Haberler

Dsö'den Asya-Pasifik'te Zika Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Asya-Pasifik bölgesindeki Zika vakalarının artış göstermeye devam edeceği uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Asya-Pasifik bölgesindeki Zika vakalarının artış göstermeye devam edeceği uyarısında bulundu.

DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan, Batı Pasifik'te yapılan bölgesel toplantıda, son gelişmelerin Asya-Pasifik'te Zika virüsü ve sivrisinek denetiminde yeterli bir yaklaşım olmadığını gösterdiğini söyledi.

Chan, virüsün bölgeye dışardan geldiğinin teyit edildiğini belirterek, hastalığın takibinde yeterli önlem alınmamasının Zika'nın bölgede salgına dönüşmesine katkısı olabileceğini ifade etti.

Örgütün Batı Pasifik'ten sorumlu yetkilisi Dr. Li Ailan da Zika'nın henüz ölüme yol açmadığını hatırlatarak DSÖ'nün risk hesaplamalarının virüsün bölgede yayılacağını gösterdiğini dile getirdi.

Dr. Li Ailan, yetkililerin Zika'nın olası komplikasyonlarından mikrosefali ve Guillain-Barre sendromuna karşı hazırlandıklarını kaydetti.

DSÖ'nün Batı Pasifik Bölge Sorumlusu Dr. Shin Young-soo da Zika virüsünün tespiti ve izlenmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nöro gelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

DSÖ'nün 6 Ekim tarihli son verilerine göre, Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 73 ülkede rastlandı. Tayland, 30 Eylül'de mikrosefali ile doğan 3 bebekten 2'sinde Zika virüsüne rastlandığını açıklamış, bu olay Güneydoğu Asya'da ilk Zika bağlantılı mikrosefali olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close