Haberler

İftarda Hızlı Yemekten Kaçının

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hızlı yemek, uzun süredir dinlenme halindeki mideniz için zararlıdır.

Uzman diyetisyen Ali Dereli, iftarda hızlı yemenin uzun süre dinlenme halindeki mide için zararlı olduğunu belirterek, düşen kan şekerinin daha fazla besin tüketilmesine yol açacağını söyledi.


Dereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının daha kolay ve sağlıklı geçirilebilmesi için ögün aralarına ve su tüketimine önem verilmesi gerektiğini anlattı.


İftar ve sahur arasındaki vaktin kısalığına işaret eden Dereli, 17 saatlik açlık ve susuzluğun dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu vurguladı.


Daha kolay ve sağlıklı ramazan geçirmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini kaydeden Dereli, "Öğün sayımızı artırırsak, o oranda besinlerin termik etkisinden faydalanarak, metabolizma hızımızı düşürmemiş oluruz. Proteini yüksek ve kan şekerinizi uzun sürede yükseltip, yavaş yavaş düşüren besinler (glisemik indeks) tercih etmelisiniz. Proteinler ve yağlar doygunluk sürenizi uzatacak, karbonhidratlar ise dikkat kapasitenizi artıracaktır. Bu yüzden beslenme örüntünüze dikkat etmelisiniz" diye konuştu.


Dereli, sahura kalkılmaması halinde ara öğünlerin çok önemli olduğunu belirterek, iftardan yatış saatine kadar minimum bir saat bekleme payı konulması gerektiğini söyledi.


Sahura kadar yatmayacakların iki ara öğün yapmasının faydalı olacağını savunan Dereli, ara öğünlerde meyveli veya sade yoğurt, bir su bardağı süt veya kuru-taze meyveler tüketebileceklerini anlattı.


İftar Arası Mola 


Dereli, orucun açılmasının ardından çorba ve salata sonrasında yemeğe bir süre ara verilmesinin kilo kontrolünde önemli olduğunu dile getirdi.


İftarda bütün yemekleri bir anda bitirmemek gerektiğini kaydeden Dereli, "Hızlı yemek, uzun süredir dinlenme halinde olan mideniz için zararlı olmasının yanı sıra düşen kan şekeriniz, daha fazla besin tüketmenize sebep olacaktır. İftarınızı hurma, zeytin veya su ile açtıktan sonra, hemen arkasından çorba ile devam etmelisiniz. Çorbanızla biraz salata tükettikten sonra, minimum 15 dakika beslenmenize ara vermelisiniz. Bu aradan sonra ana yemeğinizi tüketebilirsiniz" ifadesini kullandı.


Dereli, sağlıklı oruç tutmanın en önemli unsurlarından birinin vücuttaki su miktarını gerekli ölçüde tutmak olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:


"Su, her dönemde önemli olmasının yanı sıra 11 ayın sultanının, temmuz ayında bulunması sebebiyle bir kat daha önem taşımaktadır. Vücudumuzdaki su miktarını ölçülerinde tutmalıyız. Daha öncesinde 13-14 saat boyunca yiyip içebilir haldeyken tamamlamaya çalıştığımız ortalama 2,5-3 litre suyu, bu dönemde 6,5-7 saatte tamamlamaya çalışmalıyız. Bu durum ramazan ayı boyunca izin verilen saatler arasında elimizden suyu düşürmememiz gerektiği anlamını taşımaktadır." - Sakarya

Kaynak: Hastane.com.tr / Sağlık
title
Close