Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Gripten Korunmak İçin 3 Öneri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bakır: "Dengeli beslenme, düzenli spor ve hijyen kurallarına dikkat ederek gribal enfeksiyonlara yol açan virüslerden yüksek oranda korunabiliriz" "Diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi H3N2 virüsüne karşı da antibiyotik kullanılmamalı" "Virüse yakalananlara ortalama 3 5 gün istirahat tavsiye ediyoruz.

ÖNDER FELEK - Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, dengeli beslenme, düzenli spor ve hijyen kurallarına dikkat ederek gribal enfeksiyonlara yol açan virüslerden yüksek oranda korunulabileceğini söyledi.

Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin yüksek ateş, yorgunluk hissi, kuru öksürük, burun akıntısı, baş, boğaz ve kas ağrılarıyla kendini gösterdiğini belirtti.

Gribal enfeksiyona yol açan virüsün her yıl veya 2-3 yılda bir değişebildiğini ifade eden Bakır, kuzey yarım kürede aralık-nisan arasında grip virüsüne yoğun şekilde rastlanıldığını aktardı.

Bu yıl yaygın olarak görülen "H3N2" virüsünü de bu kapsamda değerlendirdiklerini dile getiren Bakır, bu nedenle geçen aylarda risk gruplarına grip aşısı yaptırmaları yönünde tavsiyelerde bulunduklarını söyledi.

H3N2'nin önceki yıllardaki virüslerden daha ağır komplikasyonlara yol açtığını söylemenin doğru olmadığını, henüz böyle bir bulgunun, tespitin olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Bakır, vaka sayısında geçen yıla göre bir miktar artış olmasının normal olduğunu belirtti.

Virüsün özellikle risk gruplarında ağır seyredebileceğine ve ölümlere yol açabileceğine işaret eden Bakır, "Virüs, özellikle 65 yaş üzeri bireyler, kronik akciğer, karaciğer, kalp ve böbrek hastalığı olanlar, immün sistemi baskılanmış, bağışıklık sistemi bozuk kişiler, gebeler ve diyabet gibi metabolik hastalığı olanlarda ağır seyredebiliyor ve ölümle sonuçlanabiliyor" diye konuştu.

-Öneriler

Prof. Dr. Mehmet Bakır, gripten korunmak için 3 önemli hususa işaret ederek, "Dengeli beslenme, düzenli spor ve hijyen kurallarına dikkat ederek gribal enfeksiyonlara yol açan virüslerden yüksek oranda korunabiliriz" dedi.

Grip vakalarında hastalara daha hızlı iyileşmeleri için dinlenmelerini tavsiye eden Bakır, şunları kaydetti:

"Diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi H3N2 virüsüne karşı da antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotiğin tedaviye etkisi yok. Sadece komplikasyon gelişirse antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Antibiyotik yerine destek tedavisi yapılmasını, ateş düşürücü, ağrı kesici alınmasını ve istirahat edilmesini öneriyoruz. Virüse yakalananlara ortalama 3-5 gün istirahat tavsiye ediyoruz. Böylelikle hem çabuk iyileşecekler hem de virüsü daha fazla kişiye bulaştırmayacaklar. Virüsün aktif  olduğu dönemin istirahatle geçirilmesi vücudun kendisini hızlı bir şekilde toparlaması için çok önemli."

Prof. Dr. Bakır, ıhlamur, ada çayı gibi bitkilerin de tüketilebileceğini bunların vücut direncinin gelişmesine katkı sağlayacağını ancak bunlarla gripten korunmanın mümkün olmadığını söyledi.

Gripli kişinin öksürürken ve hapşırırken mutlaka ağzını mendille veya koluyla kapatması gerektiğini de belirten Bakır, "Hapşırma ve öksürmeyle saçılan damlacıklar yaklaşık 1-2 metre mesafede etkili oluyor. Bu damlacığın solunmasıyla virüs bulaşabilir. Yine tokalaşmadan da uzak durulmalı" diye konuştu. - Sivas

Kaynak: AA / Sağlık
title