Eksilterek Yeni yıla girmeye ne dersiniz?
Bu yıl kendinize bir iyilik yapın: gereğinden fazla yağlı, kremalı veya mayonezli meze ve yemeklerin yerini, sizi iyi hissettirecek hafif ve sağlıklı lezzetlere bırakın!
Yılbaşı kutlaması sofranız için hazırladığımız rengarenk menüyü aşağıda bulabilirsiniz. Menüde yer alan tariflerin büyük kısmı Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger'in 'Renklerle diyet' kitabında yer alıyor. Tariflerin bir kaçını sizlerle paylaşıyoruz. Pratik yapılışları sayesinde hemen hazırlayabileceğiniz bu lezzetler, sizi yeni yıla girerken iyi hissettirecek. Yeni yılın sağlık, huzur, mutluluk getirmesi dileklerimizle..
'2017'ye renkli bir merhaba' menüsü:
Balkabağı çorbası
Fırında hindi
Beyaz salata
Fırında turuncu güzeller
Yılbaşı salatası
Limonlu kuşkonmaz
Salatalık kanepe
Mor dip sos
Kapris şiş
Elma cipsi
Meyve çubukları
Patlamış mısır
Metabolizma hızlandırıcı yeni yıl çayı
Fırında turuncu güzeller
Malzemeler:
2 orta boy tatlı patates
2 orta boy havuç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ limonun suyu
1 çay kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı ve Tüketimi Hakkında:
Tatlı patates ve havuçları jülyen şeklinde doğrayıp tüm diğer malzemeler ile cam bir kasede iyice karıştırın. Fırın kabına alarak üzeri kapalı şekilde önceden 180 °C 'ye ısıtılmış fırında ortalama 30-40 dakika pişirin. Sıcak veya soğuk tüketebilirisiniz.
Hazırlamış olduğunuz miktarın 1/10 unu tükettiğinizde 100 kkal. enerji alırsınız. Güçlü antioksidan özellikteki b-karotenden zengin olan tatlı patates ve havuç içeren bu turuncu tarif, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve hastalıklara karşı korunmanıza destek olacak. 'Fırında turuncu güzeller'A vitaminini yüksek miktarda içermesiyle tam bir gençlik iksiri! Bu lezzetli turuncu garnitür, renkli görüntüsüyle yılbaşı menünüzü zenginleştirecek.
(Bu tarif Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger'in 'Renklerle Diyet' kitabından alınmıştır)
Yılbaşı Salatası
Malzemeler:
2 demet roka
10 adet ceviz
Limon
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet portakal
1 büyük nar
Sosu için:
Balzamik sirke
1 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı ve Tüketimi Hakkında
Rokaları yıkayıp doğrayın. Küp küp doğranmış portakallları, ayıklanmış narları ve yeni kırdığınız cevizleri rokaların üzerine ekleyin. Sosu bir kasede iyice karıştırıp salatanın üzerine dökerek servis yapın.
Yeşil, turuncu ve kırmızı renkli meyve ve sebzelerden oluşan bu harika salata, tam bir antioksidan deposu! Posa alımınıza katkı sağlayacak yeni yıl salatasının yılbaşı sofranıza enerji katacağı kesin! İçeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde zinde hissetmenize yardımcı olup kalp sağlığınızı da koruyacak.
Mor dip sos
Malzemeler:
3 adet orta boy pancar
1/2 bardak ceviz
1 bardak beyaz peynir 1/4 bardak nane
Taze karabiber
2 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı ve Tüketimi Hakkında:
Pancarları yıkayıp haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Diğer malzemeler ile birlikte mutfak robotuna koyarak smoothie kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu 4 güne kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Folikasit, C vitamini, manganez, oksalat, kalsiyum, omega 3 yağ asitleri ve antioksidanlardan zengin bu harika sos yılbaşı menünüze heyecan katacak!
2017'ye hafif ve sağlıklı girmek için beslenme notları:
Birkaç gün önceden yılbaşı menünüzde yer alacak yiyecek ve içeceklerinizi belirleyin, yılbaşı alışverişinizi bu doğrultuda yapın. Gereğinden fazla miktarlarda besin ve içecek satın almayın. Böylece farkında olmadan tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerin miktarlarını kontrol altına almış olacaksınız.
Yılbaşı yemeğinin saatini iyi ayarlayın. En geç 20:30 saatlerinde yemeğe oturmuş olun; ana yemeğinizin 22:00 gibi bitmiş olmasına dikkat edin (Bu saat yatış saatinize de bağlı olarak değişebilir). Bu saatten sonra elma cipsi, meyve şişleri gibi taze veya kuru meyveler, kapris şiş veya salatalık kanepe gibi sebze atıştırmalıkları, yağsız hazırladığınız patlamış mısır dışında besinleri mümkün olduğunca tüketmemeye gayret edin.
Yılbaşı gecesinde yemek süresi normalden çok daha uzun süreceğinden ve daha fazla masada kalacağınızdan yemek yeme hızına daha fazla özen göstermeniz gerekir. Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyin, yemeğe sık sık ara verin. İçeceklerinizi tüketirken de aynı şekilde küçük yudumlar halinde ve ara vererek içmeye özen gösterin. Böylece tüketim miktarını da azaltmış olacaksınız.
Tabağınıza yeterli miktarda yiyecek koyarak tüketeceğiniz porsiyon miktarınıza dikkat edin. Tabağınızdaki yemeği bitirmeye çalışmayın; eğer doyduysanız kalan miktarı tabağınızda bırakın.
Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin, tariflerde kullandığınız malzemelerin taze ve güvenilir olduğundan emin olun. Besinleri güvendiğiniz yerlerden temin edin. Aksi halde yeni yıla tükettiğiniz besinden zehirlenerek girmek hiç de güzel olmayacaktır.
Yeni yılın ilk günü bol bol su içmeye özen gösterin. Suyunuzu meyve ve sebzelerle renklendirebilirsiniz.