerin neden olduğu 2 ile 4 gün süren, hafif ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığının eşlik ettiği bir süreçtir. sıvı desteği, ateş düşürücü ve akıntı azaltıcı bir takım ilaçlar ve istirahatle gerilemesi beklenir" dedi.
GRİBE KARŞI AŞI TEDAVİSİ ETKİLİ
Grip ile ilgili de bilgiler veren Dr. Özsoy; "Grip daha ağır seyirlidir, ateş, halsizlik, kas ağrısı, öksürük daha fazla görülür. Grip olan birinden doğrudan bulaştığı gibi grip olan kişinin temas ettiği yerlerden de bulaşabilir. Grip iyileşemezse alt solunum yollarını tutabilir, ek hastalığı olan kişilerinin durumlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle risk grubunda olan hastalara (kronik akciğer hastalığı, böbrek veya karaciğer yetmezliği, kilolu insanlar, gebeler, kalp rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü kişiler) grip aşısı önerilir. Bol sıvı alımı, istirahat ve antiviral ilaçlar tedavide etkilidir" diye konuştu.
BİREYSEL ÇÖZÜMLER ÖNEM TAŞIYOR
"Kış aylarında viral enfeksiyonlardan korunma konusunda bireysel çözümler önemlidir" diyen Dr. Özsoy; "Kapalı ve kalabalık alanların zorunlu değilse ziyaret edilmemesi, evlerin sık sık havalandırılması, günde 1-2 saat açık alanda kalma, el yıkamaya özen gösterilmesi gibi alınabilecek basit önlemler, enfeksiyonlara yakalanma riskine karşı faydalı sonuçlar ortaya çıkaracaktır" ifadelerini kullandı.