Haberler
BBC

İngiltere'de Covid pasaportu tartışması: 'Ayrımcılığa yol açar'

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin salgın önlemlerini yavaş yavaş kaldırma planları kapsamında Covid pasaportu uygulamasını da değerlendirmesine kamuoyundan destek, bir grup milletvekilinden ise sert tepki var.

İngiltere'de, salgınla mücadelede Covid pasaportu uygulamasının da masada olmasına tepkiler var. Uygulamanın toplumu böleceği ve ayrımcılığa yol açacağı endişeleri dile getiriliyor.

Pazartesi günü hükümetin, önümüzdeki dönemde, salgın önlemleri kapsamında, bir kişinin aşı olduğunu, testinin negatif çıktığını ya da bağışıklığı olduğunu belgeleyen sertifikaların kullanılmasını da bir ihtimal olarak değerlendirdiği anlaşılmıştı.

Başbakan Boris Johnson dünkü basın toplantısında, İngiltere'de salgın önlemlerinin birer aşama daha gevşetileceği 12 Nisan ve 17 Mayıs'ta atılacak adımlar için bir aşı pasaportuna gerek olmayacağını söylediyse de, bu fikri tamamen reddetmedi.

Bu uygulamayla ilgili bazı etik ve pratik sorular olduğunu kabul eden Başbakan Johnson, ayrımcı bir sistem yaratmamak için çok dikkatli olmak gerektiğini de ekledi.

Bu sabah BBC radyosunun sorularını yanıtlayan aşıdan sorumlu Sağlık Bakan Yardımcısı Nadhim Zahawi, hükümetin ekonomiyi tümüyle açabilmek için Covid sertifikası olasılığını değerlendirmemesinin yanlış olacağını söyledi ve "Hayatlarımızı geri alabilmek için elimizdeki bütün seçenekleri gözden geçirmek en doğrusu" diye konuştu.

Hükümetin Covid pasaportu uygulamasına ilişkin değerlendirmesinin yaz aylarına kadar tamamlanması beklenmiyor.

Hükümet Covid sertifikası fikrini Wembley Stadyumu'nda yapılacak Futbol Şampiyonası finalinde deneyecek.

Uygulanabilirse, bu yolla insanların, tiyatrolar, sinemalar, gece klüpleri ve festivaller gibi toplu etkinliklere katılmasını ve buralarda sosyal mesafe önlemlerinin bir ölçüde hafifletilmesini sağlayabilmesi umuluyor.

12 Nisan'dan itibaren İngiltere'de temel ihtiyaçlara cevap veren dükkanlar, berber ve kuaförler, spor salonları gibi yerler ile yiyecek ve içecek servisi yapan bar, pub, restoran ve büfeler açılacak.





Kamuoyu ve parlamentodan görüşler

Fakat aralarında iktidar partisinden siyasetçilerin de bulunduğu 70 milletvekili bu yönteme eleştirilerini dile getirdi ve Muhafazakar milletvekili Mark Harper, uygulamanın Avam Kamarası'nda oylanmasını istedi.

Milletvekilleri toplumsal hayata katılımın tıbbi bir belgeye bağlanmasının, toplumu bölücü ve ayrımcılık yaratıcı olacağı endişesini dile getiriyor.

Aşı pasaportu fikrinin dış seyahatlerde kullanımından çok toplumsal hayata katılımda kullanımına karşı çıkılıyor.

Buna karşılık yakınlarda Birleşik Krallık içerisinde 8 bin kişinin katıldığı bir kamuoyu yoklamasında, "aşı pasaportu"nun belli durumlarda uygulanmasına çoğunluğun destek verdiği ortaya çıktı.

Ipsos Mori tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 78'i bu uygulamanın uluslararası seyahatler ve bakım evlerinde kalan yakınların ziyaretinde faydalı olacağını söyledi.

Covid pasapordu uygulaması bazı ülkeler tarafından uygulamaya kondu bile.

Dünyada nüfusunun en büyük kısmını aşılayan ülke olan İsrail'de, iki doz aşısını da olanların oteller, spor tesisleri ya da tiyatrolar gibi kamusal alanlara girişine izin veriliyor.

İngiltere'de şu ana kadar nüfusun hemen yarısı birinci doz aşılarını oldu, iki doz aşısını da olanların oranı ise henüz yüzde 10'un altında.

Ülkede şu anda Pfizer ve Oxford Astra/Zeneca aşıları kullanılıyor. Nisan'ın üçüncü haftasından itibaren Moderna aşısının da kullanıma gireceği açıklandı.

Pazartesi günkü rakamlara göre günlük vaka sayısı 2762, Covid ölümleri ise 26 idi. Ancak Pazartesi günleri genellikle bildirimlerin azlığı nedeniyle sayılar ortalamadan daha düşük oluyor.

BBC
title
Close