Evler de "Dumansız Hava Sahası" Oldu
Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna göre sigara yasağı kapsamı dışındaki evlerde bile artık daha az sigara içiliyor.
SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 Türkiye Raporu, sigara yasağı kapsamı dışındaki evlerde bile artık daha az sigara içildiğini, konutlarda sigara dumanından etkilenenlerin oranının 4 yılda yüzde 56,3'ten yüzde 38,3'e gerilediğini ortaya koydu.
Sağlık Bakanlığı Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi Halkı Bilgilendirme-Bilinçlendirme ve Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Prof. Nazmi Bilir, AA muhabirine Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 Türkiye Raporu'nu değerlendirdi.
Bilir, Türkiye'nin son yıllarda tütün kontrolü konusundaki gelişmelerle, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen 6 kuralın hepsini yaşama geçiren tek ülke olduğunu vurgulayarak, İngilizce "monitor (izleme), protect (koruma), offer (sigarayı bırakmak isteyenlere yardım), warn (uyarma), enforce ( tütün reklamı, tanıtımı ve sponsorluğu ile ilgili yasakların uygulanması) ve raise (tütüne uygulanan vergi miktarını artırılması) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan MPOWER stratejisinin başarıyla uygulandığını belirtti.
Prof. Dr. Bilir, bu strateji çerçevesinde tütün kullanımıyla ilgili ülke genelinde çeşitli araştırmalar yapıldığını, pasif sigara dumanından halkın korunması amacıyla 4207 sayılı Yasa'da düzenlemeler yapılarak mevzuatın güçlendirildiğini, sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla ALO 171 "Sigara Bırakma Danışma Hattı" ve sigara bırakma poliklinikleri kurulduğunu, sigaranın zararları konusunda toplumun bilgilendirilmesi için sigara paketlerine resimli ve yazılı uyarı mesajları konulduğunu, tütün ürünlerinin her türlü reklamı, sponsorluğu, tanıtımı ve marka paylaşımının yasaklandığını ve 2012 yılı itibarıyla tütün ürünlerindeki vergi yükünün yüzde 80,25'e yükseldiğini söyledi.
-"Sigara dumanından etkilenim azaldı"
Bir önceki Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasının yapıldığı 2008'den bu yana bütün kapalı alanlarda sigara dumanından etkilenimde ciddi azalma meydana geldiğine dikkati çeken Bilir, azalmanın en çok restoranlarda ve iş yerlerinde olduğunu bildirdi.
Restoranlara giden müşteriler arasında sigara dumanından etkilendiğini belirtenlerin oranı 2008 yılında yüzde 55,9 iken bu oranın 2012 yılında yüzde 12,9'a düştüğünü ifade eden Bilir, sigara dumanından etkilendiğini dile getirenlerin oranının 4 yılda yüzde 37,3'ten yüzde 15,6'ya gerilediğini kaydetti.
Prof. Dr. Bilir, kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun evleri kapsamamasına rağmen konutlarda bile artık daha az sigara içildiğini vurguladı.
Evlerde sigara dumanından etkilenenlerin oranının 4 yılda yüzde 56,3'ten yüzde 38,3'e düştüğünü aktaran Prof. Dr. Bilir, "Bu sonuç kapalı yerlerdeki tütün yasağının sigara kullanımını azalttığını, tiryakilerin kapalı yerlerde sigara içme konusunda daha dikkatli davrandığını ve davranış değişikliğine gittiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara