Kansere Karşı "Köy Tipi" Beslenme Önerisi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, kanserle mücadelede ilaçlar kadar yaşam tarzının da önemli olduğunu belirterek, "Kanser tedavisi gören hastaların 'köy tipi' dediğimiz, tamamen köyde üretilen, katkı maddeleri içermeyen, ilkel koşullarda yapılan besinlerle beslenmesi gerekiyor.
AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, kanserle mücadelede ilaçlar kadar yaşam tarzının da önemli olduğunu belirterek, "Kanser tedavisi gören hastaların 'köy tipi' dediğimiz, tamamen köyde üretilen, katkı maddeleri içermeyen, ilkel koşullarda yapılan besinlerle beslenmesi gerekiyor." dedi.
Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda kanser tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen yeni grup ilaçların, vücudun savunma sisteminin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi.
Yeni grup ilaçların, hastanın savunma sistemini de uyararak kanseri tedavi ettiğini anlatan Usta, "Bu ilaçlara 'Elinde elma şekeri taşıyan ilaçlar' adını da verebiliriz. Çünkü yapısındaki şeker bileşikleri yüzünden vücuttaki savunma hücrelerini, kanser hücresiyle savaşmaya çağırmaktadır." diye konuştu.
Yeni tip ilaçlarla kanserli hastaların yaşam süresinin uzatıldığını ve daha başarılı tedaviler sağlandığını bildiren Usta, "Kanserle savaşmak yalnızca ilaçlarla olmaz. Doğru beslenerek savunma sistemimizi güçlendirmek gerekir. Kanserden uzak kalmak için de bol bol spor yapmalı, sağlıklı yiyecekler yemeliyiz." ifadelerini kullandı.
"Vücudu mikroplara karşı korumak için spor yapılmalı"
Usta, "Kanser tedavisi gören hastaların 'köy tipi' dediğimiz, tamamen köyde üretilen, katkı maddeleri içermeyen, ilkel koşullarda yapılan besinlerle beslenmesi gerekiyor. Vücudun savunma sistemini güçlendirmek için spor yapmak, dışarıdan gelen mikroplar, hastalıklar ve vücuttaki kanserojen gibi durumlarla savaşabilme yetisini sağlıyor." dedi.
Prof. Dr. Usta, yeni grup kanser ilaçlarının, eskilere göre yan etkilerinin daha az olduğunu ancak vücuttan daha geç atıldığını sözlerine ekledi.