Haberler

Diyabetle Yaşam: Disiplinli Bir Hayat Uzun Yaşamı Garantiliyor

Diyabetle Yaşam: Disiplinli Bir Hayat Uzun Yaşamı Garantiliyor
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Banu Başer, Dünya Diyabet Günü'nde diyabet hastalarının düzenli egzersiz, ilaç kullanımı ve sağlıklı beslenme ile yaşam sürelerini artırabileceğini vurguladı. Diyabetin ömür boyu süren bir hastalık olduğuna dikkat çeken Başer, disiplinli bir yaşam tarzının önemini dile getirdi.

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Banu Başer, "Diyabet hastalığınız varsa egzersizi, gerekirse ilaç, gerekirse diyet, eğer düzenli disiplinli yaklaşımda olursanız hastaların uzun dönemdeki yaşam sürelerinin çok daha arttığı görülür. Normal insana göre çok daha uzun süre yaşadığı tespit edilmiş. Zor bir hayat, disiplinli bir hayat ama belki de olması gereken bir hayat." dedi.

Başer, Dünya Diyabet Günü dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, diyabetin vücudun kan şekerini kullanamaması olarak tanımlanabileceğini anlattı.

Diyabetin en belirgin belirtilerinin iştah artışı, çok susama, çok idrara çıkma, kilo kaybı, halsizlik, bulanık görme ve geçmeyen yaralar olduğunu aktaran Başer, kişilerde bu şikayetlerin hepsinin ya da bazılarının görülebildiğini belirtti.

Diyabetin ömür boyu devam eden hastalık olduğuna değinen Başer, "Anemi, enfeksiyon tedavisi gibi değil. Diyabet hastası ömür boyu disiplinli hayat sürmek zorunda. Bu yüzden hastalıkla mücadelede yapması gerekenlere dikkat etmezse ileri dönemde böbrek yetmezliği, kalp krizi, damar bozuklukları, geçmeyen yaralar, körlük ve inme gibi hastanın hayatına da mal olabilecek birtakım sorunlarla boğuşabiliyor." ifadesini kullandı.

Başer, diyabet hastalarının sadece kan şekerini düşürerek uzun dönemdeki organ hasarlarını engellemeyi amaçladıklarını belirterek, "Diyabet hastası olduğunuz zaman uzun dönemde böbrek, görme, sinirler ve kalp açısından gerçekten risk altında oluyorsunuz. Aslında diyet ve multidisipliner yaklaşılması gereken hastalık. Amaç sadece kan şekerini düşürmek değil. Amaç ileri dönemde organ hasarını engellemek." diye konuştu.

Diyabet hastalarında uygun ve doğru ilaç kullanımı, bilinçli beslenme, egzersiz planıyla yaşam kalitesinin çok da olumsuz etkilenmediğini dile getiren Başer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yapılan çalışmalarda genlerinizde diyabet olsa bile eğer sağlıklı, düzenli hayatla diyabetin ortaya çıkmasını ya engelleyebiliyorsunuz ya da çok ileri yaşlarda çıkmasını sağlıyorsunuz. O yüzden yaşam tarzınız diyabette çok önemli. Diyabet hastalığınız varsa egzersizi, gerekirse ilaç, gerekirse diyet, eğer düzenli disiplinli yaklaşımda olursanız hastaların uzun dönemdeki yaşam sürelerinin çok daha arttığı görülür. Normal insana göre çok daha uzun süre yaşadığı tespit edilmiş. Zor bir hayat, disiplinli bir hayat ama belki de olması gereken bir hayat."

Kaynak: AA / Zafer Göder - Sağlık
Rusya, Ukrayna'ya kıtalararası balistik füze saldırısı düzenledi

Savaşta bir ilk! Putin'in intikamı hayli ağır oldu

3 polisin yaralandığı çatışma, iki grup arasındaki pornografik görüntü kavgasından çıkmış

Cinsel ilişki görüntüleri sonrası kurşun yağdırmışlar

MHP'li 3 vekilin altın kaçakçılığı yaptığı iddiası Adalet Bakanı Tunç'a soruldu

Bahçeli'nin kalemini kırdığı MHP'li 3 vekil altın kaçakçılığı mı yaptı?

Yenidoğan Çetesi davasında 4. gün! Tutuklu belediye çalışanından çok konuşulacak savunma

Bebek katili belediye çalışanı! Hakim sıkıştırdı, dönen dolabı bir bir anlattı

500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title