Derince’de Uyku Laboratuarı Hizmet Vermeye Başladı
Uyku Hastalıkları, Günlük Aktiviteleri Ve Sosyal Yaşantıyı Bozmasının Yanı Sıra Çok Daha Ciddi Sağlık Sorunlarına Sebep Olabilir.
Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kurulan Uyku Laboratuarı ile bu hastalıkların tedavisi mümkün…
Uykusuzluk nedeni, gündüz uyku atakları, horlama, uykuyla ilgili solunum bozuklukları, uykuyla ilişkili bacak hareketleri ve uykuda davranış bozukluklarına yönelik tedavilerin yapılabilmesi amacıyla Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan uyku laboratuarında, Nöroloji Uzmanı Dr.Zahide Yılmaz tarafından hizmet verilmeye başlandı.
Konuyla ilgili bilgi veren Uz.Dr.Zahide Yılmaz, "Polisomnografi (PSG), normal uykunun anlaşılması ve uyku bozukluklarının tanısı için gerekli bir testtir. Uyku laboratuarında vücuda takılan çeşitli elektrotlar ve kayıt cihazı aracı ile vücut fonksiyonlarının analiz edilmektedir. Bu analizler ile beyin dalgaları, göz hareketleri, çene ve ayak gibi kas hareketleri, ağız ve burun solunumu, horlama, kalp hızı, solunum hareketleri ve oksijen saturasyonu değerlendirilmektedir" şeklinde konuştu.
Uyku nedir?
İnsan ömrünün yaklaşık 1/3' ü (25 yıl) uykuda geçmektedir. Uyku günlük yaşamın bir sure için kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman değildir. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönemdir. Aç susuz yaşamak nasıl mümkün değilse, uyumadan da yaşamak mümkün değildir.
Uyku Hastalıkları Nelerdir?
İnsomniler (uykusuzluk), uykuyla ilişkili solunum bozuklukları (santral uyku apne sendromu, obsrüktif uyku apne sendromu, uyku ile ilişkili hipoventilasyon ve hipoksemi sendromu), santral kökenli hipersomniler (aşırı uykululuk hali) (katapleksili-katapleksisiz narkolepsi, yineleyici hipersomni), sirkardiyen ritim uyku bozuklukları (gecikmiş-erken uyku faz bozukluğu, jet lag sendromu), parasomniler (uyku sırasında ortaya çıkan anormal davranışlar) (konfüzyonel uyanıklık, uyurgezerlik, uyku terörü, rem davranış bozukluğu, uyku paralizisi, kabus bozukluğu.), uykuyla ilişkili hareket bozuklukları (huzursuz bacaklar sendromu, uyku ile ilişkili diş gıcırdatma, uyku ile ilişkili bacak krampları), izole semptomlar, görünüşte normal varyantlar ve çözümlenmemiş konular (az uyuyanlar, kısa uyuyanlar, horlama, uykuda konuşma ve diğer uyku bozuklukları olarak sınıflandırılabilir.
Uyku Tetkiki Nedir?
Polisomnografi (PSG), normal uykunun anlaşılması ve uyku bozukluklarının tanısı için gereklidir. Uyku laboratuarında vücuda takılan çeşitli elektrotlar ve kayıt cihazı aracı ile vücut fonksiyonlarının analiz edilmektedir. Bu analizler ile beyin dalgaları, göz hareketleri, çene ve ayak gibi kas hareketleri, ağız ve burun solunumu, horlama, kalp hızı, solunum hareketleri ve oksijen saturasyonu değerlendirilmektedir
Uyku Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyku hastalıklarının birçoğunun kısmen veya tam olarak tedavisi mümkündür. Etkene yönelik ve ilaçla tedavi en sık kullanılan tedaviler arasındadır.