Haberler

"Hareket Hayattır" Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Romatoid artrit ve ankilozan spondilit hastalarının gündelik hayatlarında karşılaştıkları zorluklar ve engellerle mücadelesini konu alan yarışma, bu yıl ilk kez hastalara açık düzenlendi

Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS) hastalarının gündelik hayatlarında karşılaştıkları zorluklar ve engellerle mücadelesini konu alan "Hareket Hayattır" fotoğraf yarışması sonuçlandı.

Türkiye Romatoloji Derneğinden (TRD) yapılan açıklamaya göre, bu yıl "Hareket Hayattır" temasıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren çalışmaları, TRD Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, Mustafa Altıoklar, Koray Peközkay, Mehmet Turgut, Muammer Yanmaz'ın aralarında bulunduğu isimler seçti.

Yarışma uzmanlık alanı hareket olan romatoloji, ortopedi, travmatoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri ile hemşirelerin yanı sıra bu yıl ilk kez hastaların da katılımına açık gerçekleşti.

Hasta kategorisinde, birincilik ve ikincilik ödülünü Yücel Kızgır, üçüncülük ödülünü Saliha V. Ürgüplüoğlu kazandı.

Hekimler ve hemşireler kategorisinde, birinciliği Dr. Alkan Öztürk, ikinciliği Furkan Günen, üçüncülüğü Dr. Süleyman Özbek aldı.

Türkiye'de 150 bin romatoid artrit, 400 bin civarında spondiloartrit hastası bulunuyor

Türkiye'de 150 bin romatoid artrit, yaklaşık 200 bini ankilozan spondilitli olmak üzere 400 bin civarında spondiloartrit hastası bulunurken, tüm inflamatuar artritli hastaların toplam sayısı yaklaşık yarım milyonu geçiyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Romatoloji Derneği (TRD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, hastalıkların dünyada ve Türkiye'de görülme sıklıklarını ve tedaviler konusunda şu bilgileri verdi:

"Bu hastalıklarda bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeniyle vücudun kendi eklemlerini düşman olarak görür. Erken tanı sayesinde, şekil bozuklukları olmadan ve sakatlık meydana gelmeden hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Romatoid artrit hastalığının görülme sıklığı Türkiye'de de dünyada da binde 5 civarındadır. Bu hastalık, tansiyon veya şeker gibi koruyucu tedavi uygulanan bir hastalık değildir. RA hastaları çok fazla ağrı çekerler. Bazıları hareket edemez, giyinemez, işe gidemez. İnsan ilişkilerinde sosyal izolasyon, depresyon gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Evde sürekli hasta birinin olması aile bireyleri için de zor olabilir. Hastaların kendilerini topluma ve aile bireylerine ifade etmekte güçlük çekebilirler. Hastaların en çok aile üyelerinin onları anlamasını isterler."

Hamuryudan, "Hareket Hayattır" fotoğraf yarışmasıyla toplumun bu konuya dikkatini çekmek istediklerini belirtti. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close