Haberler

Dünya Böbrek Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş: "Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebilir ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı giderek artar" "55 75 yaş grubundakilerin yüzde 20 30'unda, 75 yaş grubundakilerin yaklaşık yarısında kronik böbrek hastalığı mevcut"

Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Kenan Ateş, kronik böbrek hastalığının her yaşta görülebileceğini ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığının giderek arttığını belirterek, "55-75 yaş grubundakilerin yüzde 20-30'unda, 75  yaş grubundakilerin yaklaşık yarısında kronik böbrek hastalığı mevcut" dedi.

Ateş, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlediği  basın toplantısında, Dünya Böbrek Günü'nün bu yıl aynı zamanda tuz farkındalık gününe denk geldiğine dikkati çekti.

Tüm dünyada yapılan araştırmaların her 10 erişkinden birinde böbrek hastalığı olduğunu gösterdiğini, Türkiye'deki durumun ise daha ciddi olduğunu ifade eden Ateş, ülkede  7 milyon 300 bin böbrek hastası olduğunu, bunların 2 milyon 400 bininde böbrek yetmezliği geliştiğini belirtti.

Türkiye'de tuzun kaynağının belirlenmesinin çok önemli olduğunu, bununla ilgili farkındalık geliştirilmesi gerektiğini belirten Ateş, "Tuzun böbreğe ve kalbe zararı var, felce yol açıyor. Ama en çok bilinen tansiyon yüksekliğiyle ilişkisi. Tansiyon yüksekliği olanlar da günde ortalama 16,6 gram tuz tüketmeye devam ediyor. Bu toplumun ciddi alamda eğitime ihtiyacı olduğunu gösteriyor" dedi.

Diyaliz hastalarının da toplumda büyük sorun olduğunu, yaşam kalitelerinin düştüğünü anlatan Ateş, şu bilgileri aktardı:

"Eşlik eden  kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşam kayıpları büyük. Dolayısıyla böbrek hastalıklarının gelişmesini önleyecek ve hastaların yaşam kalitesini yükseltecek programların uygulanması gerekir. Bu programlar çerçevesinde düzenli beslenme, fiziksel aktivite uygularsanız birçok kronik hastalığın önü kesilmiş olur."

Erken evre hastalarının saptanması ve etkin tedaviyle ilerlemesinin engellenmesi için risk gruplarına düzenli tarama yapılması gerektiğini kaydeden Ateş, topluma yönelik önleme yaklaşımlarının önem taşıdığını bildirdi.

Prof. Dr. Ateş, "Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebilir ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı giderek artar. 55-75 yaş grubundakilerin yüzde 20-30'unda, 75  yaş grubundakilerin yaklaşık yarısında kronik böbrek hastalığı mevcut" ifadesini kullandı.

Obezite ve diyabetin Türkiye'de inanılmaz hızla arttığını, diyabette 2025 için öngörülen rakamın 2000 yılında yakalandığını anlatan Ateş, "Diyabet oranı yüzde 14-15 civarında üzerinde bunların yüzde 20'sinde kronik böbrek hastalığı gelişiyor" dedi.

Prof. Dr. Ateş, obezitenin de sorun olduğunu, erişkinlerde görülme sıklığının yüzde 30'a çıktığını ifade ederek, "En hızlı artış 30 yaşın altındakilerde oluyor. Kırsalda kentlere göre daha çok artıyor" şeklinde konuştu.

-"Böbreğiniz de yaşlanıyor"

Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Altun da, Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki temasının "Böbrekleriniz de yaşlanır" olduğunu söyledi.

Yaşlıların böbrek hastalığı için risk grubu olduğunu dile getiren Altun, "İnsanlar yaşlanırken böbrek de yaşlanıyor. Böbrek fonksiyonlarında yavaşlama oluyor, su oranı azalıyor. Bu da böbreği kırılgan hale getiriyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Altun, diyaliz hastalarının yüzde 38'inin yaşlı hastalardan oluştuğunu, böbrek hastalığının 65 yaş üstündekilerde giderek arttığını bildirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close