Masum sanılıyor ama çok sinsi! Uzman isim "D vitamini eksikliği varsa dikkat, kanser yapıyor" diyerek uyardı
Diyetisyen Aysel Babashova, D vitaminiyle ilgili yapılan araştırmaları paylaştı. Babashova, D vitamini eksikliğinin kolon kanserine neden olduğunu belirterek, "D vitamini düzeyine sahip kişilerin kalp krizi, meme kanseri ve kolon kanseri riskinin daha düşük olduğu ortaya konuldu" dedi.
Koronavirüs salgınının başında "Koronadan koruyor" şeklinde söylentiler çıkan ancak daha sonra hakkındaki söylentiler çürüyen D vitaminiyle ilgili yeni araştırmalar ortaya çıktı. Diyetisyen Aysel Babashova, D vitamini eksikliğinin başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünde etkili olduğunu ve önlem alınması gerektiğini ifade etti.
"D VİTAMİNİ YÜKSEK ÇIKAN KİŞİLER DAHA AZ YAKALANDI"
D vitamini yüksek kişilerin kansere karşı daha dirençli olduğunu ifade eden Babashova, " "Dünyada sağlığı ve esenliği en iyi şekilde geliştirmenize yardımcı olabilecek bir vitamin varsa, o da D vitaminidir (D3 vitamini veya kolekalsiferol olarak da bilinir). Geleneksel olarak, D vitamini eksikliği kemik hastalığı - raşitizm ile ilişkilendirilmiştir, ancak hastalık artık nadir olduğu için birçok insan D vitamini eksikliği olmadığını düşünüyor. Bu hiç de öyle değil! Neyse ki, bir kişi güneşte zaman geçirdiğinde, çok ihtiyaç duyulan bu vitamin vücut tarafından ücretsiz olarak üretilebilir ve emilebilir. Güneşin ultraviyole B (UV-B) ışınları cildimizde bir tür kolesterol ile reaksiyona girer ve hormon vitamini D bununla birlikte, çoğu insan optimal sağlık için yeterli değildir. Buna ek olarak, dünya çapında birçok insan açık havada olduğundan daha fazla içeride zaman geçirdiğinden, güneş ışınlarından kanda yeterli D vitamini seviyeleri elde etmek zordur ve çoğu insanın diyetlerini takviye etmesi gerekir. Son on yılda binlerce çalışma, D vitamini alımını optimize etmenin sağlığa faydalarını göstermiştir. Bu araştırmalar, kanlarında yüksek D vitamini düzeyine sahip kişilerin kalp krizi, meme kanseri, kolon kanseri ve multipl skleroz riskinin daha düşük olduğunu söylüyor" dedi.
"GÜNEŞ IŞIĞI ALIN AMA FAZLASINA DİKKAT"
Güneş ışığı alımıyla ilgili konuşan Babashova, "Bununla birlikte, birçok insan güneşten kaçınma eğilimindedir. Dünya çapında pek çok insan, genellikle bir doktorun tavsiyesi üzerine, doğrudan güneş ışığında geçirdikleri süreyi sınırlamak için ellerinden geleni yapar. Bu, yaşamı tehdit etmeyen bazal ve skuamöz hücreli cilt kanserlerini önlemek için yapılır. Tehlikeli bir cilt kanseri türü olan melanom, 80 kişiden 1'inde görülür. Bununla birlikte, tüm cilt kanserlerinin yarısı - melanom - vücudun güneşten korunan bölgelerinde meydana gelir. Melanom geliştiren 80 kişiden birinin kaderini önlemek için, maruziyetimizi sınırlayarak aslında meme kanseri (1'de 1), kolon kanseri (18'de 1) ve prostat kanseri (1'de 6) geliştirme riskimizi artırıyoruz. Güneş ışınları vücuttaki D vitamini üretiminde görev alır" ifadelerini kullandı.
YÜKSEK TANSİYON DA YAPIYOR
Babashova, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
Yüksek tansiyon (hipertansiyon) her dört yetişkinden birinde görülür. Dünyada 1 milyar insan hipertansiyondan muzdarip. Yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve kronik kalp yetmezliği için önemli bir risk faktörüdür. Hipertansiyonun birçok nedeni olmasına rağmen, araştırmalar düşük D vitamini düzeyine sahip erkeklerin hipertansiyon geliştirme olasılığının kadınlara göre altı kat daha fazla olduğunu ve buna sahip olma olasılığının neredeyse üç kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Sağlıklı bir kiloyu korumak, yüksek yağlı meyve ve sebze diyeti yemek ve günlük egzersiz yapmak da kan basıncını yönetmeye yardımcı olabilir.