Doktorlara "Kan Bağışı" Çağrısı
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, 2015 yılında İzmir'de görev yapan yaklaşık 10 bin hekimden sadece 209'unun kan bağışında bulunduğunu açıkladı.
Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, 2015 yılında İzmir'de görev yapan yaklaşık 10 bin hekimden sadece 209'unun kan bağışında bulunduğunu açıkladı.
Gök, Türk Kızılayı Kan Merkezi'nde yaptığı basın açıklamasında, güvenli kan temininde yaşayan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefleyen "Ulusal Güvenli Kan Temini Programı" hakkında bilgi verdi.
Program amacını, "Türkiye'nin ihtiyacı olan 2 milyon 350 bin ünite kanın, gönüllü ve düzenli kan bağışçılarından elde edilmesi" olarak açıklayan Gökay Gök, Ege Bölge Kan Merkezi olarak sorumluluk sahasındaki İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak ve Muğla'daki 7 merkezde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Gök, bölgede kan ihtiyacının yıllık 400 bin ünite olduğunu, buna karşılık 2015'te 340 bin 363 ünite kan bağışlandığını dile getirdi.
Bölgede gönüllü bağışçı oranı en düşük ilin, yüzde 2,6 ile İzmir olduğunu söyleyen Gökay Gök, kentte 125 bin 244 ünite kan toplandığını kaydetti.
Uşak, Denizli, Aydın, Marmaris, İzmir, Manisa, Ödemiş kan bağış merkezlerindeki çalışmalar kapsamında bağışçıların yüzde 14'ünün kadın olduğunu ifade eden Gök, tüm illerde kadınlara yönelik tutucu yaklaşımın bu oranın düşük olmasında büyük rol oynadığını ifade etti.
Gönüllü kan bağışçılarının eğitim durumlarına göre dağılımında en yüksek payın 73 bin 488 ile lise mezunlarına ait olduğunu ifade eden Gök, 62 bin 974 lisans ve 62 bin 974 ilkokul mezunu vatandaşın 2015 yılında kan bağışında bulunduğunu, bağışçı sayısının da toplamda 256 bin 876 olduğunu anlattı.
Üniversite hastanelerindeki "kan bağışı" sıkıntısı
Sağlık Bakanlığının ülkedeki kan ihtiyacının karşılanması görevini Türk Kızılayına devrettiğini anlatan Gökay Gök, "Sorumluluk sahamızda 134 kan kullanan transfüzyon merkezi bulunmaktadır. Denizli, Uşak, Muğla, Aydın ve Manisa illerindeki hastanelerindeki kan ihtiyacının tamamı, İzmir'de ise 2 kurum dışında kalan diğer hastanelerin kan ihtiyacının tümü tarafımızca karşılanmaktadır" dedi.
Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerinin ise sorumluluk sahalarında yer almadığını belirten Gök, şöyle konuştu:
"İzmir ilinin yıllık kan ihtiyacı 190 bin ünite olup, 2015 yılında 125 bin 244 ünite kan bağışı toplanmıştır. Bundan ötürü Sağlık Bakanlığı İzmir ilindeki 2 hastanenin kan temini görevini Türk Kızılayına devretmemiştir. Sorumluluk sahamızda bulunan 132 hastanede yatan hasta ve hasta yakınları kan aramazken, İzmir ilinde bulunan 2 hastanede tedavi görenlerin yakınları, üçüncü dünya ülkelerinde olduğu gibi kan aramakta ve mağdur olmaktadır. En büyük sıkıntı yine hasta yakınlarının olmaktadır. Stok fazlası olduğu dönemde bu iki hastaneye stoklarımızla destek vermekteyiz. Herkesin hastası bu iki hastaneye yatabilir. İhtiyaç olduğunda kimsenin bizden kan istememesi gerekiyor."
TÜRKKÖK Projesi
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasındaki işbirliği ile 2013 yılında ulusal çapta kemik iliği bankası kurulmasına ilişkin protokol imzalandığına değinen Gökay Gök, protokol ile "kök hücre bağışçısı kazanımı" görevini üstlendiklerini belirtti.
Projenin başladığı tarihten itibaren Türk Kızılayı tarafından tüm ülkede toplanan kök hücre bağışçı sayısı 104 bin iken, Ege Bölgesi'nde bu sayının 14 bin 84 olduğunu ifade eden Gök, "Ülkemizde şu anda bin 200'den fazla hasta acil olarak kemik iliği nakli beklemektedir. TÜRKKÖK Projesi kapsamında yapılan bağışlar ile bugüne kadar 36 kök hücre nakli yapılmıştır. 16 nakil ise yapılma aşamasındadır. Bu nakillerin 3'ü de bölgemizde gerçekleştirilmiştir" dedi.
En büyük çağrı doktorlara
Gökay Gök, kan bağışı konusunda meslek odalarıyla ortak çalışma yürütmelerine karşın, İzmir'deki 7 bin 200 avukattan sadece 171'inin kan bağışında bulunduğunu belirtti.
Kentteki 2 bin 500 mimardan sadece 100'ünün, bin 438 diş hekiminden 34'ünün, 2 bin 30 eczacıdan 139'unun kan bağışı yaptığını söyleyen Gök, "İzmir'deki yaklaşık 10 bin hekimden sadece 209'u geçtiğimiz yıl kan bağışında bulunmuştur" dedi.
Çok sayıda eğitime karşın doktorlarda ve üniversite mezunu vatandaşlarda kan bağışının son derece düşük olduğunu anlatan Gökay Gök, "Eğitimi alan kişiler neden vermiyor?' derseniz, yüzde 50'si iğne korkusu. İğneyle korkutulmuş bir toplumuz. Modern toplumdaki zaman baskısı da önemli bir unsur" dedi.
Özellikle doktorlardaki kan bağışı oranının düşük olmasının nedenlerini araştırdıklarını da kaydeden Gök, "Her şeyi biliyorlar. Kanı en çok kullanan doktor meslektaşlarım. Bununla ilgili biz görevimizi yapıyoruz. Şimdi sıra sağlık çalışanlarınındır. Onları da görevlerini yapmaya davet ediyoruz" dedi.
Gök, İzmir Büyükşehir Belediyesine de Konak Meydanı, Karşıyaka Vapur İskelesi ve Buca Çevik Bir Meydanı gibi merkezi noktalar kan alma birimleri kurulması konusunda çağrıda bulundu.
Toplantı sonunda Türkiye genelinde 14 bin 600 üyesi olan Sivil Memurlar Sendikası yönetimi ile kan bağışı konusunda protokol imzalandı.