Haberler

İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Kanser Taramaları ve İzlenmesi Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Klinik çalışmalarla kanserde keşfedilmemiş alanların içerisine gireceğiz.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Klinik çalışmalarla kanserde keşfedilmemiş alanların içerisine gireceğiz. Hedefe yönelik tedaviyi ön plana çıkaracağız" dedi.

Gümüş, bir otelde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Kanser Taramaları ve İzlenmesi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, kanserle mücadele konusunda Türkiye'nin önemli bir noktaya geldiğini, özellikle kanser tarama programlarını güçlü bir şekilde uyguladıklarını söyledi.

Tütün ve obezitenin, kanserin korunmasının önünde engel olduğunu ifade eden Gümüş, "Türkiye'de bununla ilgili mücadelemiz devam ediyor. Bakanlığımız hem tütünle hem de obeziteyle mücadelesini geniş bir alanda sürdürüyor" dedi.

Gümüş, kanser tarama programlarını güçlü bir şekilde uyguladıklarını, önümüzdeki ay prostat kanseri ile ilgili bir tarama çalıştayı yapacaklarını ifade ederek,

Bölgeler bazında kanser tedavi merkezlerini kurmayı planladıklarını aktaran Gümüş, Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanlığının bu amaçla kurulduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki kanserleri daha iyi anlamak için klinik araştırmalara ağırlık verileceğini kaydeden Gümüş, "Onkogen projesi' adı altında geçtiğimiz hafta Harvard Üniversitesi ile işbirliğine imza attık. Özellikle kanserde bazı keşfedilmemiş mutasyonların çıkarılmasında Türkiye'ye özgü bir klinik çalışma protokolü yapacağız. Ayrıca İstanbul ve Ankara'da genetik araştırma merkezini kurmayı planlıyoruz. Klinik çalışmalarla kanserde keşfedilmemiş alanların içerisine gireceğiz. Hedefe yönelik tedaviyi ön plana çıkaracağız" dedi.

Gümüş, şöyle devam etti:

"Bazı genlerde bozukluklar ortaya çıkabiliyor. Yapılan çalışmalara baktığımızda mutasyonu saptanmamış boş bir alan görüyoruz. Genetik bozukluklar olabilir. Örneğin bir meme kanserinde 140 tane genetik bozukluk olabiliyor bu sayı 210 da olabilir. Ayrıca Türkiye'ye özgü bizim kanserlerimiz nedir. Biz kendi dokularımızı değerlendireceğiz. Genetik bozukluğu saptanmış hedefe yönelik ilaçların gelişimine ön ayak olacağız. Klinisyene de önemli bilgiler vereceğiz. Daha teferruatlı genetik bilgiyi temin etmiş olacağız."

İstanbul'da, 29 Ekim'de düzenlenecek olan Tıp Kurultayı'ndan da bahseden Gümüş, toplantıya kimya dalında Nobel ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar'ın da davet edildiğini, kendisinin bu toplantıya iştirak edeceğini aktardı. Gümüş, toplantıya 190 bilim insanın davet edildiğini, özellikle Amerika'da görev yapan 98 bilim insanının toplantıya katılacağını belirtti.

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close