İlaçta Kur Farkı Sorunu
İlaçta kur farkı sorunu Tekirdağ Eczacılar Odası Başkanı Çetinkaya: "Yeni kararname ile ilaç yoklarının önüne geçilmiş olduğunu düşünüyoruz"TEKİRDAĞ - Son bir buçuk aydır, tansiyon ilaçları, kanser ilaçları, aşılar ve özellikle yurt dışından ithal edilen birçok ilaca ulaşmakta yaşanan, döviz...
İlaçta kur farkı sorunu
Tekirdağ Eczacılar Odası Başkanı Çetinkaya : "Yeni kararname ile ilaç yoklarının önüne geçilmiş olduğunu düşünüyoruz"
TEKİRDAĞ - Son bir buçuk aydır, tansiyon ilaçları, kanser ilaçları, aşılar ve özellikle yurt dışından ithal edilen birçok ilaca ulaşmakta yaşanan, döviz kur farkının oluşturduğu sıkıntı, yeni düzenleme ile ortadan kalktı. Tekirdağ Eczacılar Odası Başkanı Tolga Çetinkaya, yeni düzenleme ile ilaç tedarikinde yaşanan sorunların en aza indirildiğini ifade etti.
Tekirdağ Eczacılar Odası Başkanı Tolga Çetinkaya, ilaçlarda günümüzde biraz daha az olmak ile beraber yaklaşık bir buçuk aydan beri bir yokluk yaşandığını bunun sebebinin ise devletin ilaçlara uyguladığı fiyat politikası olduğunu kaydetti.
Ocak ayında alınan bir kararla, ilaçların fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro değerinin 2,11 liradan 2,34'a çıkarılması ve bu değişikliğin 60 gün içinde etiketlere yansıtılacak olması dolayısıyla bazı ilaç firmalarının elindeki ilaçları piyasaya sürmediğini anlatan Tekirdağ Eczacılar Odası Başkanı Tolga Çetinkaya, "Tabi bu sürede firmalarda piyasanın açlık yaşamasını istediğinden dolayı olduğunu tahmin ediyoruz, ve Dolar ve Euro'daki artışında çok fazla olması hammadde ve ilacın dışarı bağımlılığından dolayı yokluğuna sebebiyet verdi. Özellikle eczaneler ve depolar aracılığıyla yapılmış herhangi bir şey olmadığı düşünülüyor. Ecza kooperatiflerinin de bu konuda herhangi bir etkisi olması mümkün değil. Zaten sağlıkçıların ve eczacıların esas amacının halkın sağlığını ön planda tutmak olduğunu düşünürsek burada stokçuluk gibi bir durumun olması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
"Özellikle dışa bağımlı olduğumuz ilaçlarda sorun yaşadık"
Son bir buçuk ayda, birçok ilacın tedarik edilmesinde sorun yaşandığını kaydeden Başkan Çetinkaya, "Özellikle tansiyon ilacından, kanser ilacına, aşılardan özellikle yurt dışına bağımlı olduğumuz birçok üründe yokluk yaşadık. Mümkün olduğu kadar hastalarımıza yardımcı olmaya çalıştık. Fakat sıkıntı çeken, mağdur olan çokta hastamız oldu. Bu gün itibari ile bu sağlık otoritesi, fiyat kararnamesindeki hatayı da kabul etti ve yeni bir kararname ile ilaç zammı geldiğinde 5 gün içinde uygulama kararı alındı. Böylelikle bu 60 günlük bekleme süreci ve oluşabilecek firmalar kaynaklı ilaç yoklarının da önüne geçilmiş olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra inşallah böyle bir şey yaşamayacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Türk Eczacılar Birliği olarak, Türkiye'de olmayan ilaçlarla ilgili tespitlerde bulunduklarını ve bakanlığa ilettiklerini aktaran Toga Çetinkaya, "Bizde odamızca bu konuda gerekli desteği verdik inşallah bundan sonra halk sağlığı konusunda bir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyoruz" ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Eczacı Adem Tunç ise, zaman zaman kur farkından kaynaklanan, özellikle yabancı firmaların Türkiye'ye getirmediği bazı ilaçlar olduğunu söyledi. Bu ilaçların hastalar tarafından sürekli kullanıldığını belirten Adem Tunç, "İthalat olmadığı zaman bizde tedarikini yapamıyoruz depolardan, vatandaş mağdur oluyor. Bize de bu konuda niye yok diye soruyorlar, dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Devletin sabit bir Euro kuru var, bu şu an 2.40'lar civarında, normalde baktığımızda ise 4 lira gibi bir Euro kuru var ama bu kur farkından kaynaklanan fiyat düşüklüğünden dolayı yabancı firmalar bazı ilaçları Türkiye'ye getirmeme kararı alabiliyorlar. Bununla ilgili de vatandaşlarımız ve bizler mağduruz. Şu anda yüzde 10 gibi bir iyileştirme yapıldı, o yüzden bu tür sıkıntılar çok azaldı, bir iki kaleme kadar düştü. Şu an daha iyi durumda" ifadelerini kullandı.