Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Evde Hemodiyaliz "İlk Meyvesini" Verdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşık 3 yıl süren klasik hemodiyaliz tedavisinin ardından geçen yıl evde hemodiyaliz uygulanmaya başlanan 40 yaşındaki kadın, çocuk sahibi oldu.

HALİL İBRAHİM BAŞER - Yaklaşık 3 yıl süren klasik hemodiyaliz tedavisinin ardından geçen yıl evde hemodiyaliz uygulanmaya başlanan 40 yaşındaki kadın, çocuk sahibi oldu.

İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pınar Seymen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kronik böbrek yetmezliğinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Böbrek yetmezliği tedavisi olan klasik hemodiyalizin haftada 3 gün 4 saat yapıldığını aktaran Seymen, hormonal bozukluklardan dolayı erkek hastalarda sperm sayısında ve hareketinde azalma, kadınlarda da adet görememe, adet düzensizliği gibi durumlar yaşandığını anlattı.

Seymen, klasik hemodiyaliz tedavisi sırasında çok ender hamile kalabilen hasta grubunda düşük, erken doğum ve ölü doğum gibi durumların sık görüldüğünü dile getirerek, "Son zamanlarda tıptaki gelişmelere paralel evde hemodiyaliz gören hasta sayısında artış olmaya başladı. Evde hemodiyaliz tedavisinde klasik hemodiyalize oranla sağlıklı bebek doğurma olasılığı daha fazla. Ayrıca, gebelik için çok önemli olan yüksek proteinli beslenme imkanı daha yüksek" diye konuştu.

"Türkiye'de yaklaşık 200 hasta evde hemodiyaliz tedavisi görüyor"

Pınar Seymen, Türkiye'de yaklaşık 200 hastanın evde hemodiyaliz tedavisi gördüğünü belirtti.

Seymen, 40 yaşındaki Emel Burcu isimli hastanın, 2009 yılının ekim ayında klasik hemodiyaliz tedavisine başlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Gerekli eğitimler verilip eve su sistemi ve makine kurulmasından sonra geçen yıl nisan ayında haftada 3 gün 8 saat yapılan evde hemodiyaliz tedavisine geçildi. Hastamız, tedavisini sorunsuz şekilde uygularken gebelik gerçekleşti. Hamileliği süresince de tedavisine sorunsuz şekilde devam etti. Hastamız, 38 hafta 3 günlük normal gebelik süresi sonrasında 22 Ekim'de sezaryenle 2 kilo 750 gram ağırlığında 48 santimetre boyunda sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi. Anne, yine sorunsuz şekilde tedavisine devam ediyor. Hastamız, ülkemizde evde hemodiyaliz tedavisiyle doğum yapan ilk hastadır. Şu anda bu tedaviyle hamileliği süren 4 hasta daha olup onların da gebelikleri sorunsuz seyretmektedir."

"Bende ve bebeğimde sorun yok"

Üçüncü çoğunu kucağına alan Emel Burcu da çok mutlu olduğunu söyledi. Sürekli kontrole gittiğini anlatan Burcu, kendisinde ve bebeğinde bir sorun olmadığını kaydetti.

Bebeklerine Burak ismini verdiklerini aktaran Burcu, "Doğumdan sonra geceleri uykusuz kalmama rağmen kendimi daha enerjik hissediyorum. Hasta olmadan önce de iki kez hamile kalmıştım. Karşılaştırıyorum; hastayken zorluk yaşadım ama diğer hamileliklerimden daha ağır bir şey, ekstra bir rahatsızlık yaşamadım. Bu tedaviyi görenler hamile kalmaktan korkmasınlar. Sağlıklı insanlarda da sorun oluyor. Bence tedirgin olmasınlar. Bebeğim şu anda 4 kilo oldu. Boyu da 54 santimetre ve gayet sağlıklı" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Sağlık
title