Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Ispartalı Doktorlardan Püf Noktalar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Basın Kulübü'ne bu hafta konuk olan Davraz Yaşam Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Güntülü Gökdoğan ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Emrah Ceylan sağlıklı yaşamın püf noktalarını anlattı.


Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros'un moderatörlüğünde Kanal 32'de yayınlanan Basın Kulübü bu hafta da yine dopdolu bir programla ekranlara geldi. 2 bölümden oluşan canlı yayının birinci bölüm konuğu olan Davraz Yaşam Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Güntülü Gökdoğan idi. Uz. Dr. Gökdoğan çocuk sağlığına ilişkin ebeveynlere önemli bilgiler aktardı. Doğru bilinen yanlışlara da değinen Uz. Dr. Gökdoğan, aileleri yanlışa düşmemeleri konusunda uyardı.

ÇOCUKLARDA OBEZİTEYE DİKKAT

Çocuklarda her geçen gün artan hastalıklardan biri olan obeziteye değinen Uz. Dr. Güntülü Gökdoğan, ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sedenter yaşam ve fiziksel aktivite azlığının çocuklarda obezite olasılığını artırdığını söyleyen Uz. Dr. Gökdoğan, bu rahatsızlık sonrasında çocukların psikolojisinin de bozulabildiğine işaret etti. Uz. Dr. Gökdoğan şöyle konuştu: "Çocuklarda obezitenin artmasının sebebi, sedenter yaşam denilen fiziksel aktivite azlığı. Televizyonun karşısında çok vakit geçirme, fastfood tüketme ve çok fazla şekerli içeceğin tüketilmesi. Tüm bunlar bir araya geldiğinde obezite ortaya çıkabiliyor. Bu durum ortaya çıktığında şüphesiz ki çocukların ruhsal olarak etkileyebiliyor. Bundan kurtulabilmek için veya bu yaşam tarzını bertaraf edebilmek için öncelikle ailelerin de yaşam tarzlarına dikkat edebilmeleri gerek. Onların da yeme alışkanlıkları çocukları etkiliyor. Anne babanın 3 ana 3 ara öğün şeklindeki beslenme düzenine dikkat edilmesi gerek. Bence buna sadık olunursa düzene girebilir" diye konuştu.

ÇOCUK TARAMALARI ÖNEMLİ

Çocuklarda sağlık taramalarının yenidoğandan itibaren başladığına dikkati çeken Uz. Dr. Güntülü Gökdoğan, çocuklarda öncelikle topuk kanına bakıldığını söyledi. Uz. Dr. Gökdoğan, "Bu önlenebilir zeka geriliğinin en büyük gösterenlerinden biridir. Bu uygulamayla zeka geriliğine sebep olabilecek birkaç hastalığın tanısı anlaşılabiliyor. İşitme tarama testleri yapılıyor. Her yenidoğanda mutlaka yapılan bir uygulama bu. Sonrasına rutin kontrollerde, boy, baş çevresi ve kilo takibi yapılıyor. 2 aylıkken de kalça ultrasonu alıyoruz. Eğer bir risk faktörü yoksa şikayeti yoksa diyabet rutinimizde yok. Ancak şikayet dahilinde bakılıyor. Zaten yenidoğanda diyabet hemen anlaşılmayabilir" diye konuştu.

GRİPTEN KORUNMA YOLLARI

Grip mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle bazı risk gruplarında grip aşısının yapılması gerektiğine dikkati çeken Davraz Yaşam Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Emrah Ceylan, her yıl yüzlerce kişinin basit bir hastalık gibi görünün gripten hayatını kaybettiğini söyledi. Opr. Dr. Ceylan şöyle konuştu: "Öncelikle beslenmeye dikkat edilmesi gerek. Bağışıklık sisteminin güçlü olması gerek. En büyük korunma yollarından biri bu. Vücut dirençli olmalı. Hasta olduğumuzda vitamin almanın aslında hiçbir faydası yok. Önemli olan hasta olmadan önce bağışıklık sistemini güçlü tutmak, kuvvetli tutmak. Bunun dışında aşı öneriyoruz. Grip aşısına Eylül ayından itibaren Nisan'a kadar olan sürede herkes vurulabilir. Mevsimi geçti deniyor bazen öyle bir şey yok. Grip aşısını yaptırmasını önerdiğimiz kişiler var. Özellikle şeker hastalığı olanlar, kronik karaciğer yetmezliği böbrek yetmezliği olanlar. Kanser hastaları, kanser tedavisi gören hastalar, kemoterapi alan hastalar. Bu süre içerisinde yapılmasında fayda var. Çocuklarda özellikle yapılmasını öneriyoruz. 65 yaşından büyük hastalarda grip aşısını öneriyoruz. Onun dışında erişkin veya çocuk herhangi bir sağlık sıkıntısı yok ama grip olmak istemiyorsa onlar da grip aşısını yaptırabilir. Sonuçta Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği bir kıstas var buna göre her yıl grip aşısının içeriği değişiyor."

ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ

Çocuklarda geniz eti ile ilgili tavsiyelerde bulunan Opr. Dr. Ceylan, "Her geniz eti ameliyat edilmek zorunda değil. Geniz etinin büyüklüğü önemli bizim için. Çocukta herhangi bir üst solunum enfeksiyonu varken zaten geniz eti büyük görünür. Çocuk sağlıklıyken bakmak lazım geniz etinin büyüklüğüne. Bunun dışında geniz eti nefes alınan pasajın ne kadarını kapatıyor. Bizim için önemli olan bu. Yarısını veya daha azını kapatıyorsa ameliyat düşünmüyoruz. Geniz eti sık boğaz enfeksiyonu geçirmeye neden olabilir. Burun akıntısına neden olabilir. Gece ağzı açık uyuma, horlama gibi şikayetlere neden olabilir. Orta kulakta sıvı birikimine neden olabilir. Bu birikim çocukta işitme azlığına neden olur. Tedavisiz kalırsa ilerleyen zamanlarda kulak zarında çökme kulak iltihabına neden olabilir. Bütün bunlar olmasın diye biz çocu7kları genel olarak takibe alıyoruz. Öncelikle ilaç tedavisi uyguluyoruz. Çocuğun şikayetlerinde azalma olmazsa bundan sonra ameliyat önermeyi tercih etmiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Sağlık
title