Kazak Heyet Antalya'daki Hastanelerde İncelemelerde Bulundu
Görüntü Dökümü : Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür ile röportaj Almata Devlet Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Oralbay Darmenov ile röportaj Sağlık turizmcisi Murat Bazarbayev ile röportaj BAKA Antalya Koordinatörü Osman Erol Saraydere ile röportaj Kazak heyet Antalya'daki hastanelerde incelemelerde bulundu İl Sağlık Müdürü Hülür: "Antalya'nın zaten bir turizm potansiyeli var. Biz Kazakistan'daki sağlık turizmi kapsamına giren hastalara talip olduğumuzu, mevcut kapasitemizi ortaya koyarak anlatmaya çalıştık" Almata Devlet Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Darmenov: "Sağlık yönetimindeki sistemleriniz ve teknikleriniz çok hoşuma gitti.
Görüntü Dökümü :
Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür ile röportaj
Almata Devlet Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Oralbay Darmenov ile röportaj
Sağlık turizmcisi Murat Bazarbayev ile röportaj
BAKA Antalya Koordinatörü Osman Erol Saraydere ile röportaj Kazak heyet Antalya'daki hastanelerde incelemelerde bulundu
İl Sağlık Müdürü Hülür:
"Antalya'nın zaten bir turizm potansiyeli var. Biz Kazakistan'daki sağlık turizmi kapsamına giren hastalara talip olduğumuzu, mevcut kapasitemizi ortaya koyarak anlatmaya çalıştık"
Almata Devlet Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Darmenov:
"Sağlık yönetimindeki sistemleriniz ve teknikleriniz çok hoşuma gitti. Türkiye'deki uzman doktorların, yurt dışında da uzmanlıklarını arttırdıkları dikkat çekici"
Sağlık turizmi için Kazakistan'dan gelen 13 kişilik heyet, Antalya'daki hastanelerde incelemelerde bulundu.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Kazakistan'ın Antalya Konsolosluğu, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB), Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Antalya Valiliği organizasyonunda Kazakistan'a yönelik turu programı hazırladı.
Kazakistan'dan sağlık sektörüyle ilgili medya mensupları, hastane yöneticileri, doktorlar ile sağlık ajansı yetkilisinden oluşan 13 kişilik heyet, Antalya'nın Kemer ilçesine geldi. Antalya'nın sağlık turizmi potansiyelini, Antalya ve bölgede bu sektördeki yatırım potansiyelini tanıtmak amacıyla gelen Kazak heyet, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ve özel hastanelerde incelemelerde bulundu.
Beldibi Mahallesi'ndeki bir otelde düzenlenen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Kazakistan'dan gelen heyette alanlarında uzman doktorlar, turizm acentelerinden temsilciler ve basın mensuplarının yer aldığını kaydetti. Hülür, heyete Antalya'daki sağlık hizmetleri, 112 Acil Servis ve hastanelerin potansiyelini anlattıklarını bildirdi.
Kazakistan'da yurtdışında tedavi olmak isteyen hastalara talip olduklarını anlattıklarını aktaran Hülür, "Antalya'nın zaten bir turizm potansiyeli var. Biz Kazakistan'daki sağlık turizmi kapsamına giren hastalara talip olduğumuzu, mevcut kapasitemizi ortaya koyarak anlatmaya çalıştık" dedi.
Kazak heyet adına konuşan Almata Devlet Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Oralbay Darmenov ise Antalya'da ziyaret ettikleri hastanelerin oldukça gelişmiş olduğunu ve ileri teknolojiye sahip olduğunu gördüklerini söyledi.
Antalya'nın özellikle organ naklinde ciddi verilere ulaştığına şahit olduklarını ifade eden Darmenov, "Sağlık yönetimindeki sistemleriniz ve teknikleriniz çok hoşuma gitti. Türkiye'deki uzman doktorların, yurtdışında da uzmanlıklarını artırdıkları dikkatimizi çekti. İlişkilerimizin gelişeceğini umuyoruz. Buradaki sağlık sektöründeki gelişmeleri ve yenilikleri meslektaşlarımızla paylaşacağız" dedi.
Güney Kore'de "domuz eti" sorunu
Kazakistan'da sağlık turizmi yapan Murat Bazarbayev, yurtdışında tedavi olmak isteyen hastaları başka ülkelere gönderdiklerini kaydetti. Geçen sene yurtdışında tedavi olması için 120'den fazla hasta gönderdiklerini ifade eden Bazarbayev, ana pazarlarının Güney Kore olduğunu dile getirdi.
Türkiye ile ilk defa tanıştığını anlatan Bazarbayev, Türkiye pazarı için henüz bir hasta göndermediğini bildirdi. Bazarbayev, sağlık sektörünün geliştiğini vurgulayarak, "Türkiyenin ciddi oranda bir sağlık turizmi pazarı olduğunu anladım. Umuyorum ki, bundan sonra buraya göndereceğimiz hasta sayıları artacaktır. Güney Kore'nin yanı sıra Türkiye'nin de büyük bir pazar olabileceğini düşünüyorum. Güney Kore'de bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Güney Kore'nin yemek kültürü ve bize uygun değil. Ayrıca dil konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Güney Kore'de spesifik yemeklerde domuz etinin kullanılması, bizim hastalarımız için büyük sorun oluyor. Türkiye'de ise bu sorunlar aşılmış durumda. Dil sorununda da yüzde 40 oranında dillerimiz yakın. Önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarını büyütmeyi düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Antalya Koordinatörü Osman Erol Saraydere de, BAKA olarak 2010'dan beri sağlık turizmi alanında faaliyetlerinin olduğunu aktardı. Programın amacının Antalya'daki mevcut kriz ortamında farklı pazarlar oluşturabilmek olduğunu ifade eden Saraydere, şöyle konuştu:
"Antalya'nın sağlık altyapısı çok gelişmiş. Burada çok büyük organ nakilleri ve kanser tedavileri uygulanmakta. Amacımız Antalya'nın bu başarısını dünyaya tanıtmak. Dünyadan da buraya hastalar getirmek. Turizmi sadece deniz, kum ve güneş üçlüsüne sıkıştırmamak gerekiyor. Onun haricinde de ölü sezon olan kış aylarında da otellerimizi farklı ürünlerle doldurmak. Çok olumlu bir organizasyon oldu. Ben katkı sağlayan tüm kurumlara ve BAKA çalışanlarına teşekkür ederim."