Haberler

Kadınlarda Akciğer Kanserinde Ciddi Artış

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKCİĞER kanserinin Türkiye'deki ekonomik yükünü ortaya koyan 'Türkiye'de Akciğer Kanseri Raporu' düzenlenen toplantıyla açıklandı.

AKCİĞER kanserinin Türkiye'deki ekonomik yükünü ortaya koyan 'Türkiye'de Akciğer Kanseri Raporu' düzenlenen toplantıyla açıklandı. Akciğer Kanseri Raporu Editoryal ve Bilimsel Kurul Üyesi Prof. Dr. İrfan Çiçin, "Kadınlarda özellikle sosyal hayata katılmalarının artması ile birlikte sigara alışkanlığı artmaktadır. Akciğer kanseri sıklığında ciddi bir artış ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda gelecekteki kanser sıklığı açısından en ön plana çıkacak kanserlerden biri akciğer kanseridir" dedi.

Ankara'da düzenlenen toplantıda, Akciğer Kanserleri Derneği, Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, Türkiye Kanser Enstitüsü ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden birçok katılımcı bir araya geldi. Açıklanan raporda akciğer kanserinin yarattığı ekonomik yükün yanı sıra, akciğer kanserinde risk faktörleri ve önlenmesi, erken tanı ve tarama programları, tanı ve tedavi süreci, destek tedavi konuları anlatıldı. Toplantıda, Türkiye'deki mevcut durum da analiz ve iyileştirme yapılabilecek noktalar belirlenerek, çözüm önerileri sunuldu.

AKCİĞER KANSERİNİN EKONOMİYE MALİYETİ 8 MİLYAR 791 MİLYON 885 BİN 18 TL

Akciğer kanserinin Türkiye'de neden olduğu ekonomik yük tüm doğrudan ve dolaylı maliyetleri de hesaba katılarak kapsamlı bir rapor hazırlandı. 'Türkiye'de Akciğer Kanseri Raporu' başlıklı raporun verilerine göre, akciğer kanserinin Türkiye'de toplam ekonomik yükünün 8 milyar 791 milyon 885 bin 18 TL olarak belirtildi. Rapora göre, hasta başına doğrudan maliyetin küçük hücreli akciğer kanseri hastalarında 48 bin 731 TL, küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında ise, 56 bin 478 TL olduğu belirtildi. Dolaylı maliyetlerin de dahil edilmesiyle hasta başı ortalama maliyetin 175 bin 838 TL'ye yükseldiği belirlenen raporda, durumun akciğer kanserinde dolaylı maliyetlerin toplam ekonomik yük içinde önemli bir paya sahip olduğunu bildirildi.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, akciğer kanserinin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Özellikler erkeklerde görülen bir kanser türü olduğunu belirten Gümüş, şöyle konuştu:

"Benim farkındalığı arttırmak ve mücadele de üç ayaklı bir yaklaşımım var. Birincisi gerçekten önlemek. Bu noktada sigaranın rolünü ön plana çıkarmalıyız. İkinci aşamada, diğer kanserlerde olduğu gibi erken tanı önemlidir. Belirtilerin erken dönemde farkındalık oluşturulup, bunlara yönelik mücadelenin yapılması hastalıkla mücadelemizi daha da kolaylaştıracaktır. Tüm bunlardan sonra hastalık meydana geldiğinde bilimin bize getirdiği modern tedavi yöntemlerini uygulayarak bununla başa çıkmak mümkün gibi gözüküyor."

PROF. DR. İRFAN ÇİÇİN: KADINLARDA SİGARA ALIŞKANLIĞI ARTMAKTADIR

Akciğer Kanseri Raporu Editoryal ve Bilimsel Kurul Üyesi Prof. Dr. İrfan Çiçin'de akciğer kanserinin önlenebilir kanser türü olduğunu söyledi. Akciğer kanserinden korunmanın son derece basit olduğunu ifade eden Çiçin, şunları söyledi:

"Sigara ve tütün alışkanlığından uzak durmaktır. Fakat tütün ve sigara alışkanlığını bir şekilde hayatına sokmuş hastalarımız var. Yüksek riskli hastalık grubuna giren kişilerin profesyonel hekimler tarafından taranması erken tanı ihtimalini arttırabilir. İnsanların belli bir yaştan sonra yıllık rutin sağlık kontrollerini yapması da ister istemez bazı kanserlerin erken tanısına katkı sağlayacaktır. Akciğer kanserinden dikkat çekici en önemli unsur sigaradır. Sigara içme oranının arttığı her yaş  her meslek gurubunda ve her cinsiyette akciğer kanseri artıyor. Erkeklerde akciğer kanseri sıklığı belli bir noktada yatay çizmeye başladı. Çünkü sigara içme oranı erkeklerde artmıyor. Fakat kadınlarda özellikle sosyal hayata katılmalarının artması ile birlikte sigara alışkanlığı artmaktadır.Kadınlarda gelecekteki kanser sıklığı açısından en önemli plana çıkacak kanserlerden biri akciğer kanseridir. Bunun için sigara ile kamu, özel sektör ve toplum olarak önemli mücadeleler vermek gerekiyor."

PROF. DR. NURİ KARADURMUŞ: KANSERİ ERKEN DÖNEMDE TANIRSANIZ, HAYATTA KALABİLME ŞANSI YÜZDE 70'E ÇIKIYOR

Türkiye Akciğer Kanseri Raporu Editoryal ve Bilimsel Kurul Üyesi Prof. Dr. Nuri Karadurmuş ise, akciğer kanserinin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti. Karadurmuş, şöyle konuştu:

"Akciğer kanseri tüm dünyanın problemidir. Erkeklerde ülkemizde en sık gözüken ve ne yazık ki en öldürücü olan kanser tipidir. Kadınlarda ise, en sık gözüken 5'inci kanser tipi olmasına rağmen bu önemini azaltmıyor. Ne yazık ki yine aynı erkeklerdeki gibi öldürücü kanser tipi akciğer kanseridir. Mutlak bir düşmanla karşı karşıyayız. Bu öldürücü kanseri erken dönemde tanırsanız hastaların hayatta kalabilme şansları yüzde 70'e çıkıyor.  Bakanlığın yürüttüğü tütüne karşı kampanyalar son derece etkindir. Özellikle okul çağındaki çocuklar kamu spotları döndüğünde sigaranın akciğer kömür haline getirdiği durumları iğrenç bir risk faktörü olarak görüyorlar."

Akciğer raporunun dikkat çekici bir rapor olduğunu ifade eden Karadurmuş, konuşmasını şöyle tamamladı:

" Bizim raporumuz şunu gösterdi. Kanser tanısı aldıktan sonra evreleme, kemoterapi, hastaneden yatma gibi doğrudan maliyetler ülkemizin akciğer kanserine harcadığı 1,5 milyar dolarlık kısmının sadece yarım milyar dolarını kapsıyor. Aslında efor sarf edeceğimiz yere biz 3'te 1'lik rakam ayırabiliyoruz. Kansere bağlı sosyal destekler, psikolojik kayıplar, vakit ve iş gücü kaybı, daha efektif bir insanı kullanamama gibi durumlar 1 milyar dolarlık bir kayba yol açıyor. Bilinçlenmeliyiz. Sigaradan uzak durmalıyız. Hepimiz birbirimizi uyarmalıyız."

- Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık
title
Close